Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Καθηγητής πανεπιστημίου: «Τα ψάρια που ακούνε Κοράνι, μεγαλώνουν πιο γρήγορα»

Η αναφορά του στο Twitter

23 Αυγούστου 2021 13:42
Καθηγητής πανεπιστημίου: «Τα ψάρια που ακούνε Κοράνι, μεγαλώνουν πιο γρήγορα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τούρκος Καθηγητής: «Τα ψάρια ακούνε το Κοράνι και μεγαλώνουν πιο γρήγορα», υποστήριξε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η αναφορά του Τούρκου καθηγητή στο Twitter

O Χαλίτ Κουσκού – καθηγητής του πανεπιστημίου 18ης Μαρτίου, που δήλωσε πως ¨Tα ψάρια που ακούνε το Κοράνι μεγαλώνουν πιο γρήγορα¨, διορίστηκε Διευθυντής της Σχολής Τεχνολογιών Θαλάσσης.

Γιατί τα ψάρια εξαφανίζονται όταν κάνει σεισμό;

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλά περίεργα φαινόμενα και οι σεισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον στην Ελλάδα! Πώς εξηγείται όμως το φαινόμενο όταν κάνει σεισμό να εξαφανίζονται τα ψάρια;

Σεισμός, ένα γεωφυσικό φαινόμενο που δεν υπάρχει ίχνος ζωντανού να μην το φοβάται ή να μην τρομάζει κατά την διάρκειά του.

Πραγματικά το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά των ψαριών οι ντόπιοι ψαράδες το έχουν νιώσει το τελευταίο διάστημα μετά τους συνεχόμενους σεισμούς βόρεια το νησιού μας (πάνω από χιλίους στο διάστημα του τελευταίου ενάμιση μήνα) και ειδικά οι περισσότεροι ψαράδες της παραλίας.

Ψάρια σεισμός

Τα ψάρια που έχουν παρατηρηθεί σαν τα κάπως πιο ανθεκτικά και να μην επηρεάζονται τόσο πολύ από το σεισμό είναι οι τσιπούρες σε ανοιχτές θάλασσες, με αμμουδιά όμως.

Οι επιστήμονες λοιπόν κάνουν λόγο για το γνωστό γι’ αυτούς ’’πρόδρομο φαινόμενο των σεισμών’’ το οποίο συνδέουν άμεσα με την επιβάρυνση του θαλασσινού νερού από διάφορα αέρια που αναδύονται από τα έγκατα της γης ύστερα από κάθε σεισμό, καθώς και με χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα όποια επηρεάζουν τη συμπεριφορά των θαλάσσιων οργανισμών.

Από παρατηρήσεις ψαροτουφεκάδων ψάρια υπάρχουν στις ξέρες, αυτά απλώς δεν μετακινούνται και δεν τρώνε. Για το καταγεγραμμένο στη διεθνή βιβλιογραφία σαν «πρόδρομο φαινόμενο σεισμών» οι επιστήμονες λένε: «Υπάρχει το θέμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί και να τεκμηριωθεί επιστημονικά, έχει παρατηρηθεί να συμβαίνει πολύ συχνά πριν ή μετά την εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού. Η σύσταση του νερού, η πιθανή περιεκτικότητά του σε μεθάνιο, αλλά και κάποια χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι πιθανές αιτίες που επηρεάζουν αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σίγουρα χρειάζεται μια προσεκτική προσέγγιση του θέματος, είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια».

Με αφορμή τον σεισμό της Λευκάδας το 2003 είχε αναφερθεί η περίεργη συμπεριφορά των ψαριών πριν και ύστερα από μια ισχυρή σεισμική δόνηση. Εκδηλώνεται με νευρικές και αφύσικες κινήσεις, οι οποίες έχουν αιτία τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προηγούνται από έναν σεισμό επιδρούν στο νευρικό σύστημα των ψαριών, με αποτέλεσμα αυτά να συμπεριφέρονται μη φυσιολογικά. Μάλιστα στην Ιαπωνία η συμπεριφορά των ψαριών χρησιμοποιείται και ως μέθοδος πρόγνωσης ενός σεισμού. Γι’ αυτό σε πολλά ερευνητικά κέντρα, αλλά και σε κτίρια, υπάρχουν εγκατεστημένες μεγάλες γυάλες με ψάρια, των οποίων η συμπεριφορά ελέγχεται προσεκτικά. Όταν διαπιστώσουν ότι αυτά αρχίσουν να συμπεριφέρονται νευρικά και αφύσικα, τότε καταλαβαίνουν ότι επίκειται κάποιος σεισμός.

