Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αλογο δεν άντεξε τον καύσωνα και έκανε μια βουτιά... σε πισίνα!

Σε μια βίλα στην Κεφαλονιά

28 Ιουνίου 2021 11:36
Αλογο δεν άντεξε τον καύσωνα και έκανε μια βουτιά... σε πισίνα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η αφόρητη ζέστη δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα που αναζητούν δροσιά όπου είναι δυνατό. Αυτό συνέβη και με ένα αλογάκι από την προστατευόμενη ράτσα των αλόγων του Αίνου της Κεφαλονιάς, το οποίο ξέκοψε από το κοπάδι του για να κάνει βουτιά στην... πισίνα μιας βίλας! Επίσης, η ευχή αυτού του άρρωστου παιδιού ήταν να δει από κοντά ένα άλογο. Δείτε τι κάνει το άλογο όταν το πλησιάζει.

Το πανέμορφο άλογο βρέθηκε στο παραλιακό χωριό Κατελειός του Δήμου Ελειού- Πρόνων με τους μόλις 40 κατοίκους και βρήκε ευκαιρία να απολαύσει το νερό! Όμως, δεν μπορούσε να βγει, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ενημερωθεί η Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας το έδεσαν με ιμάντες και το έβγαλαν από την πισίνα.

Η αφόρητη ζέστη δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα...

Επιχείρηση για τη διάσωση αλόγου που βούτηξε σε πισίνα!

Αμέσως μετά, το αλογάκι αφέθηκε ελεύθερο να επιστρέψει στην αγέλη. Την επιχείρηση διάσωσης κατέγραψε ο κάτοικος της περιοχής David Evans και δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Not the best start for a Sunday morning.....but all ended well after a lot of hard work from the guys. Bravo everybody!!

Posted by David Evans on Sunday, June 27, 2021

Τα μικρόσωμα άλογα του Αίνου αποτελούν μια ολιγομελή ομάδα που διαβιώνει ελεύθερα σε ημιάγρια κατάσταση στις νοτιοανατολικές πλαγιές του ομώνυμου όρους στην Κεφαλονιά. Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί δραματικά και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου έχει αναλάβει την προστασία και τη διατήρησή τους.

Αλογο δεν άντεξε τον καύσωνα και έκανε μια βουτιά... σε πισίνα!

Σε πισίνα ξενοδοχείου βούτηξε άλογο του Αίνου

Το πανέμορφο άλογο βρέθηκε στο παραλιακό χωριό Κατελειός του Δήμου Ελειού- Πρόνων

Τι πρέπει να γνωρίζεται για τα άλογα του Αίνου

Τα άλογα του Αίνου (Equus caballus) ανήκουν στον ορεινό τύπο του ελληνικού αλόγου και κατάγονται από άλογα της φυλής Πίνδου που προμηθεύονταν οι κάτοικοι της περιοχής από ζωοπανηγύρεις της Αιτωλοακαρνανίας (Κεφαλόβρυσο) και της Άρτας (Μενεγάτος 1995). Εγκαταλείφθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή του Αίνου, όπου ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα. Το ύψος κυμαίνεται από 1,25 – 1,35 μ., η κεφαλή τους είναι μεγάλη και βαριά, ο λαιμός τριγωνικός, η γραμμή της ράχης ευθεία, η λεκάνη ευρεία, η χαίτη κεκλιμένη και η ουρά άφθονη. Είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, δηλαδή στο πετρώδες περιβάλλον με περιορισμένες λιβαδικές εκτάσεις, εκτεθειμένα στο χειμερινό ψύχος, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, την έλλειψη νερού και κατάλληλης βοσκήσιμης ύλης (Ευθυμιάτου-Κατσούνη Ν., 1998).

Ο πληθυσμός τους έχει περάσει διακυμάνσεις. Στο παρελθόν υπήρχαν ολιγάριθμες αγέλες, ενώ σήμερα ύστερα από παρακολούθησή τους από το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου έχει διαπιστωθεί ότι έχει απομείνει πληθυσμός περί των 40-45 αλόγων. Το χρώμα των πουλαριών που παρατηρήθηκαν τη φετινή χρονιά είναι σκούρο, ενώ το χρώμα των ενηλίκων ποικίλει (λευκό, σταχτί, καστανό και μαύρο).

Οι περιοχές στις οποίες κινούνται εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι που η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει έλλειψη τροφής στα χαμηλά υψόμετρα, κινούνται στα νοτιοανατολικά όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, σπάνια δε εντός του πυρήνα, και κυρίως κοντά στην περιοχή της Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής. Ο Αίνος αποτελείται από ασβεστόλιθο, ένα πέτρωμα το οποίο επιτρέπει το νερό να διεισδύσει στις σχισμές του, με αποτέλεσμα το νερό να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα, αφήνοντας ταυτόχρονα την περιοχή χωρίς πηγές ή ποτάμια. Η μοναδική επομένως περιοχή στην οποία μπορούν να βρουν νερό τα άλογα είναι στην πηγή κοντά σ’ αυτήν την περιοχή (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, 2015).

Τους χειμερινούς μήνες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, τα άλογα μετακινούνται σε πιο χαμηλές θέσεις στις πλαγιές του Αίνου και κυρίως κοντά στον οικισμό Αργίνια. Πολλές φορές παρατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερες θέσεις κοντά στα χωριά Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και Πάστρα, όπου βρίσκουν τροφή στις χορτολιβαδικές εκτάσεις. Υπάρχουν αναφορές από τους κατοίκους ότι αρκετές φορές δημιουργούν ζημίες σε γεωργικές εκτάσεις δίπλα από τους οικισμούς, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας τροφής (Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου 2015).

Το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του, την παρακολούθηση των αλόγων, ώστε να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους, τις θέσεις στις οποίες κινούνται, τη φυσική τους κατάσταση, καθώς και τυχόν προβλήματα ή απειλές. Το 2013, προχώρησε πιλοτικά σε προσπάθεια σίτισής τους με κριθάρι αλλά τα άλογα δεν ανταποκρίθηκαν, επίσης το προσωπικό του Φορέα έχει επισκευάσει την ποτίστρα στην Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής και έχει περιθάλψει τραυματισμένα άλογα.

Ο Φορέας, επίσης, στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/ενημέρωσης έχει δεχθεί φοιτητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, καθώς και ξένους εθελοντές, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού του, εκπόνησαν πρακτικές ασκήσεις με θέμα την μελέτη των αλόγων του Αίνου. Η επιτυχής υλοποίηση των ανωτέρω πρακτικών ασκήσεων αποκαλύπτει τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για την ανάπτυξη παρόμοιων δράσεων για την προστασία και μελέτη του πληθυσμού τους.

Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άλογα του Αίνου, είναι οι υπερβοσκημένοι βοσκότοποι και η έλλειψη νερού, η έλλειψη ελέγχου και διαχείρισης του πληθυσμού, η απελευθέρωση αλόγων με συνέπεια την αλλοίωση του πληθυσμού, η μη οικονομική ενίσχυση των κατοίκων από τις ζημιές που προκαλούν και κυρίως η έλλειψη νομικού καθεστώτος προστασίας τους. Στις μέρες καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη προστασίας και διατήρησης του πληθυσμού των ημιάγριων αλόγων του Αίνου. Η ομορφιά τους είναι απαράμιλλη και η παρουσία τους στην Κεφαλονιά αποτελεί δείγμα της πλούσιας βιοποικιλότητας της νήσου.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share