Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γυάλινο μπολ σχεδόν 2.000 ετών βρέθηκε άθικτο στην Ολλανδία (εικόνα)

Εντοπίστηκε σε άριστη κατάσταση!

23 Ιανουαρίου 2022 15:33
Γυάλινο μπολ σχεδόν 2.000 ετών βρέθηκε άθικτο στην Ολλανδία (εικόνα)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα άθικτο μπλε γυάλινο μπολ στην ολλανδική πόλη Nijmegen. Το κομμάτι ρωμαϊκής προέλευσης είναι σε άριστη κατάσταση παρά το γεγονός ότι είναι μεταξύ 1.800 και 1.900 ετών.

Ο αρχαιολογικός θησαυρός, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κατασκευάστηκε τοπικά, αλλά παρήχθη σε ένα εκλεκτό εργαστήριο γυαλιού σε μια μεγάλη ρωμαϊκή πόλη, όπως το Xanten ή η Κολωνία (σήμερα μέρος της γερμανικής επικράτειας ). Το μπολ μπορεί επίσης να κατασκευάστηκε στην Ιταλία.

«Έχω δει παρόμοια γυάλινα σκεύη σε ιταλικά μουσεία», είπε ο Pepijn van de Geer, ο αρχαιολόγος που ηγήθηκε της ανασκαφής όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας gelderlander.nl.

Το εν λόγω μπολ πιστεύεται ότι ήρθε στο Nijmegen μέσω εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των ντόπιων και των Ρωμαίων. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι ένας στρατιώτης από την περιοχή το έφερε μαζί του στο σπίτι του αφού ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Ρωμαϊκό στρατό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κομμάτια σαν αυτά φτιάχτηκαν αφήνοντας το λιωμένο γυαλί να κρυώσει και να σκληρύνει σε ένα καλούπι. Το ριγέ σχέδιο σχεδιάστηκε όταν το γυάλινο μείγμα ήταν ακόμα σε υγρή κατάσταση. Το μπλε χρώμα ελήφθη μέσω οξειδίου μετάλλου.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share