Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι τρομακτικές ιστορίες πίσω από 4 κτήρια της Αθήνας: Τολμάς να τα επισκεφτείς;

Τι λέει ο θρύλος

3 Δεκεμβρίου 2021 15:31
Οι τρομακτικές ιστορίες πίσω από 4 κτήρια της Αθήνας: Τολμάς να τα επισκεφτείς;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές είναι οι φήμες για στοιχειωμένα σπίτια στην Αθήνα, που κρύβουν μέσα τους θρύλους και ιστορίες. Αλήθεια ή ψέματα; Κανείς δεν ξέρει. Με την ευκαιρία δες εδώ τα 10 πιο τρομακτικά κτίρια στον κόσμο.

Ωστόσο, το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, το Σανατόριο Πάρνηθας, το Σπήλαιο Νταβέλη και η Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά, θεωρούνται από τα πιο στοιχειωμένα κτήρια της Αθήνας. Σε ένα από αυτά μάλιστα γυρίστηκε και μία παλιά ελληνική ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Εσύ τολμάς να τα επισκεφτείς;

Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας

Το Μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας, ή αλλιώς, «Βίλα Ιλίσσια» (Villa Ilissia), είναι συγκρότημα τεσσάρων κτηρίων το οποίο βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Κατασκευάστηκε την περίοδο 1840-1848 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη, ως ιδιωτική κατοικία της Δούκισσας της Πλακεντίας, η οποία διέμεινε σε αυτό τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής της, έως το 1854. Αργότερα, το συγκρότημα στέγασε για τρία χρόνια τη Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια άλλες στρατιωτικές υπηρεσίες.

Από το 1930 έως σήμερα, στεγάζει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Ποια είναι η όμως, η Δούκισσα της Πλακεντίας;

Ο λόγος για την Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν. Ήταν Αμερικανογαλλίδα κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας. Έφτασε στο Ναύπλιο το 1829 η οποία ήταν τότε η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, η εμπλοκή και η γνωριμία της με τον Καποδίστρια έφεραν στο προσκήνιο μύθους και θρύλους.

Ακούστηκαν διάφορες εκδοχές οι οποίες βέβαια ιστορικά δεν επιβεβαιώθηκαν. Λέγεται, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή η Δούκισσα ερωτεύτηκε τον Ιωάννη Καποδίστρια αλλά τα πράγματα άλλαξαν στην πορεία. Κι αυτό γιατί υπερασπίστηκε τους δολοφόνους του. Δεν χρειαζόταν τίποτε άλλο για να πυροδοτηθεί η φήμη και η εικασία ότι η Δούκισσα ήταν αναμεμειγμένη στη δολοφονία του Κυβερνήτη.

Στιγμή ορόσημο που έφερε περισσότερες εξελίξεις αλλά δημιούργησε την αφορφμή για περισσότερες φήμες ήταν το 1834. Ήταν τότε που η Δούκισσα της Πλακεντίας μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί αποφάσισε να ζήσει με την κόρη της. Έχτισε, μάλιστα, πολλά και επιβλητικά σπίτια. Στα κορυφαία και αυτό το οποίο έγινε γνωστό και είναι ακόμη σήμερα ο Πύργος της Πλακεντίας στην Πεντέλη ή αλλιώς το Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Το κτίσμα αυτό έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο συζητήσεων ενώ γύρω από αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλοί θρύλοι και μυστικά.

Τι λέει ο θρύλος

Η ιστορία μπλέκεται με τους θρύλους και τα πράγματα έχουν ως εξής… Όλα ξεκίνησαν όταν η Δούκισσα έχασε την πoλυαγαπημένη της κόρη. Κάπου εκεί ξεκίνησαν να γεννιούνται οι πρώτες ιστορίες και αναφορές για στοίχειωμα του σπιτιού μιας και την κράτησε τότε ταριχευμένη στο τότε σπίτι της στην οδό Πειραιώς. Όχι για πολύ, όμως, μιας και μια πυρκαγιά στην Πειραιώς αποτέφρωσε το σώμα της ταριχευμένης κόρης της. Μετά από αυτό το συμβάν, η Δούκισσα αγόρασε εκτάσεις στην Πεντέλη και προσέλαβε τον μεγάλο αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη για να φτιάξει το μέγαρο που ήθελε. Λίγο αργότερα και συγκεκριμέαν το 1841 έβαλε το πρώτο άσπρο μάρμαρο ξακουστό Πύργο της Δουκίσσης Πλακεντίας ή απλώς «Πύργος της Πλακεντίας». Η ίδια περνούσε πολλές ώρες εκεί ακόμη και πριν το κτίσμα ολοκληρωθεί.

