Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη "βόμβα" για τις δραχμές - Το αδιανόητο ποσό που παραμένει ακόμη στα στρώματα των Ελλήνων

Όλη η άγνωστη αλήθεια!

30 Δεκεμβρίου 2022 18:10
Αποκάλυψη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο δεκαετίες έχουν περάσει από τη στιγμή που τα πρώτα, «φρέσκα» ευρώ βγήκαν από τα τυπογραφεία και τα νομισματοκοπεία και κυκλοφόρησαν στα νοικοκυριά της Ευρώπης. Παρ’ όλα αυτά, παλιά νομίσματα αξίας δισεκατομμυρίων βρίσκονται ακόμα «κρυμμένα» στα στρώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Με την ευκαιρία, δείτε το απίστευτο ποσό που μπορείτε να πουλήσετε τις δραχμές σας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, υπολογίζεται πως οι κεντρικές τράπεζες των χωρών τις Ευρωζώνης θα μπορούσαν να κληθούν να εξαργυρώσουν παλιά νομίσματα αξίας 8,5 δισ ευρώ αλλά το ποσό το οποίο θα ανταλλαχθεί, και ο λόγος για τον οποίο δεν έχει γίνει η ανταλλαγή ακόμα, παραμένουν άγνωστοι. Οι Ευρωπαίοι είτε έχουν… ξεχάσει τα λεφτά κάτω από το στρώμα είτε τα κρατούν για ενθύμιο μιας παλιάς εποχής.

Αποκάλυψη 'βόμβα' για τις δραχμές - Το αδιανόητο ποσό που παραμένει ακόμη στα στρώματα των Ελλήνων

Το μεγαλύτερο ποσοστό παλαιών νομισμάτων βρίσκεται στη Γερμανία, όπου τα μετρητά συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά. Σημειωτέον πως η Bundesbank δεν έχει θέσει προθεσμία εξαργύρωσης των παλαιών Deutschmarks.

Αρκετές είναι οι χώρες οι οποίες δεν ακολουθούν τη γερμανική στρατηγική. Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα έχουν σταματήσει το πρόγραμμα εξαργύρωσης, ενώ η Πορτογαλία θα σταματήσει να ανταλλάσσει χαρτονομίσματα escudο το Φεβρουάριο.

Τα ευρώ πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά την 1η Ιανουαρίου του 2022, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πλάνου δημιουργίας του νομίσματος. Η ΕΚΤ έχει πλάνα για τον εκσυγχρονισμό των χαρτονομισμάτων μέχρι το 2024 ενώ η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να λανσάρει το πρώτο ψηφιακό ευρώ μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Τρέλα με το μεγαλύτερο σε αξία χαρτονόμισμα δραχμών - Σάλος στην αγορά!

Στις 3 Νοεμβρίου του 1944 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα όλων των εποχών, των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Έφερε την υπογραφή του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ξενοφώντα Ζολώτα και εκδόθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Σε σημερινές τιμές και με βάση τη χρυσή λίρα Αγγλίας, η πραγματική αξία του δε θα πρέπει να ξεπερνούσε τα 10 λεπτά του ευρώ.

Ήταν παντελώς ανυπόληπτο, ενώ ακολούθησε τις εκδόσεις των 5, 25 και 200 εκατομμυρίων και 2 δισεκατομμυρίων. Κυκλοφόρησε για πολύ μικρό διάστημα και αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του. Εκτός, όμως, από αυτό το θέμα, δείτε εδώ το χωριό της Ελλάδας που επέστρεψε στη δραχμή.

Χαρτονομίσματα δραχμών

Δραχμές - Τι θα γινόταν αν επιστρέφαμε

Μια περίεργη μελέτη για τις δραχμές έχει συγκλονίσει και αφορά την υποτίμησή της, σε περίπτωση που διαλυθεί η Ευρωζώνη. Ποιες οι συνέπειες για τα εθνικά νομίσματα;

Η μελέτη για τις δραχμές

Σύμφωνα με μελέτη της Bank of America, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η δραχμή θα υποτιμάτο 7,5% έναντι του ευρώ, αν διαλυόταν σήμερα η Ευρωζώνη και υπήρχε επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Μάλιστα σήμερα οι δραχμές έχουν αποκτήσει τεράστια αξία και μπορούν να πουληθούν σε υψηλές τιμές.

Σύμφωνα με την μελέτη, το νέο ισπανικό νόμισμα θα υποτιμάτο 7,5% σε σχέση με το ευρώ, ενώ το νέο γερμανικό μάρκο θα ανατιμάτο κατά 15% και το νέο γαλλικό νόμισμα θα έχανε το 5% της αξίας του.

Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει με βάση τις βασικές μακροοικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο στην πράξη η ανατίμηση του μάρκου και οι υποτιμήσεις των νομισμάτων της Περιφέρειας της Ευρωζώνης μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share