Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Αυτός είναι ο πιο ακριβός καφές του πλανήτη: Από τα κόπρανα ποιου ζώου είναι φτιαγμένος;

Θα τον δοκίμαζες;

20 Φεβρουαρίου 2022 13:06
Αυτός είναι ο πιο ακριβός καφές του πλανήτη: Από τα κόπρανα ποιου ζώου είναι φτιαγμένος;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θα δοκίμαζες έναν καφέ από κόπρανα ζώου; Θα έδινες 60 ευρώ για ένα φλιτζάνι; Κι΄ όμως υπάρχει ένας καφές που φτιάχνεται από κόπρανα αγριόγατας.

Παράλληλα, διάβασε εδώ τι θα πάθει το σώμα μας αν σταματήσουμε τον καφέ και ξεκινήσουμε να πίνουμε ζεστό νερό.

Ο λόγος για τον Kopi luwak που κοστίζει 60 ευρώ το φλιτζάνι και παράγεται από τα κόπρανα αγριόγατας στην Ινδονησία. Πρόκειται για τον πιο ακριβό καφέ.

Τι σημαίνει Kopi luwak;

Στην πραγματικότητα, «Kopi luwak» σημαίνει «Καφές της luwak», δηλαδή ο καφές της μοσχογαλής luwak που ζει στην Ινδονησία, γνωστή και ως Asian palm civet. H μοσχογαλή luwak αγαπά πολύ τους καρπούς του καφέ και την αγάπη της αυτή αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν κάποιοι. Αλλά ας τα δούμε όλα από την αρχή.

Η διαδικασία

Η διαδικασία παραγωγής του καφέ Kopi luwak ξεκινάει με την κατάποση του καρπού από τις γάτες Asian Palm Civet, οι οποίες λατρεύουν τη συγκεκριμένη λιχουδιά και ειδικά το μαλακό τους περίβλημα. Τα οξέα και τα γαστρικά υγρά από το στομάχι της γάτας, επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση. Αμέσως μετά, οι παραγωγοί συλλέγουν ένα – ένα τα κόπρανα από τις γάτες τα οποία περιέχουν τα κουκούτσια του καρπού και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο.

Γιατί είναι τόσο ακριβός;

Η παραγωγή του καφέ με το συγκεκριμένο τρόπο υπολογίζεται περίπου σε 600 κιλά το χρόνο και γι’ αυτό η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή. Στη λιανική, η τιμή του φθάνει στα 500 ευρώ το κιλό ενώ στα λίγα καταστήματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φλιτζάνι Kopi luwak θα πρέπει να πληρώσει περίπου 60 ευρώ! Και όπως σε ό,τι άλλο ακριβό σ’ αυτόν τον κόσμο, έτσι και δω, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νοθείας με την ανάμιξη καφέ κατώτερης ποιότητας αλλά και στην εκτεταμένη καλλιέργεια του με ζώα που είναι φυλακισμένα σε κλουβιά. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία η ποσότητα που πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως είναι 50 φορές μεγαλύτερη από την παραγόμενη!

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share