Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

«Κανείς μην τολμήσει να τον ανοίξει» - Ο μuστηριώδης τάφος, η ανατριχιαστική επιγραφή και η κατάρα που θα σε στοιχείωσει

Προσοχή!

4 Φεβρουαρίου 2023 18:00
«Κανείς μην τολμήσει να τον ανοίξει» -  Ο μuστηριώδης τάφος, η ανατριχιαστική επιγραφή και η κατάρα που θα σε στοιχείωσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τάφος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στους Αγίους Τόπους στο Ισραήλ μία επιγραφή οποία είχε χαραγμένη μία ανατριχιαστική προειδοποίηση.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Οικογένεια επισκεπτόταν για 17 ολόκληρα χρόνια τον λάθος τάφο, αντί για τον πατέρα τους είχαν θάψει... - Ανατριχιαστικό!

Θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει σενάριο για ταινία, αλλά στην πραγματικότητα αρχαιολόγοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια απρόσμενη ανακάλυψη στο Beit She’arim του Ισραήλ. Συγκεκριμένα μέσα σε μια σπηλιά ανακαλύφθηκε πρόσφατα μέσα σε ένα αρχαίο νεκροταφείο, ένας τάφος, ο οποίος μάλιστα είναι ο πρώτος που ανακαλύφθηκε από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO εδώ και 65 χρόνια.

Στον τάφο υπήρχε μία επιγραφή, όπου με κόκκινα γράμματα αναφέρει: «Ο Yaakov Ha’Ger ορκίζεται να καταριέται όποιον θα ανοίξει αυτόν τον τάφο, ώστε κανείς να μην τολμήσει να τον ανοίξει. 60 χρονών».

Ένας από τους αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, ο Adi Erlich, εξήγησε ότι η κατάρα γράφτηκε σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο τόπος ανάπαυσης του νεκρού μέσα θα παραμείνει αιώνιος: «Γράφτηκε για να αποτρέψει από το να ανοίξουν τον τάφο, κάτι που συνέβαινε αρκετά συχνά, καθώς στο πέρασμα των χρόνων, γινόταν επαναχρησιμοποίηση των τάφων». Η επιγραφή με την «κατάρα» τοποθετήθηκε πριν τα 1800 χρόνια.

«Κανείς μην τολμήσει να τον ανοίξει» -  Ο μuστηριώδης τάφος, η ανατριχιαστική επιγραφή και η κατάρα που θα σε στοιχείωσει

«Η επιγραφή είναι από την ύστερη ρωμαϊκή ή πρώιμη βυζαντινή περίοδο, κατά την οποία ενισχύθηκε ο Χριστιανισμός. Και εδώ βρίσκουμε στοιχεία ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που επιλέγουν να ενωθούν με τον εβραϊκό λαό. Γνωρίζουμε για προσήλυτους στη ρωμαϊκή περίοδο, όπως η Ιερουσαλήμ του πρώτου αιώνα μ.Χ. ή η Ρώμη του τρίτου έως τον τέταρτο μ.Χ. εκείνη τη στιγμή στη Γαλιλαία. Αυτά είναι λοιπόν αληθινά στοιχεία» αναφέρει ο αρχαιολόγος.

Ο καθηγητής Erlich σημείωσε: «Απλώς φροντίσαμε την επιγραφή και αποκλείσαμε τη σπηλιά για να την κρατήσουμε ασφαλή προς το παρόν».

Ανατριχιαστικό: Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που γέννησε στον ίδιο της τον τάφο

Η παρακάτω ιστορία αποκαλύπτει ένα αρκετά σοκαριστικό γεγονός που αφορά μια γυναίκα που γέννησε στον τάφο της.

Κάπου μεταξύ του 7ου και του 8ου αιώνα, μια έγκυος γυναίκα έφυγε από τη ζωή και τάφηκε στην…
ιταλική μεσαιωνική πόλη Ίμολα.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερα σε αυτή την υπόθεση. Όταν όμως ο τάφος της γυναίκας ανακαλύφθηκε το 2010, δύο πολύ περίεργες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως.

Η πρώτη ήταν κάποια μικροσκοπικά οστά ανάμεσα στα πόδια της γυναίκας. Επρόκειτο για τα υπολείμματα του εμβρύου της, που φαίνεται πως γεννήθηκε μετά τον θάνατό της. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επίσης μια μικρή τρύπα στο κρανίο της μητέρας, ένα στοιχείο που ενίσχυε το μυστήριο του θανάτου της.

Πρόσφατα, ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη στην επιθεώρηση World Neurosurgery, η οποία αναζητά να ξετυλίξει το μυστήριο και να δώσει απαντήσεις στο τι συνέβη στη γυναίκα αυτή πριν και μετά τον θάνατό της.

Τα οστά της άτυχης μητέρας που βρέθηκαν στον πέτρινο τάφο, σύμφωνα με το Live Science, έδειξαν ότι είχε θαφτεί με το πρόσωπο προς τα πάνω, κάτι που σημαίνει πως είχε θαφτεί κανονικά. Η ανάλυση επιστημόνων του πανεπιστημίου της Φεράρα και του πανεπιστημίου της Μπολόνια αποκάλυψε ότι η γυναίκα ήταν ηλικίας 25-35 ετών όταν πέθανε. Το έμβρυό της, το φύλο του οποίου δεν μπορούσε να διευκρινιστεί, φαίνεται πως είχε φτάσει στην 38η εβδομάδα της κυοφορίας, απέχοντας δηλαδή μόλις δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωσή της.

