Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Πάγωσαν» όλοι με την απίστευτη απάτη μέσω SMS: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες»

Oι απατεώνες μπορούν να κλέψουν ακόμα και κωδικούς τράπεζας

22 Αυγούστου 2022 14:48
«Πάγωσαν» όλοι με την απίστευτη απάτη μέσω SMS: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νέα απάτη με μηνύματα SMS στο κινητό σκαρφίστηκαν επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα. Τις τελευταίες μέρες, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για «μηνύματα COVID-19», στα οποία οι χρήστες ενημερώνονται ότι δήθεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Στο μήνυμα αναγράφεται: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες». Ακολούθως, παρατίθεται ένας σύνδεσμος (link), ο οποίος οδηγεί σε κακόβουλο λογισμικό ή ιστοσελίδα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αν κάποιος πολίτης πατήσει τον σύνδεσμο, τότε οι απατεώνες θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που έχει στο κινητό του, όπως κωδικοί σε social media και τράπεζες (web banking).

Είναι υπαρκτός, λοιπόν, ο κίνδυνος να χαθούν χρηματικά ποσά, εφόσον αποκτήσουν τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Οι επιτήδειοι στέλνουν μαζικά το μήνυμα αυτό σε πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο του κορωνοϊού και τα μέτρα που ισχύουν. Ειδικά ηλικιωμένοι, που δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα απάτης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιεί συνολική έρευνα για όλες τις ηλεκτρονικές απάτες που εμφανίστηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συνίσταται στους πολίτες να μην ανοίγουν το link και να σβήνουν αμέσως το μήνυμα αυτό, εφόσον το λάβουν.

Προσοχή! Νέα απάτη: Πλήρωσε για αυτοκίνητο και έχασε τα... λεφτά του

Θύμα απάτης έπεσε ένας άνδρας στα Ιωάννινα, ο οποίος έδωσε προκαταβολή για αυτοκίνητο που δεν υπήρχε! Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπής που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης, που διαπράχθηκε με τη μέθοδο της αγοραπωλησίας οχήματος.

Ωστόσο αυτή προσοχή και σε αυτή την απάτη. Έκτακτη ανακοίνωση ελληνικής τράπεζας!

Νέα απάτη με αγοραπωλησία

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε καταγγελία ημεδαπού, ο οποίος μετά από επικοινωνία του με άγνωστο άτομο που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο αγγελία σχετικά με πώληση Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, πείστηκε και κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό ως προκαταβολή για την αγορά του οχήματος χρηματικό ποσό -1.000- ευρώ, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία όπως είχε συμφωνηθεί.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της ημεδαπής, δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού όπου κατατέθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share