Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Απίστευτο! Έπεσε από το κρεβάτι την ώρα της τηλεργασίας και κέρδισε δίκη για εργατικό ατύχημα

Αδιανόητο!

13 Δεκεμβρίου 2021 17:47
Απίστευτο! Έπεσε από το κρεβάτι την ώρα της τηλεργασίας και κέρδισε δίκη για εργατικό ατύχημα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά στα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται παράλογο. Ακόμα και αν ένα απλό ατύχημα στο σπίτι σου, χαρακτηριστεί ως… εργατικό!

Για του λόγου το αληθές, γερμανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως ένας άνδρας σε καθεστώς τηλεργασίας, ο οποίος χτύπησε στη διαδρομή από το κρεβάτι στον… υπολογιστή του, πρέπει να αποζημιωθεί λες και βρισκόταν κανονικά στη δουλειά του.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργαζόμενος γλίστρησε ενώ κατέβαινε τη στριφογυριστή σκάλα του σπιτιού του για να πάει στο γραφείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στην πλάτη, σπάζοντας έναν θωρακικό σπόνδυλο. Αφού προσέφυγε στα δικαστήρια ακολουθώντας τη νομική οδό, τελικά δικαιώθηκε, καθώς τον κάλυπτε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο της εταιρείας στην οποία δούλευε, για ατυχήματα στον χώρο εργασίας.

Σημαντικό, δε, ρόλο στη δικαίωση του Γερμανού διευθυντή πωλήσεων έπαιξε το γεγονός πως ξεκινά τη μέρα του χωρίς πρωινό και τη στιγμή του ατυχήματος κατευθυνόταν στο γραφείο του και όχι στην κουζίνα!

ΕΡΓΑΤΙΚΌ-ΑΤΥΧΗΜΑ

Αρχικά, ένα κατώτερο δικαστήριο έκρινε πως η διαδρομή «κρεβάτι – υπολογιστής» δεν βρισκόταν στα πιθανά σημεία που θα μπορούσε να τραυματιστεί ο εργαζόμενος και να διεκδικήσει αποζημίωση για εργατικό ατύχημα, ωστόσο η απόφαση ανετράπη μετά την έφεση που άσκησε.

Ο εργαζόμενος υποστήριξε ότι όσοι εργάζονται από το σπίτι δεν πρέπει να έχουν λιγότερη προστασία και ασφαλιστικά προνόμια από τους υπόλοιπους στην εταιρεία, εστιάζοντας στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, πολλοί άνθρωποι εργάζονταν πλέον από το σπίτι στη Γερμανία.

Σύμφωνα λοιπόν με το Ομοσπονδιακό Κοινωνικό Δικαστήριο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εργασιακός χώρος μπορεί να θεωρηθεί και οικιακός, εάν βρίσκονται στο ίδιο κτήριο.

Ένας ακόμη παράγοντας που λήφθηκε υπόψη από το δικαστήριο, είναι η «δράση του ασφαλισμένου, δηλαδή αν ήθελε να ασκήσει δραστηριότητα που εξυπηρετεί την εταιρεία όταν συνέβη το ατύχημα», καθώς και τα αντικειμενικά γεγονότα της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Αν και προκαλεί έκπληξη, η υπόθεση δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο, απαντώντας σε ένα σημαντικό ερώτημα που βασάνιζε πολλούς εργαζομένους: Τι θα συμβεί αν τραυματιστώ ενώ εργάζομαι στο σπίτι;

Η απάντηση πάντως θα διαφέρει από χώρα σε χώρα…

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share