Τα πόδια του μωρού βρίσκονταν ακόμη μέσα στη μητέρα, ενώ το κεφάλι και πάνω μέρος του σώματός του είχαν βγει από αυτό μετά τον θάνατο της γυναίκας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ταφή αυτή προσφέρει ένα σπάνιο παράδειγμα «μεταθανάτιας εξώθησης εμβρύου» ή «γέννας σε φέρετρο», κάτι που συμβαίνει όταν αέρια συγκεντρώνονται μέσα στο σώμα της νεκρής εγκύου και ωθούν το έμβρυο έξω από αυτό. Το ανατριχιαστικό αυτό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σπάνια στα αρχαιολογικά αρχεία.

Το μυστήριο της τρύπας στο κρανίο

Την περιέργεια των επιστημόνων κίνησε και η μυστηριώδης τρύπα στο κρανίο της γυναίκας. Με διάμετρο 4,6 mm, η τρύπα ήταν καθαρή και συμμετρική, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκλήθηκε από μια βίαιη επίθεση. Το πιο πιθανό, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, είναι ότι η τρύπα έγινε στο κρανίο της γυναίκας στη διάρκεια μιας βάναυσης χειρουργικής διαδικασίας, γνωστής ως trepanation. Η επέμβαση πραγματοποιείτο από τη Νεολιθική Εποχή και θεωρείτο ότι ανακούφιζε μια ποικιλία παθήσεων, όπως ο υψηλός πυρετός, οι σπασμοί, η ενδοκρανιακή πίεση.

Ανατριχιαστικό: Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας που γέννησε στον ίδιο της τον τάφο

Το κρανίο της γυναίκας έφερε επίσης σημάδια από μια μικρή, γραμμική τομή, κάτι που μπορεί να δείχνει το σημείο που ξεκίνησε η προετοιμασία για την επέμβαση.

Γιατί όμως οι γιατροί της εποχής εκείνης να έκαναν μια τόσο δραματική χειρουργική επέμβαση σε μια έγκυο γυναίκα; Οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα. Υποπτεύονται όμως ότι μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η μητέρα ίσως έπασχε από προεκλαμψία ή εκλαμψία, επιπλοκές που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και χαρακτηρίζονται από υψηλή πίεση του αίματος, μη φυσιολογική υπατική λειτουργία και -στην περίπτωση της εκλαμψίας – σπασμούς. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, κοινές εκδηλώσεις αυτών των επιπλοκών μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως πυρετός, ενδοκρανιακή πίεση, εγκεφαλικές αιμορραγίες, που πριν τον 20ο αιώνα θεραπεύονταν με τη μέθοδο trepanation.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να παρατηρήσουν σημάδια βελτίωσης στο κρανίο της γυναίκας, κάτι που τους οδήγησε να πιστεύουν ότι πέθανε περίπου μια εβδομάδα μετά την επέμβαση. Παραμένει ασαφές αν ο θάνατός της προκλήθηκε από μια υπερτασική κατάσταση εγκυμοσύνης, το χειρουργείο ή κάποιες άλλες επιπλοκές.

«Ιστορικά, η επέμβαση αυτή χρησιμοποιείτο για τη θεραπεία συμπτωμάτων και διαταραχών, όπως κρανιακοί τραυματισμοί, υψηλή ενδοκρανιακοί πίεση, σπασμοί και υψηλός πυρετός, τα τρία από τα οποία προκαλούνται από την εκλαμψία», δηλώνει ο Άλμπα Πασίνι, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Φεράρα σε μια συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Gizmodo. «Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονταν με την επέμβαση αυτή και είμαστε σίγουροι, όπως αναφέρεται και στη μελέτη, ότι η θεραπεία δεν βοήθησε τη γυναίκα, καθώς υπάρχουν μόνο τα πρώτα σημάδια οστεολογικής αντίδρασης που πιστοποιούν την έναρξη της θεραπευτικής διαδικασίας του οστού, υποδεικνύοντας ότι η γυναίκα επέζησε το πολύ μία εβδομάδα μετά το χειρουργείο».

Σύμφωνα με τον Πανίνι, η ομάδα του εξεπλάγη από το γεγονός ότι βρήκε στοιχεία από την επέμβαση και από τη γέννα σε φέρετρο στον ίδιο τάφο. Ο ίδιος σημειώνει ότι η εκλαμψία αποτελεί μόνο μια υπόθεση και πως μπορεί να υπάρχει μια άλλη αιτία, όπως κάποια άλλη κατάσταση που μπορεί να οδήγησε στην επέμβαση.

Η επιστημονική ομάδα είναι πάντως ενθουσιασμένη με την ανακάλυψη. Αποδείξεις για trepanation έχουν βρεθεί σε άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, ωστόσο σημάδια της επέμβασης σπάνια εντοπίζονται σε κρανία που χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα στην Ευρώπη, γράφει το Smithsonian Magazine. Η μετά θάνατον «γέννα σε φέρετρο» καθιστά τον τάφο της γυναίκας αυτής μια σπάνια και ασυνήθιστη ανακάλυψη, μια ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί του Μεσαίωνα προσπαθούσαν να βοηθήσουν εγκυμονούσες σε κίνδυνο.

Αν βρήκατε την παραπάνω ιστορία ενδιαφέρουσα σίγουρα θα σας κεντρίσει εξίσου και ο τάφος αυτής της 25χρονης κοπέλας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share