Καλές θάλασσες σε όλους και φυσικά χωρίς… σεισμούς!

Έρευνα: Ο χωρισμός πονάει και τα ψάρια υποστηρίζουν oι ερευνητές!

Τα ψάρια μερικές φορές αισθάνονται τον πόνο του αποχωρισμού από το έτερόν τους ήμισυ ,δηλώνουν ερευνητές που βασίζονται σε ένα τεστ συμπεριφοράς.

Το τροπικό ψαράκι Amatitlania siquia, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα, ανήκει στην οικογένεια των κιχλιδών και στο σώμα του έχει χαρακτηριστικές ραβδώσεις.

Είναι μονογαμικό, κάνει σταθερές σχέσεις με το άλλο φύλο και, όταν γίνεται ζευγάρι, ο δεσμός αντέχει στον χρόνο. Οι δύο σύντροφοι φτιάχνουν μαζί τη φωλιά τους και ασχολούνται συντονισμένα με τα αυγά και το μεγάλωμα των ιχθυδίων.

Για να έχουν πρόσβαση στη συναισθηματική κατάσταση αυτών των ψαριών με τρόπο αντικειμενικό, χωρίς την προβολή του ανθρωπομορφισμού στην ανάλυση, οι επιστήμονες κατέφυγαν σ' ένα τεστ κρίσης που χρησιμοποιείται και για τον άνθρωπο, δηλώνει στο AFP ο Φρανσουά Ξαβιέ Ντεσόμ-Μονσαρμόν, καθηγητής εξειδικευμένος στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, στη Ντιζόν.

Χάρη σε αυτό το τεστ, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ψάρι, οι ερευνητές μπόρεσαν να αποδείξουν ότι, όταν ένα θηλυκό χωρίζει από τον σύντροφό του, νιώθει τον καημό και γίνεται «απαισιόδοξο».

Είναι η «πρώτη απόδειξη συναισθηματικής προσήλωσης στον σύντροφο σε είδος διαφορετικό από αυτό του ανθρώπου», τονίζει ο Ντεσόμ-Μονσαρμόν, ένας από τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση Proceedings of Royal Society B.

Έρευνα: Ο χωρισμός πονάει και τα ψάρια υποστηρίζουν oι ερευνητές!

Για να δοκιμάσουν τη συναισθηματική προσήλωση των ζώων αυτών, οι επιστήμονες στη συνέχεια χώρισαν τα ζευγάρια. «Φάνηκε ότι ο χωρισμός αυξάνει την απαισιοδοξία του θηλυκού» και μάλιστα πολύ γρήγορα. Το θηλυκό χρειαζόταν σαφώς περισσότερο χρόνο για να δείξει ενδιαφέρον για το κουτί με το γκρι κάλυμμα σε σχέση με όταν ο αρσενικός σύντροφός του ήταν μέσα στο ενυδρείο.

Έπειτα από 48 ώρες, το αρσενικό επέστρεψε στο ενυδρείο όπου κολυμπούσε το θηλυκό του, στο πλαίσιο της δεοντολογικής μεταχείρισης των ζώων.

Στη συνέχεια, η ομάδα έκανε τον ίδιο τύπο πειράματος για τα αρσενικά. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι παρόμοια.

Η ομάδα των ερευνητών ήθελε να ξέρει πόσο χρόνο διαρκεί αυτό το ερωτικό σεκλέτι στα ψαράκια του γλυκού νερού που ζουν κυρίως στην κεντρική Αμερική. Αλλά θα πρέπει να τα χωρίσουν για πολύ καιρό, «κάτι που εγείρει θέματα δεοντολογίας», επισημαίνουν. «Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα, μπορούμε να φανταστούμε ότι η συναισθηματική προσήλωση στο έτερον ήμισυ είναι κάτι χρήσιμο στο ζευγάρι και παρουσιάζει εξελικτικό ενδιαφέρον».

Παρότι το Amatitlania siquia αποδεικνύεται μέγας ερωτιάρης, είναι και εριστικός και καβγατζής με αιχμηρά δόντια. Νιώθει υπεύθυνος για το περιβάλλον του και δεν του αρέσει ιδιαίτερα η παρουσία άλλων ειδών όταν το ενυδρείο του είναι μικρό.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share