Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δεν πάει ο νους σας: Πώς προέκυψε η λέξη «μαρινάδα»;

Δεν είχαμε ιδέα!

20 Ιανουαρίου 2022 10:54
Δεν πάει ο νους σας: Πώς προέκυψε η λέξη «μαρινάδα»;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις περισσότερες φορές η μαρινάδα είναι εκείνη που μπορεί να απογειώσει το φαγητό μας, κάνοντας το πολύ πιο νόστιμο. Παρ' όλα αυτά η λέξη «μαρινάδα» δεν είναι ελληνική, αλλά προέρχεται από τα λατινικά.

Η ελληνική λέξη για τη μαρινάδα είναι οξάλμη, δηλαδή συντήρηση σε ξίδι και αλάτι.

λέξη «μαρινάδα» προέλευση

Τι σημαίνει όμως η λέξη «μαρινάδα» και πώς προέκυψε;

Η λατινογενής λέξη μαρινάδα σημαίνει πάνω-κάτω «του ναύτη», μια και το μαρινάρισμα ήταν παλαιότερα ο συνηθέστερος και απαραίτητος τρόπος συντήρησης του ευπαθούς κρέατος σε αλατόξιδο, προκειμένου να αντέξει στα μακρινά ναυτικά ταξίδια, ελλείψει ψυγείων.

Οι σημερινές μαρινάδες είναι ελαφρύτερες μορφές αυτής της μεθόδου συντήρησης και τώρα πια περισσότερο νοστιμίζουν και αρωματίζουν το κρέας, παρά το συντηρούν.

Λατρεύεις το κοτόπουλο; Αυτές είναι οι καλύτερες μαρινάδες για να απογειώσεις τη γεύση του

Το κοτόπουλο είναι ίσως το πιο εύκολο κρέας και γι' αυτό μάλιστα το έχουμε πολύ συχνά στο τραπέζι μας. Μαγειρεύεται με ευκολία πολύ γρήγορα και μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα γαστρονομικών επιλογών, είτε αλμυρών, είτε γλυκών.

Παράλληλα, δείτε εδώ τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τραγανό κοτόπουλο.

Παρακάτω θα δείτε τις καλύτερες μαρινάδες με τις οποίες μπορείτε να μαγειρέψετε το κοτόπουλό σας, ώστε να παραμείνει ζουμερό και γευστικό.

Μαρινάδα με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Ανακατέψτε 100ml ελαιόλαδο, το ξύσμα 1 πορτοκαλιού, 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μαρινάδα με κύμινο και κανέλα

Ανακατέψτε 100ml ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κύμινο, 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, το ξύσμα από ένα lime, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 1/2 μικρή πιπεριά τσίλι (χωρίς τους σπόρους και ψιλοκομμένη) και πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μαρινάδα με γιαούρτι και κόλιανδρο

Ανακατέψτε 100g γιαούρτι στραγγιστό, 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, το χυμό ενός λεμονιού, μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα κόλιανδρου, 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένους σπόρους κόλιανδρου και λίγο λάδι. Σε αυτή τη μαρινάδα θα πρέπει να αφήσετε το κοτόπουλο τουλάχιστον 4 ώρες αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

Μαρινάδα μεσογειακή με γιαούρτι και λεμόνι

Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι γιαούρτι, 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, ½ κουταλιά της σούπας ρίγανη, 1 μέτριο λεμόνι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ¼ ματσάκι φρέσκο ​​μαϊντανό. Αφήστε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για 1 ώρα.

Μαρινάδα με χυμό μήλου και μέλι

Ανακατέψτε 1 φλ. τσαγιού χυμό μήλου, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη και ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδο. Αλείψτε το κοτόπουλο και αφήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες.

Μαρινάδα με ξύδι βαλσάμικο, σκόρδο και καστανή ζάχαρη

Ανακατέψτε 3/4 φλ. ξύδι βαλσάμικο, 1/4 φλ. νερό, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι, 1/2 κ.γ. ρίγανη, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη. Αφήστε το κοτόπουλο μέσα στη μαρινάδα για 1 ώρα στο ψυγείο και ψήστε στα κάρβουνα ή στο φούρνο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share