Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΑΤΜ: 2+1 σημάδια ότι έχει παραβιαστεί - Έτσι σας κλέβουν! (photos)

Μεγάλη προσοχή

8 Ιουλίου 2021 10:42
ΑΤΜ: 2+1 σημάδια ότι έχει παραβιαστεί - Έτσι σας κλέβουν! (photos)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Η ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ και η αγορά πραγμάτων με τραπεζική κάρτα έχουν γίνει από καιρό συνηθισμένα για όλους μας. Σας αποκαλύπτουμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους χειρισμού των ΑΤΜ που βοηθούν τους απατεώνες να κλέψουν τα χρήματα σας. Επίσης, προσοχή αν δείτε αυτό σε ΑΤΜ! Μπορούν να σας αδειάσουν τον λογαριασμό στο λεπτό!

Για να κλέψουν χρήματα από την κάρτα σας, οι απατεώνες χρειάζεται να αντιγράψουν 2 πράγματα: τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας και τον αριθμό PIN. Για να κλαπούν τα δεδομένα σε μια τραπεζική κάρτα (skimming), χρησιμοποιούνται 3 συσκευές.

Τα “σκίμερς” είναι συσκευές που διαβάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας. Συνδέονται πάνω από την υποδοχή κάρτας σε ένα ΑΤΜ. Όταν κάποιος εισάγει την κάρτα του σε αυτό, τα δεδομένα μεταφέρονται από το «σκίμερ» στην ηλεκτρονική συσκευή του εγκληματία.

Τα “σκίμερς” είναι συσκευές στα ΑΤΜ

Οι κρυμμένες κάμερες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το “σκίμερ” για να βγάλουν ένα βίντεο με τον αριθμό PIN. Η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά μέρη: στο ίδιο το ΑΤΜ (κοντά στο πληκτρολόγιο, πάνω από την οθόνη, κ.λπ.) ή κάπου κοντά. Μερικές φορές είναι τόσο μικρές που μπορούν να κρυφτούν σε ένα μικρό άνοιγμα του ΑΤΜ.

Kρυμμένες κάμερες στα ΑΤΜ

Μια πινακίδα κάλυψης πάνω από το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται επίσης για την καταγραφή του αριθμού PIN: το ψεύτικο πληκτρολόγιο «το θυμάται» όταν οι εγκληματίες την αφαιρέσουν και αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που περιέχει.

Πινακίδα κάλυψης πάνω από το πληκτρολόγιο στο ΑΤΜ

Τέλος για τις κάρτες - Με αυτόν τον τρόπο θα σηκώνουμε χρήματα από το ΑΤΜ στο μέλλον

Όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο φαίνεται πως θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε καθημερινά μικροπροβλήματα. Ένα από αυτά είναι να ξεχάσετε το PIN σας -δείτε εδώ το λόγο που το PIN των καρτών είναι 4ψήφιο-, διότι φαίνεται πως θα αλλάξει ο τρόπος που θα τραβάμε λεφτά από το ΑΤΜ.

Διαβάστε παρακάτω όσα ανέφερε ο διευθυντής τράπεζας:

«Το πλέον θετικό της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου είναι ότι δεν θα χρειάζεται να έχεις πάνω σου κάρτες για μικροκαταθέσεις ή μικροαναλήψεις», λέει ο Σου Γιανρού, διευθυντής του καταστήματος της Αγροτικής στη Τζινάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαντόνγκ στην ανατολική Κίνα. Εκτός από την Αγροτική και άλλες μεγάλες τράπεζες στην Κίνα έχουν εισάγει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στα αυτόματα ταμειακά μηχανήματα (ATM).

«Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πιέσετε το κουμπί αναγνώρισης προσώπου, να σκανάρετε το πρόσωπο σας στην κάμερα, να εισάγεται τον αριθμό τηλεφώνου ή τον αριθμό ταυτότητά σας και στη συνέχεια, να πληκτρολογήσετε το ποσό της συναλλαγής και τον κωδικό πρόσβασης» εξηγεί ο Τζανγκ Μπαοτζίνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας.

κάρτες στα ΑΤΜ

Ο Τζανγκ εκτιμά ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο αντιγραφής των τραπεζικών καρτών και παράλληλα να μειώσει την πιθανότητα να κρατήσει το μηχάνημα την κάρτα.

Το προσωπικό του τεχνολογικού τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας υποστηρίζει ότι το σύστημα αναγνώρισης προσώπου είναι ασφαλές επειδή απαιτεί να εισάγεις τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό τηλεφώνου, καθώς και κωδικούς πρόσβασης. Επίσης, οι φωτογραφίες των πελατών θα συγκρίνονται με εκείνες του δημόσιου συστήματος ασφαλείας. Επιπλέον οι υπέρυθρες κάμερες μειώνουν τον κίνδυνο παράνομων συναλλαγών.

Η Αγροτική Τράπεζα (ABC) δεν είναι η πρώτη τράπεζα στην Κίνα που εισάγει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Το 2015 η China Merchants Bank ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή στη νότια μητρόπολη Σεντζέν, ενώ το 2016 επέκτεινε τη νέα υπηρεσία σε περίπου 1.000 ΑΤΜ σε 106 πόλεις. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή έχει και την αρνητική της πλευρά, όπως το υψηλό κόστος συντήρησης και όχι μόνο.

«Πολλοί ηλικιωμένοι πολίτες ίσως δυσκολευτούν να εμπιστευτούν ή να συνηθίσουν αυτό το σύστημα ανάληψης χρημάτων» υποστηρίζει ο Γιάνγκ Γκαν από το Ινστιτούτο Έρευνας Smart City στην νοτιοδυτική επαρχία Γκουιτζόου. Εκτιμά όμως, ότι είναι θέμα χρόνου η τεχνολογία αυτή να ενσωματωθεί στην κοινωνία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Beijing Normal University παρουσίασε τον Απρίλιο τα πρώτα δοκιμαστικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου, και επέκτεινε την χρήση τους σε όλους τους κοιτώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί το 70% των φοιτητών, ενώ οι πρυτανικές αρχές έχουν ζητήσει επιπλέον μηχανήματα για τους νέους φοιτητές.

Στην Ελλάδα σήμερα το σύστημα ανάληψης χρημάτων γίνεται με κάρτα, ωστόσο, δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη εφαρμογή να έρθει στο μέλλον και στη χώρα μας.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share