Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

«Καμπανάκι» ανησυχίας; Η Γη περιστράφηκε γρηγορότερα από ποτέ – Οι συνέπειες για τον σύγχρονο πολιτισμό

Ίσως λόγω αυτού χρειαστεί όλοι μας να αλλάξουμε ριζικά κάτι στις ζωές μας

2 Αυγούστου 2022 18:35
«Καμπανάκι» ανησυχίας; Η Γη περιστράφηκε γρηγορότερα από ποτέ – Οι συνέπειες για τον σύγχρονο πολιτισμό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Έκπληξη έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το εύρημα πως η Γη περιστρέφεται σήμερα γρηγορότερα, με αποτέλεσμα οι μέρες να έχουν μικρότερη διάρκεια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Εργαστήριου Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γη περιστρέφεται αυτή τη στιγμή πιο γρήγορα από ό,τι πριν από μισό αιώνα.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα σημάδια ζωής στον Άρη παραμένουν τόσο μυστήρια;

Στις 29 Ιουνίου, η πλήρης περιστροφή της Γης διήρκεσε 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο από 24 ώρες - τη συντομότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι, εάν ο ρυθμός περιστροφής συνεχίσει να επιταχύνεται, ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε ένα δευτερόλεπτο από τα ατομικά μας ρολόγια.

«Εάν η γρήγορη περιστροφή της Γης συνεχιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εισαγωγή του πρώτου αρνητικού άλματος δευτερολέπτου», ανέφερε ο αστροφυσικός Graham Jones μέσω του TimeandDate.com.

«Αυτό θα απαιτηθεί για να διατηρηθεί ο αστικός χρόνος – ο οποίος βασίζεται στον υπερ-σταθερό ρυθμό των ατομικών ρολογιών – σε συνάρτηση με τον ηλιακό χρόνο, ο οποίος βασίζεται στην κίνηση του Ήλιου στον ουρανό.

«Το παραπάνω θα σήμαινε ότι τα ρολόγια μας παραλείπουν ένα δευτερόλεπτο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής». Τον προβληματισμό τους εξέφρασαν και ερευνητές στο Meta, τονίζοντας πως το άλμα δευτερολέπτου θα είχε κολοσσιαία αποτελέσματα στην τεχνολογία και θα γίνει μια «μείζονα πηγή προβλημάτων» για τις υποδομές υλικού.

πλανητησ-γη

Τεράστια ανατροπή: Ξεχάστε αυτό που ξέρατε - Τότε ξεκίνησε η ζωή στη Γη

Πολύπλοκη μικροβιακή ζωή στη Γη υπήρχε τουλάχιστον πριν 3,75 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που τοποθετεί πολύ πιο πίσω στο παρελθόν - κατά περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα - το πότε εμφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη μας, ανατρέποντας έτσι την έως τώρα επικρατούσα άποψη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τον Καναδά και την Κίνα, με επικεφαλής τον δρα Ντομινίκ Παπινό του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό "Science Advances", ανέλυσαν πετρώματα αιματίτη από το Κεμπέκ του Καναδά ηλικίας 3,75 έως 4,28 δισεκατομμυρίων ετών.

Μέσα σε αυτά βρήκαν μικροσκοπικά ίχνη που φαίνεται να έχουν γίνει από βακτήρια, τα οποία ζούσαν κοντά σε υδροθερμικές πηγές. Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα επιβεβαιωμένα απολιθώματα μορφών ζωής θεωρούνταν εκείνα που είχαν βρεθεί στη Δυτική Αυστραλία και χρονολογούνταν προ 3,46 δισεκατομμυρίων ετών.

Παράλληλα, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες του Μετεωρολογικού Γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας, Met Office, ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τον πλανήτη Γη την Πέμπτη, 14 Απριλίου.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share