Και τότε ήταν που μύθοι και θρύλοι άρχισαν να περιβάλλουν αυτό το φημισμένο πια κτήριο. Υπήρχε και κάτι που συνηγορούσε έντονα σε αυτό. Το γεγονός ότι η Δούκισσα βρισκόταν κλεισμένη στον Πύργο της, καλύπτοντάς τον με ένα πέπλο μυστηρίου. Ένας από αυτούς ήταν πως πραγματοποιούσε μυστηριώδη συμπόσια με παράξενους καλεσμένους. Ο Πύργος της Πλακεντίας έγινε επίκεντρο τεράστιου ενδιαφέροντος χωρίς να ξέρει κανείς πού αρχίζει η αλήθεια και πού το ψέμα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος και συγγραφές Κώστας Στοφόρος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «οι μύθοι για την Δούκισσα της Πλακεντίας, υποστηρίζουν ότι γύριζε με μια λευκή νυχτικιά γύρω από το ανάκτορο τις νύχτες και όσοι περνούσαν από κει νόμιζαν ότι ήταν φάντασμα, ή νεράιδα. Παράλληλα μια ανεξήγητη πυρκαγιά που έκαψε το ανάκτορο και αποτέφρωσε το ταριχευμένο πτώμα της κόρης της βύθισε τη Δούκισσα ακόμη περισσότερο στην τρέλα και γέννησε θρύλους. Πριν η περιοχή κατακλυστεί από νέους κατοίκους και ανακαινιστεί το κτίριο, κανείς δεν τολμούσε να περάσει από κοντά, πολλοί έλεγαν πως μια λευκοντυμένη μορφή τριγύριζε στα ερείπια ψάχνοντας, άλλοι άκουγαν παράξενες φωνές και ουρλιαχτά ανύπαρκτων σκύλων.

Η Δούκισσα λένε πέθανε στην Πεντέλη, πολλές φορές μέχρι το θάνατό της ντυμένη στα άσπρα σαν φάντασμα, λιποδίαιτη και λιπόσαρκη, πεθαίνοντας είχε παρακρούσεις, μίλαγε στην κόρη της και έκλαιγε ώρες ολόκληρες. Οι παλαιότεροι αφηγούνταν ότι η μάνα είχε τρελαθεί, σταμάτησε τους περιπάτους στη σπηλιά και στη λίμνη Θαλάσσι (ή Θαλώσσι), σταμάτησε να δέχεται κόσμο στο σπίτι της και ούτε καν δεχόταν τους κατοίκους της Πεντέλης που έρχονταν να της προσφέρουν λίγα από τα προϊόντα τους μέλι, φρέσκο ψωμί, γάλα, αυγά και σύκα».

Σανατόριο Πάρνηθας

Το Σανατόριο της Πάρνηθας είναι πρώην σανατόριο που βρίσκεται στο όρος της Πάρνηθας του Δήμου Αχαρνών. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο στοιχειωμένο κτίριο της Ελλάδας και αποτελεί το σύμβολο ερευνητικών ομάδων που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν τα υπερφυσικά όντα.

Η ιστορία του

Το 1914, η Μονή Πετράκη δώρησε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μία συγκεκριμένη έκταση προκειμένου να δημιουργηθεί σανατόριο που θα αναλάμβανε την επιμέλεια ασθενών που έπασχαν από τη νόσο της φυματίωσης που μάστιζε εκείνη την περίοδο στην Αθήνα και ήταν η αιτία πολλών θανάτων στην περιοχή. Πλήθος κόσμου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο μεταξύ των οποίων ήταν οι ποιητές Γιάννης Ρίτσος και Γιώργος Κοτζιούλας.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1943, το σανατόριο γνώρισε την παρακμή όταν άρχισε η βιομηχανική παραγωγή της πενικιλίνης, η οποία σταδιακά καταργούσε τα σανατόρια σε όλο τον κόσμο και περιόριζε την επικινδυνότητα της νόσου κατά πολύ.

Το 1965, το κτίριο αλλάζει την ιδιοκτησία του και η διαχείρισή του δίνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος το μετατρέπει σε ξενοδοχείο με το όνομα Ξενία και ταυτοχρόνως χρησιμοποιείται και ως σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Έτσι, η λειτουργία του συνεχίστηκε μέχρι το 1985 που ανακοινώθηκε και η εγκατάλειψή του. Έκτοτε, οι εγκαταστάσεις του παραμένουν σε πλήρη εγκατάλειψη.

