Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022

Γυναίκα κάπνιζε 10 τσιγάρα τη μέρα ενώ ήταν έγκυος αυτό που κόντεψε να πάθει το παιδί της θα σας αφήσει άφωνους

Δώστε τεράστια προσοχή!

25 Αυγούστου 2021 14:22
Γυναίκα κάπνιζε 10 τσιγάρα τη μέρα ενώ ήταν έγκυος αυτό που κόντεψε να πάθει το παιδί της θα σας αφήσει άφωνους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια μαμά που κάπνιζε 10 τσιγάρα την ημέρα ενώ ήταν έγκυος στα δύο πρώτα της παιδιά, εξομολογείται το λάθος της και προειδοποιεί και τις άλλες μέλλουσες μαμάδες να μην κάνουν τα δικά της λάθη. Γέννησε τα δύο πρώτα της παιδιά κάτω από 2,5 κιλά (ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στα 3 και κάτι), ενώ παραλίγο να χάσει τον δεύτερο γιο της λόγω της δικής της κακής συνήθειας.

Πιο συγκεκριμένα: η Gemma Tucker, σήμερα 40 ετών, άρχισε να καπνίζει όταν ήταν μόλις 13. Εφτά χρόνια αργότερα, ενώ έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί, συνέχισε το κάπνισμα και παραδέχεται πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έκανε 10 τσιγάρα την ημέρα.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη της κόρη να γεννηθεί κάτω από 2,5 κιλά, τη στιγμή που ο μέσος όρος βάρους ενός νεογνού είναι 3,3 κιλά (Τα περισσότερα νεογνά έρχονται στον κόσμο ζυγίζοντας κάπου μεταξύ 2,5 κιλών έως 4 κιλά. Λιγότερο από 2,5 θεωρείται χαμηλό βάρος γέννησης).

Η Gemma συνέχισε να καπνίζει και στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, έξι χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα ο 14χρονος πλέον γιος της να γεννηθεί κάτω από έκτακτες συνθήκες όταν άρχισε να πέφτει ο καρδιακός του ρυθμός, και ζύγιζε μόλις 2 κιλά και 200 γραμμάρια .Παράλληλα δείτε και άλλη μια περίεργη ιστορία με μια 26χρονη έγκυος, η οποία πήγε στο νοσοκομείο ουρλιάζοντας από τον πόνο - Όταν της έκοψαν το παντελόνι έμειναν άναυδοι.

Έγκυος γυναίκα καπνίζει

Ωστόσο, μετά την έκτακτη καισαρική τομή στην οποία υπεβλήθει, η Gemma αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα και σήμερα, μητέρα 4 παιδιών, μετανοιώνει για το κακό συνήθειο που είχε στις 2 πρώτες εγκυμοσύνες της, ενώ προειδοποιεί τις μέλλουσες μαμάδες για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη.

«Τότε, δεν ήξερα ότι το κάπνισμα δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπήρχαν αυστηροί κανόνες και δεν μου το απαγόρευσε ποτέ ο γιατρός μου ή μαίες» λέει σήμερα η μαμά. «Το μόνο πράγμα που μου είπαν ήταν αν καπνίζω, ίσως το μωρό μου γεννηθεί πιο ελαφρύ.Η Gemma συνέχισε να καπνίζει και στη δεύτερη εγκυμοσύνη της, έξι χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα ο 14χρονος πλέον γιος της να γεννηθεί κάτω από έκτακτες συνθήκες όταν άρχισε να πέφτει ο καρδιακός του ρυθμός, και ζύγιζε μόλις 2 κιλά και 200 γραμμάρια.

Ωστόσο, μετά την έκτακτη καισαρική τομή στην οποία υπεβλήθει, η Gemma αποφάσισε να κόψει το κάπνισμα και σήμερα, μητέρα 4 παιδιών, μετανοιώνει για το κακό συνήθειο που είχε στις 2 πρώτες εγκυμοσύνες της, ενώ προειδοποιεί τις μέλλουσες μαμάδες για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη.

«Τότε, δεν ήξερα ότι το κάπνισμα δεν ενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπήρχαν αυστηροί κανόνες και δεν μου το απαγόρευσε ποτέ ο γιατρός μου ή μαίες» λέει σήμερα η μαμά. «Το μόνο πράγμα που μου είπαν ήταν αν καπνίζω, ίσως το μωρό μου γεννηθεί πιο ελαφρύ.

Η εμπειρία μου με δίδαξε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά το βρέφος και θέλω να ενθαρρύνω όλες τις γυναίκες να μην καπνίζουν στην εγκυμοσύνη τους. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τα δικά μας λάθη και βιώματα στις νέες μητέρες, ώστε να μην τα επαναλαμβάνουν».

Έγκυος και κάπνισμα

Λίγα λόγια για το κάπνισμα και την εγκυμοσύνη

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο περιγεννητικής θνησιμότητας κατά 150%. Τα δύο κύρια προϊόντα του καπνού που είναι υπεύθυνα για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη μητέρα και το έμβρυο είναι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα (CO). Οι ουσίες αυτές μειώνουν την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο, συμβάλλοντας στην μη φυσιολογική ανταλλαγή αερίων στον πλακούντα.

  • Η νικοτίνη έχει ανιχνευθεί στην εμβρυϊκή κυκλοφορία σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν στις μητέρες.
  • Η νικοτίνη επίσης ανιχνεύεται στο αμνιακό υγρό σε επίπεδα κατά 1.54 φορές υψηλότερα από ό, τι στο μητρικό πλάσμα.
  • Το CO διαπερνά επίσης το φραγμό του πλακούντα και έχει ανιχνευθεί στην εμβρυϊκή κυκλοφορία σε επίπεδα 15% υψηλότερα ό, τι στις μητέρες
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share