Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022

Το ελληνικό χαρτονόμισμα που κρύβει κάτι προφητικό πίσω του - Το είχατε παρατηρήσει;

Δεν θα το πιστεύετε!

4 Ιουλίου 2022 19:49
Το ελληνικό χαρτονόμισμα που κρύβει κάτι προφητικό πίσω του - Το είχατε παρατηρήσει;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είχατε ποτέ παρατηρήσει τα ελληνικά χαρτονομίσματα και τις δραχμές; Κάποια από αυτά έκρυβαν κρυφά μηνύματα από πίσω, τα οποία σοκάρουν όταν τα βλέπουμε χρόνια μετά.

Ένα από αυτά ήταν και του Καποδίστρια, που όπως θα δείτε εδώ, τίποτα δεν ήταν τυχαίο σε αυτό το χαρτονόμισμα.Τα χαρτονομίσματα των οποίων η αρχική χρήση δεν ήταν ίδια με εκείνη των μεταλλικών νομισμάτων, αποτελούσαν «υποσχετικές». Δηλαδή, ήταν ένα κείμενο που το συνέτασσε ο εκδότης και υποσχόταν την καταβολή του αναγραφόμενου ποσού στο πρόσωπο με το οποίο έκανε την συναλλαγή.

Με την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής έπαψαν να αναγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου στο κείμενο και στο τέλος δικαιούχος ήταν οποιοδήποτε είχε στα χέρια του το συγκεκριμένο χαρτί με το κείμενο. Η ανάγκη για ασφάλεια και την αποφυγή παραχάραξης ήταν εκείνη που οδήγησε τους εκδότες των χαρτονομισμάτων στην χρήση συμβόλων, ειδικών μελανιών, χαρτιών κλπ. Αλλά τα επιλεγμένα κατά καιρούς σχέδια και σύμβολα, φανερά ή μη, έχουν μια τεράστια ιστορία από πίσω τους.

Το ελληνικό χαρτονόμισμα που κρύβει κάτι προφητικό πίσω του - Το είχατε παρατηρήσει;

Το ιερό μυθικό πουλί, τον Φοίνικα, που συμβολίζει την αναγέννηση, ήταν επίσης αγαπημένο θέμα για τα ελληνικά χαρτονομίσματα. Χρησιμοποιήθηκε με το τέλος της γερμανικής κατοχής αλλά και από το Απριλιανό καθεστώς. Αναμφισβήτητα, τα σύμβολα των χαρτονομισμάτων και πολύ περισσότερο τα κρυφά, προσφέρονται για ιστορίες και θεωρίες συνομωσίας. Και όσο επίσημες εξηγήσεις δεν υπάρχουν γι” αυτά, τόσο η κουβέντα και το ερώτημα «σύμπτωση ή σκοπιμότητα;» θα συνεχίζεται.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share