Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μαγικές εικόνες: Το χιόνι στη ρωσική Αρκτική λάμπει - Πώς συμβαίνει αυτό;

Σαν το Βόρειο Σέλας να είχε διαρρεύσει από τον ουρανό στο χιόνι...

22 Δεκεμβρίου 2021 11:15
Μαγικές εικόνες: Το χιόνι στη ρωσική Αρκτική λάμπει - Πώς συμβαίνει αυτό;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ψηλά στη ρωσική Αρκτική, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, σε έναν απομακρυσμένο σταθμό πεδίου στις ακτές της Λευκής Θάλασσας, παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο σχεδόν μαγικό. Ένας μπλε φωτισμός ξεπρόβαλε από το χιόνι, δημιουργώντας μια υπέροχη εικόνα. Με την ευκαιρία δες εδώ την εντυπωσιακή φωτογραφία με το κέντρο του Γαλαξία μας με την τεράστια μαύρη τρύπα του.

Το είδαν να λάμπει

Η βιολόγος Βέρα Εμελιανένκο ξεκίνησε μια βόλτα μια παγωμένη νύχτα του Δεκεμβρίου. Μαζί της ήταν ο Mikhail Neretin, ο γιος του μοριακού βιολόγου του σταθμού, και ένα ζευγάρι σκυλιών: ένα γιγάντιο σνάουζερ και ένα τεριέ.

Περπατώντας κατά μήκος των παγωμένων αναχωμάτων της παλιρροϊκής ζώνης στους σφοδρούς αρκτικούς ανέμους, ο Νερετίν εντόπισε έναν μπλε φωτισμό σε μία επιφάνεια χιονιού.

Καθώς προχωρούσαν για να ερευνήσουν το θέαμα που αντίκρισαν, τα βήματά τους δημιούργησαν ραβδώσεις αιθέριου μπλε. «Ήταν σαν τα μπλε χριστουγεννιάτικα φώτα στο χιόνι», λέει η Emelianenko.

 Μαγικές εικόνες: Το χιόνι στη ρωσική Αρκτική λάμπει - Πώς συμβαίνει αυτό;

Η λαμπερή χιονόμπαλα

Έσκυψε να μαζέψει μια χούφτα. Με ένα απαλό σφίξιμο, η χιονόμπαλα έλαμψε πιο φωτεινά. Τα σκυλιά άφησαν ένα λαμπερό μονοπάτι καθώς έτρεχαν μπροστά, σαν το Βόρειο Σέλας να είχε διαρρεύσει από τον ουρανό στο χιόνι.

Μετά από ένα σωρό τηλεφωνικές κλήσεις και γραπτές "φωτογραφίες", οι βιολόγοι του σταθμού και μια ομάδα επιστημόνων ναυτιλίας σε όλη τη Ρωσία "τρελάθηκαν" για το εύρημα. Η Emelianenko και ο Neretin πήραν τον φωτογράφο του σταθμού, Alexander Semenov, για να τεκμηριώσουν το θέαμα. «Πατήσαμε στο έδαφος όλοι μαζί για ίσως δύο ώρες» για να λάμψουν τα σημεία, λέει ο Σεμένοφ.

 Μαγικές εικόνες: Το χιόνι στη ρωσική Αρκτική λάμπει - Πώς συμβαίνει αυτό;

Εξερεύνηση

Την επόμενη μέρα, η Emelianenko τοποθέτησε μια λαμπερή χιονόμπαλα κάτω από ένα στερεοσκοπικό μικροσκόπιο για να προσπαθήσει να εντοπίσει τον ένοχο της βιοφωταύγειας. Καθώς περίμενε να λιώσει ο πάγος, έσπρωξε μικροσκοπικά υπολείμματα με μια βελόνα χωρίς αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, όμως, η Emelianenko εντόπισε μερικά κωπήποδα, μικροσκοπικά υδρόβια καρκινοειδή, στο λασπωμένο τρυβλίο Petri. Όταν τα τρύπωσε, έλαμπαν ένα αμυδρό μπλε.

Αυτή μπορεί να είναι η πρώτη τεκμηριωμένη εξήγηση για το λαμπερό χιόνι στην Αρκτική, το οποίο έχει παρατηρηθεί περιστασιακά από ερευνητές όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί αυστηρά.

«Είναι τα ζωύφια της θάλασσας», εξηγεί ο Στίβεν Χάντοκ, ένας θαλάσσιος βιολόγος που μελετά το ζωοπλαγκτόν βαθέων υδάτων στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Μόντερεϊ Μπέι. «Είναι μικρά και πολλά, τρώγονται από πολλά πράγματα».

Τα κωπήποδα αποτελούν την πλειονότητα της βιομάζας στον ωκεανό, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις. Είναι παθητικοί κολυμβητές, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντισταθούν στα ρεύματα. Αυτό το συγκεκριμένο είδος Metridia longa, "πετιέται" στους ωκεανούς από το στενό Hudson του Καναδά μέχρι τα νερά του Maine και σε όλη την Αρκτική.

Πηγή: nationalgeographic.com

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share