Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

7+1 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας βρίσκεται στο τέλος του

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή!

26 Ιουλίου 2021 08:36
7+1 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας βρίσκεται στο τέλος του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σκύλος: Είναι πολύ σπάνιο ένας σκύλος να πεθάνει απότομα και χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Το πιθανότερο είναι πως ο σκύλος σας θα σας δείξει μερικά σημάδια ή συμπτώματα που μάλλον υπονοούν πως πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να πεθάνει ο σκύλος σας, είναι σημαντικό να ξέρετε αυτά τα σημάδια.

Βέβαια, μπορεί μερικά από αυτά τα σημάδια να είναι συχνά, αλλά κάθε σκύλος έχει την διαφορετικότητα του. Ίσως να μην έχει και κανένα από τα παρακάτω. Όμως αν δείτε κάποια από αυτά καλό θα είναι να μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Παράλληλα δείτε και 8+1 tips για να διώξετε κάθε είδους ακαθαρσία ή μυρωδιά που αφήνουν τα κατοικίδιά σας στο σπίτι.

Μεγάλη κούραση

Αν ο σκύλος φτάνει στο τέλος του θα δώσει σημάδια κούρασης. Σε βαθμό που θα ξαπλώνει σε ένα σημείο την περισσότερη ώρα και δεν προσπαθεί ούτε καν να σηκωθεί. Σε μερικές περιπτώσεις δεν μπορεί να σηκώσει ούτε το κεφάλι του.

Ανορεξία

Ο σκύλος δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για φαγητό ή και νερό. Αν τρώει, τότε δεν μπορεί να καταπιεί ευκολά, και αν πλησιάζει πολύ κοντά στον θάνατο, δεν θέλει να φάει καθόλου.

Εμετοί

Αν και οι εμετοί μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, από ναυτία μέχρι λοιμώξεις, για έναν σκύλο που πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, το πεπτικό του σύστημα δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Το φαγητό που βρίσκεται στο στομάχι του δεν χωνεύεται και προκαλεί ναυτία στον σκύλο. Θα κάνει λοιπόν εμετό για να ανακουφιστεί.

Οι εμετοί είναι ένα από τα πιο σοβαρά σημάδια, αφού ίσως να μην μπορεί να κρατήσει και το νερό και σιγά σιγά να αφυδατώνεται.

Έλλειψη συντονισμού

Γίνεται ασταθής και δυσκολεύεται να μετακινηθεί από ένα σημείο σε ένα άλλο. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε σωματική αδυναμία, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή και τα δυο. Πάντως, μια ξαφνική έλλειψη συντονισμού, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους, όπως μια λοίμωξη στο αυτί.

8 σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας βρίσκεται στο τέλος τους

Τίναγμα

Μπορεί να τινάσσεται ή να τρέμει πολλές φορές. Είναι κάτι που δεν το θέλει,. Οφείλεται στο ότι η θερμοκρασία του σώματός του αρχίζει να πέφτει. Μπορείτε να τον κάνετε να αισθανθεί πιο άνετα και ήρεμα αν τον ζεστάνετε με οποιονδήποτε τρόπο.

Ακράτεια

Όταν το σκυλί πεθαίνει, χάνει σταδιακά τον έλεγχο των σωματικών του λειτουργιών. Μπορεί να είναι τόσο αδύναμος που να μην μπορεί να σηκωθεί και να έχει ατυχήματα όσο βρίσκεται ξαπλωμένος. Και όσο το σώμα του γίνεται όλο και πιο αδύναμο, χάνει τον έλεγχο της κύστης του.

Κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το περιβάλλον του

Οι σκύλοι τείνουν να κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους, όταν πλησιάζουν στο τέλος τους. Δεν αντιδρούν σχεδόν σε τίποτα και ίσως να μην αναγνωρίζουν ακόμα και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δυσκολία στην αναπνοή

Οι σκύλοι έχουν μια δυσκολία στην αναπνοή αν κάνει πολύ ζέστη. Όμως, όταν αυτό γίνεται συνέχεια και ταυτόχρονα έχουν δυσκολία να καταπιούν το σάλιο τους, τότε είναι ένα ακόμα κακό σημάδι.