Μετά από τον σεισμό του 1999 που είχε ως επίκεντρο την Πάρνηθα, το κτίριο κρίθηκε ως ακατάλληλο προς επίσκεψη. Εντούτοις, το σανατόριο προσελκύει πλήθος ανθρώπων, οι οποίοι δεν διστάζουν να το επισκεφτούν και να φωτογραφήσουν το εσωτερικό του. Κάποιοι από τους επισκέπτες, κατά καιρούς, έχουν αναφέρει και την ύπαρξη, όπως αυτοί αντιλήφθηκαν, υπερφυσικών οντοτήτων, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εμφανίζονται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Αυτό το γεγονός, προσελκύει ακόμη περισσότερο κόσμο και ειδικά ανθρώπους που ασχολούνται με την εξερεύνηση του υπερφυσικού και των ανεξήγητων συμβάντων.

Τα μυστήρια που έχουν αναφερθεί κατά σειρά

Υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι φτιάχτηκε σε περίεργο χώρο για παράδειγμα, ότι χτίστηκε σε είσοδος σπηλαίου και την έκλεισε για ευνόητους λογούς.

Όσο ήταν νοσοκομείο λέγεται ότι γινόντουσαν πειράματα σε ανθρώπους και βασανιστήρια από σατανιστές και τελετές. Ότι ξαφνικά "εισήλθε" μέσα σε αυτό μια αρρώστια ιός, και για να μην εξαπλωθεί, ο ιδιοκτήτης του νοσοκομείου το έκαψε.

Για ένα μικρό διάστημα που είχε λειτουργήσει ως σχολή, οι σπουδαστές είχαν αναφέρει ότι υπήρχαν σατανιστές σπουδαστές ανάμεσά τους.

Αφού εγκαταλείφθηκε ακούστηκαν πράγματα για κουστουμαρισμένους τύπους που έκαναν τελετές στο υπόγειο.
Για φακούς που σβήνουν, για μπαταρίες που αδειάζουν απότομα, απότομες αλλαγές θερμοκρασίας
Για έναν ήχο από το υπόγειο κάτι σαν να δουλεύει παλιά γεννήτρια.

Σπήλαιο Νταβέλη

Το Σπήλαιο Πεντέλης ή Σπήλαιο Αμώμων ή Σπήλαιο Νταβέλη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Πεντέλη, στην Αττική και σε υψόμετρο 700 μ., βορειοανατολικά του λεκανοπεδίου Αττικής. Είναι γνωστό από τη συσχέτισή του με τον λήσταρχο του 19ου αι., Χρήστο Νταβέλη, η οποία όμως αμφισβητείται.

Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού. Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του πεντελικού μαρμάρου. Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών που είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη την Πεντέλη, των λεγομένων "Αμώμων" απ' όπου και έλαβε το όνομά του. Στους νεότερους χρόνους κατά την παράδοση φέρεται να αποτελούσε κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη απ' όπου και το επικρατέστερο όνομα του σπηλαίου, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο.

Ο θρύλος

Το σπήλαιο της Πεντέλης είχε ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα, αλλά τελικά εξερευνήθηκε πλήρως από το ζεύγος των Ελλήνων σπηλαιολόγων Ιωάννη και Άννας Πετρόχειλου. Εδώ και πολλά χρόνια το συνοδεύουν πολλές ιστορίες, θρύλοι και παράξενες αναφορές. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι συνδέθηκε με τον λήσταρχο Νταβέλη ο οποίος λέγεται ότι είχε εκεί το καταφύγιό του. Κάτι που όμως τελικά έχει αμφισβητηθεί πολύ έντονα.

Σε συνέχεια αυτού ειπώθηκε ότι από εκεί ακολουθούσε μια μυστική υπόγεια διαδρομή και έφτανε είτε στο Μέγαρο της Δουκίσσης Πλακεντίας με την οποία είχε σχέση είτε ακόμη και στην Ακρόπολη. Και φυσικά όλα αυτά πυροδότησαν ακόμη περισσότερες φήμες για όσα συνέβαιναν σε όσους έφταναν εκεί, ιδιαίτερα στο παρελθόν. Μετά το 1990 η σπηλιά συνδέθηκε με μυστικιστικές τελετές. Ήδη από πολύ παλιά, οι ξυλοκόποι και οι μελισσοκόμοι της Πεντέλης διηγούνταν παράξενες ιστορίες: αλλόκοτες μουσικές, εμφανίσεις αγγέλων και φαντασμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των όσων παράξενων συμβαίνουν στην περιοχή είναι επίσης και το ανηφορικό σημείο που τα αυτοκίνητα κινούνται σαν σε κατηφόρα. Το σημείο αυτό είναι στην περιοχή της Πεντέλης και συγκεκριμένα στην ίδια ευθεία με τη Σπηλιά του Νταβέλη.

Βίλα Καζούλη στην Κηφισιά

Η Βίλα Καζούλη είναι έπαυλη η οποία βρίσκεται στη νότια είσοδο της Κηφισιάς. Η έπαυλη κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε εκλεκτικιστικό ρυθμό από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία Νίκο Καζούλη. Σήμερα η Βίλα είναι ιδιοκτησία του δημοσίου και στεγάζει το Πράσινο Ταμείο.

