Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Δεν "μασούσαν" οι Αρχαίοι Ελληνες: Η ανεκδιήγητη παράδοση για να τιμωρήσουν τις άπιστες γυναίκες

Απίστευτο κι όμως αληθινό!

29 Ιανουαρίου 2023 11:44
Δεν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η παρθενία των κοριτσιών στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ουσιώδες ζήτημα, όπως και η μετέπειτα επαγρύπνηση για την πίστη της συζύγου. «Οι πιο ενάρετες γυναίκες είναι αυτές για τις οποίες θα μιλάνε οι άνδρες ανάμεσα τους όσο γίνεται λιγότερο, είτε για τις παινέψουν είτε για να τις κατηγορήσουν», είναι η ρήση που αποδίδει ο Θουκυδίδης στον Περικλή. Με την ευκαιρία, δείτε τις βρισιές των Αρχαίων Ελλήνων.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν υπήρχαν άπιστες γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα. Η μοιχεία της γυναίκας ατίμαζε τον άνδρα, ο οποίος είχε το δικαίωμα να σκοτώσει τον μοιχό χωρίς νομικές συνέπειες, αν έπιανε το παράνομο ζευγάρι επ΄ αυτοφώρω. Συνήθως όμως προσέφευγε στα δικαστήρια εναντίον του αντιζήλου του και ζητούσε διαζύγιο από τη γυναίκα του.

Δεν 'μασούσαν' οι Αρχαίοι Ελληνες: Η ανεκδιήγητη παράδοση για να τιμωρήσουν τις άπιστες γυναίκες

Ο Στέφανος, γνωστός από τον λόγο «Κατά Νεαίρας», εκμεταλλευόταν τις χάρες της νεαρής γυναίκας του: Έπιανε το παράνομο ζευγάρι επ' αυτοφώρω και εκβίαζε με αξιόλογο ποσό τον άτυχο άνδρα που έπεσε στα δίχτυα της συζύγου του. Σύμφωνα με τον ρήτορα Αισχίνη η μοιχαλίδα δεν επιτρέπονταν να στολίζεται ούτε να παρακολουθεί τις δημόσιες θρησκευτικές τελετές. Αν το έκανε, όποιος άνδρας την έβρισκε μπροστά του μπορούσε να της σκίσει τα ρούχα, να της αφαιρέσει τα στολίδια και να τη χτυπήσει. Δεν επιτρεπόταν όμως να τη σκοτώσει ή να την αφήσει ανάπηρη. Βέβαια όλα αυτά ίσχυαν για τη γυναίκα. Γιατί αντίθετα ο σύζυγος μπορούσε να την απατά ελεύθερα. Η συζυγική μονοτονία μπορούσε να σπάσει στην αγκαλιά μιας πόρνης, μιας παλλακίδας, μιας εταίρας αλλά και ενός νεαρού. Ο μόνος απαγορευμένος καρπός; Η σεξουαλική συνεύρεση με άγαμα κορίτσια ή με τις συζύγους άλλων ανδρών.

Θέλουμε να τις ξεχάσουμε μια για πάντα: Αυτές είναι οι 5 πιο αηδιαστικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων

Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν γνωστοί για πολλά πράγματα. Αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σύγχρονης κοινωνίας μας, το Α και το Ω και σίγουρα, είμαστε τρομερά περήφανοι για το λαμπρό παρελθόν μας.

Βρήκαν τρόπους για να μεταφέρουν τη γνώση τους, να «εκπαιδεύσουν» τους ανθρώπους και κατέκτησαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε «δημοκρατία». Μην ξεχνάμε τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και γενικότερα τις επιστήμες. Ναι, δεν είναι υπερβολή όταν λέμε ότι η ανθρωπότητα χρωστά πολλά στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι περισσότεροι Έλληνες ήταν και παραμένουν φιλόσοφοι, με διαφορετικό τρόπο σήμερα είναι η αλήθεια. Ας μείνουμε καλύτερα στο τότε. Γενικότερα, μιλάμε για φωτισμένους ανθρώπους μιας 100% πολιτισμένης εποχής που έζησαν ζωές όλο νόημα, αναζητώντας πάντοτε την αλήθεια. Παράλληλα, θυμίζουμε και γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν χειμερινοί κολυμβητές - Ο λόγος που θα σε ωθήσει να το ακολουθήσεις

Η καθημερινότητά τους, όμως, ήταν λιγότερο λαμπερή από τις πολλές λαμπερές στιγμές που πέρασαν στην ιστορία και βοήθησαν τον δυτικό πολιτισμό να εξελιχθεί. Η πραγματική ζωή στην αρχαία Ελλάδα ήταν δύσκολη, βρόμικη και συχνά πραγματικά αποκρουστική, άσχετα αν δεν διαβάζουμε συχνά για την «σκοτεινή» πλευρά της.

Περίεργες συνήθειες Αρχαίων Ελλήνων

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share