Το να βλέπεις τον σκύλο σου σε μια τέτοια κατάσταση είναι κάτι το οδυνηρό. Μπορεί να τον βοηθήσεις, προσφέροντάς του ένα ζεστό περιβάλλον, λίγο φαγητό και λίγο νερό χωρίς να τον αναγκάσεις, να τον χαϊδέψεις και να του μιλήσεις γλυκά και κυρίως να εξασφαλίσεις ότι δεν πονάει.

4+1 σοβαρές ασθένειες που μπορούν να εντοπίσουν οι σκύλοι

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια μελετούν κατά πόσο οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν με την ιδιαίτερη ικανότητα της όσφρησής τους κάποιες ανθρώπινες σοβαρές αρρώστιες ώστε να μπορεί έγκαιρα να υπάρξει ίαση.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν βρει μέχρι τώρα, αυτές οι αρρώστιες είναι πέντε:

Ελονοσία

Τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν για να «διαγνώσουν» την ελονοσία, κάτι που μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της νόσου, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έδειξαν για πρώτη φορά ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να μυρίσουν την ελονοσία σε κάλτσες, τις οποίες φορούσαν παιδιά που είχαν τη νόσο, ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε ένα νέο γρήγορο και μη επεμβατικό τρόπο διάγνωσης.

σκύλοι ελονοσία ασθένεια

Το πείραμα έγινε με σκυλιά ράτσας λαμπραντόρ. Μετά από 7 μήνες εκπαίδευσης αυτοί οι σκύλοι μυρίζοντας τις κάλτσες ενός παιδιού “διέγνωσαν” τη νόσο της ελονοσίας.

Καρκίνος του προστάτη

Έρευνα Ιταλών ερευνητών, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της American Urological Association, στο Ορλάντο, ανακάλυψε ότι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίζουν τον καρκίνο του προστάτη σε δείγματα ούρων με ακρίβεια 98%.

Η ερευνητική ομάδα θέλησε να διαπιστώσει αν 2 εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούσαν να εντοπίσουν οργανικές πτητικές ενώσεις συγκεκριμένες για τον καρκίνο του προστάτη, στα δείγματα ούρων 677 συμμετεχόντων. Από αυτούς, 320 είχαν καρκίνο προστάτη που κυμαινόταν από χαμηλού κινδύνου ως μεταστατικό και 357 ήταν υγιείς και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Διαβήτης

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά χρησιμοποιούνται ήδη σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1 για να ειδοποιήσουν το αφεντικό τους ότι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πολύ χαμηλά ώστε να προλάβει υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Πώς; Τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν μια αλλαγή στη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που εκλύεται στην περίπτωση που τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι χαμηλά.

σκύλοι διαβήτης ασθένεια

Οι εκπαιδευτές μαθαίνουν τα σκυλιά να σκουντούν, να γλείφουν ή να κοιτάζουν επίμονα τον ασθενή που πάσχει από διαβήτη όταν αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα με το σάκχαρό του. Με αυτόν τον τρόπο τον ειδοποιούν ότι πρέπει να λάβει τα φάρμακά του.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλές παθήσεις αλλοιώνουν τη μυρωδιά του σώματος με αποτέλεσμα η ανίχνευση αυτής της χαρακτηριστικής οσμής που εκλύεται από το σώμα να μπορεί χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους. Στα νοσήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ο διαβήτης και η ηπατική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση του διαβήτη π.χ. η ανάσα μπορεί να μυρίζει σαν ασετόν.

Πάρκινσον

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ κατάφεραν να εκπαιδεύσουν σκύλους να εντοπίζουν τη ασθένεια του πάρκινσον χρόνια πριν αυτή εμφανιστεί.

Το πάρκινσον είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια κι αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός”.

πάρκινσον σκύλος ασθένεια

Καρκίνος του στήθους

Σκύλοι που εκπαιδεύτηκαν στο Ιατρικό Κέντρο του Μπάκιγχαμσαϊρ της Μεγάλης Βρετανίας εντυπωσίασαν με την ικανότητά τους να μυρίζουν τον καρκίνο στο στήθος από την αναπνοή της ασθενούς.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share