Η ιστορία

Το οικόπεδο, έκτασης 47.000 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο βρίσκεται η βίλα αποκτήθηκε από τον Νικόλαο Καζούλη ώστε να κτίσει εκεί τη θερινή του κατοικία. Ο αρχιτέκτονας της βίλας δεν είναι γνωστός. Μετά τον θάνατο του Νικόλαου Καζούλη το 1902 πέρασε στην κατοχή της κόρης του Ιωάννας.

Η Ιωάννα Καζούλη ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Αριστόφρωνα να διακοσμήσει τη βίλα το 1915. Αργότερα τον παντρεύτηκε. Ο Παναγιώτης Αριστόφρων προχώρησε σε τροποποιήσεις, προσθέτοντας τον χαρακτηριστικό τρούλο της βίλας το 1932. Επίσης μετέφερε στην βίλα την εκτενή βιβλιοθήκη του με έργα φιλοσοφίας στη βίλα.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Αθήνας, η βίλα επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις και έγινε φρουραρχείο των SS. Τα υπόγεια του κτιρίου μετατράπηκαν σε χώρους βασανιστήριων και έγιναν τόπος θανάτου πολλών αντιστασιακών. Μετά το 1944 πέρασε στην κατοχή του ΕΛΑΣ.

Το 1949 η βίλα μετατράπηκε σε νοσοκομείο. Σήμερα μεγάλο μέρος του αρχικού οικοπέδου της βίλας χρησιμοποιείται από τις εγκαταστάσεις του ΚΑΤ. Την περίοδο 1953-55 χρησιμοποιήθηκε για την περίθαλψη σεισμοπαθών από τους σεισμούς του Ιονίου.

Το 1964 το κτίριο πέρασε στην κατοχή του ΙΚΑ μετά από δημοπρασία, όμως δεν αξιοποιήθηκε. Το 1970 στη βίλα έγιναν γυρίσματα για την ταινία Υπολοχαγός Νατάσσα.

Το 1976 η βίλα χαρακτηρίστηκε «οίκημα χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας καθ' όσον παρουσιάζει ιδιαίτερον μορφολογικόν ενδιαφέρον».

Το 1979 ο χώρος γύρω από την βίλα χαρακτηρίστηκε τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Το 1995 η βίλα αγοράστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων έναντι 2.500.000.000 δραχμών και ακολούθησε η ανακαίνιση της βίλας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1999.

Στις 3 Ιουνίου 1999 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στην ανακαινισμένη βίλα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Το 2001 παραχωρήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) και το 2010 πέρασε στην κατοχή του Πράσινου Ταμείου. Προτάθηκε να πωληθεί ή να ενοικιαστεί, όμως τελικά μεταφέρθηκαν εκεί οι υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου.

Η «στοιχειωμένη» βίλα που έγιναν τα γυρίσματα της Υπολοχαγού Νατάσσας

Οι φήμες περί φαντασμάτων πάντως, εκτός από τα βασανιστήρια που γίνονταν εκεί, ενισχύθηκαν και από κάτι ακόμη που δεν γνωρίζουν πολλοί. Και αυτό είναι το γεγονός ότι η βίλα της Κηφισιάς είναι χτισμένη πάνω σε ένα τούρκικο νεκροταφείο. Αυτό κυρίως δημιούργησε τις ιστορίες της στοιχειωμένης βίλας, που κυριαρχούν τα φαντάσματα. Σε συνδυασμό με τα υπόγεια περάσματα, τα δεκάδες σκοτεινά δωμάτια και τους ατελείωτους διαδρόμους, ενίσχυσαν την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια στοιχειωμένη βίλα. Δεν είναι λίγοι εκεί που αναφέρουν και διαδίδουν ότι τα βράδια οι σκιές των νεκρών περιπλανιούνται στο εσωτερικό της έπαυλης. Ότι δεν έφυγαν ποτέ και τριγυρνούν άλλοτε στους διαδρόμους. Και άλλοτε γύρω από τα λιοντάρια. Κάποιοι ιδιοκτήτες οι οποίοι ανά διαστήματα είχαν αγοράσει την περιβόητη βίλα είχαν ενισχύσει τον μύθο ότι η βίλα είναι στοιχειωμένη.

Πάντως το σπίτι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση σκηνικού που έμεινε στην ιστορία από την ταινία στην οποία προβλήθηκε. Και αποτελεί ένα αληθινό σπίτι και όχι σκηνικό που στήθηκε μόνο για τους σκοπούς της ταινίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το σπίτι που πρωταγωνιστεί στη δημοφιλή ελληνική σειρά Άγριες Μέλισσες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share