Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2022

«Έπαθα Φούιτ»: 6 + 1 εκφράσεις της Θεσσαλονίκης που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Αθηναίοι

Εσείς τις ξέρετε;

15 Ιουλίου 2022 16:07
«Έπαθα Φούιτ»: 6 + 1 εκφράσεις της Θεσσαλονίκης που δεν καταλαβαίνουν με τίποτα οι Αθηναίοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, κρατά από τα παλιά τα χρόνια, με την σημασία ορισμένων λέξεων που μεταφράζονται διαφορετικά σε κάθε πόλη, να βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφωνιών.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές εκφράσεις που χρησιμοποιούν στην Θεσσαλονίκη και οι Αθηναίοι δεν καταλαβαίνουν.

Με την ευκαιρία δες εδώ ποιο είναι το σπίτι που θεωρείται το παλαιότερο της Αθήνα.

«Έπαθα φούιτ»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Έχω πάθει λάστιχο».

Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Αντίστοιχη μ’ αυτή Βιετναμέζου οικοδόμου που ήρθε Τρίτη στη χώρα μας για δουλειά και σήμερα Πέμπτη έχει το πρώτο μάθημα ελληνικών- με δάσκαλο, όμως, τον Ζουράρι.

«Πάνε φέρε μου το…»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Πήγαινε φέρε μου το…»

Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Μπαίνει στη χρονομηχανή του και επιστρέφει στην ηλικία των 12, περίπου, ετών: σε δείχνει με το χέρι προτεταμένο, γελάει απροκάλυπτα στα μούτρα σου και επαναλαμβάνει σαν χαλασμένη κασέτα «Πάνε- πάνε- πάνε- πάνε- πάνε…» μέχρι να πάρει τον όρκο της σιωπής η Ελένη Λουκά.

«Από αλοιφές τι έχετε;»- Στην ταβέρνα, όχι στο φαρμακείο

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Από σαλάτες/ ορεκτικά (τζατζίκι, τυροκαυτερή, ταραμοσαλάτα κτλ) τι έχετε;»

Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Αφήνει το πηγαίο του χιούμορ- που, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, κυμαίνεται στα επίπεδα του Woody Allen– να βγει στην επιφάνεια σαν λεκτικός χείμαρρος που του έβγαλαν το άυλο λουρί και λέει «Bepanthol, Counterpain και Apaisyl».

«Και τον λέω τον μαλάκα…»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Και του λέω του μαλάκα…»

Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Ελαφρύ ύψωμα του φρυδιού εξίσου ειρωνικό με της Άσπας Τσίνα στο «Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου…» και επαναλαμβάνει, καταπνίγοντας το γέλιο που παλεύει να βρει διέξοδο από το λαρύγγι του, «Έλα ρε φιλαράκι, και τι τον είπες τελικά; Τον μίλησες και τον εξήγησες;».

«Θέλω μια ζαμπονοκασερόπιτα»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Θέλω μια ζαμπονοτυρόπιτα».

Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Loading μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

«Γιαβρί μου!»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: «Μωρό μου/ πουλάκι μου/ αστέρι μου/ ψυχούλα μου».

Ποια είναι η αντίδραση του Αθηναίου: Μπαίνει στο google translate κι ενόσω πληκτρολογεί τη λέξη κρατάει τις αποστάσεις του από σένα, καθώς νομίζει πως του την πέφτεις απροκάλυπτα μ’ αυτό το “Gia-vri mou”.

«Σουβλάκι»

Τι εννοεί ο Θεσσαλονικιός: Το σουβλάκι.

Τι καταλαβαίνει ο Αθηναίος: Καλαμάκι (όχι του καφέ, κρεατώδες), πιτόγυρο, όλα τα κρεατικά, οτιδήποτε έχει καφέ χρώμα, ένα κοπάδι γουρουνιών, μπριζόλα, μπιφτέκι γεμιστό, ο Μπραντ Πιτ, το «Κωνσταντίνου και Ελένης», αγροτικό αυτοκίνητο που μεταφέρει αρνιά στην καρότσα, την ημέρα Παρασκευή όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται άνω των 22 βαθμών, πίτα, ψωμάκι, το power στον υπολογιστή, δημητριακά ολικής αλέσεως, όχι χορτοφάγος, κιθαρίστας ή ντράμερ- εν ολίγοις τα πάντα εκτός από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Σουβλάκι, δηλαδή.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share