Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εντυπωσιακό θέαμα με πεφταστέρια απόψε (8/10) - Έρχεται το ουράνιο «τρίο»

Βροχή αστεριών!

8 Οκτωβρίου 2021 19:23
Εντυπωσιακό θέαμα με πεφταστέρια απόψε (8/10) - Έρχεται το ουράνιο «τρίο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα εντυπωσιακό θέαμα αναμένεται να παρακολουθήσουμε απόψε (8/10), αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες λόγω της μεγάλης κακοκαιρίας, μιας και θα πραγματοποιηθεί, μία βροχή αστεριών.

Όσοι αγαπούν να σηκώνουν τα μάτια τους στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία μέσα στον Οκτώβριο να δουν - εφόσον ο καιρός το επιτρέψει - δύο βροχές διαττόντων (Δρακοντίδες και Ωριωνίδες), την πανσέληνο και ένα ουράνιο «τρίο» (Δίας, Σελήνη και Κρόνος σε ευθυγράμμιση).

Η αρχή θα γίνει με τους Δρακοντίδες που κορυφώνονται στο βόρειο ημισφαίριο (και στην Ελλάδα) τη νύχτα της 8ης Οκτωβρίου. Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Δράκοντα (εξ ου και το όνομά τους), αλλά στην πραγματικότητα δημιουργούνται από τη σκόνη που αφήνει πίσω του ο κομήτης «21P Giacobini-Zinner», που είχε ανακαλυφθεί το 1900.

Αντίθετα με άλλα «πεφταστέρια», τα συγκεκριμένα γίνονται πιο ορατά νωρίς το βράδυ παρά μετά τα μεσάνυχτα, κάτι που ευνοεί τους «πρωτάρηδες». Είναι πάντως μια μέτρια βροχή διαττόντων που παράγει μόνο έως δέκα μετέωρα την ώρα. Το γεγονός ότι στις 6 Οκτωβρίου υπήρξε Νέα Σελήνη, δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για νυχτερινή παρατήρηση, αλλά η ευρισκόμενη σε εξέλιξη κακοκαιρία «Αθηνά» μάλλον θα φέρει δυσκολίες.

Εντυπωσιακό θέαμα με πεφταστέρια απόψε (8/10) - Τι είναι το ουράνιο «τρίο» που έρχεται;

Πότε θα γίνει η επόμενη βροχή από αστέρια

Ακολουθούν στις 14 Οκτωβρίου το τρίο Δία-Σελήνης-Κρόνου (με το φεγγάρι ανάμεσα στους δύο γιγάντιους πλανήτες) και στις 20 Οκτωβρίου η πανσέληνος, ενώ οι Ωριωνίδες φέτος θα κορυφωθούν και στην Ελλάδα τα χαράματα της 21ης Οκτωβρίου. Είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων και οι καλύτερες ώρες για παρατήρησή τους είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή. Λόγω όμως της πανσελήνου που θα έχει υπάρξει λίγο πριν, η παρατήρησή τους φέτος θα είναι δύσκολη, καθώς η λάμψη του φεγγαριού θα «σκεπάσει» τα περισσότερα μετέωρα, εκτός από τα πιο φωτεινά.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share