Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού μαγνητίζουν αντικείμενα; Θεωρία συνωμοσίας ή πραγματικότητα;

Αδιανόητο! Τι ισχυρίζονται;

16 Ιουνίου 2021 14:30
Εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού μαγνητίζουν αντικείμενα; Θεωρία συνωμοσίας ή πραγματικότητα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δημοσιεύματα και βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι όσοι εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19, εμφάνισαν ως παρενέργεια τον… μαγνητισμό μεταλλικών αντικειμένων πάνω στο δέρμα τους!

Οι ειδικοί σπεύδουν να απομυθοποιήσουν τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι πρόκειται για άλλη μια θεωρία συνωμοσίας που παραπέμπει στο περιβόητο μικροτσίπ, και που προωθείται από διάφορα άτομα και ομάδες, ενισχύοντας έτσι την επιφυλακτικότητα κάποιων να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα βίντεο, μια γυναίκα ισχυρίζεται ότι το χέρι της μαγνητίζει μεταλλικά αντικείμενα μετά τη λήψη του εμβολίου Covid-19. Αυτό το «αποδεικνύει» βάζοντας έναν μαγνήτη στο σημείο όπου υποτίθεται ότι της χορηγήθηκε το εμβόλιο και δείχνοντάς τον να κολλάει στο μπράτσο της. Όταν κάνει το ίδιο πείραμα στο άλλο της μπράτσο, ο μαγνήτης πέφτει. Στο τέλος του βίντεο, η γυναίκα προειδοποιεί τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο, φωνάζοντας: «Έχουμε τσιπαριστεί».

Εμβολιασμένοι κατά του κορωνοϊού μαγνητίζουν αντικείμενα

Τα βίντεο αυτά έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram, στο Facebook, το Twitter και το YouTube.

«Όχι. Τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν προκαλούν τον μαγνητισμό μεταλλικών αντικειμένων πάνω στο δέρμα. Αυτό είναι ψέμα», δήλωσε ο Δρ Στίβεν Σκραντς, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Οι ισχυρισμοί φυσικά δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, καθώς ο λόγος που τα αντικείμενα κολλούν πάνω στο δέρμα δεν έχει καμία σχέση με μαγνητισμό.

Ο Μικ Γουέστ, ένας Βρετανοαμερικανός επιστημονικός συγγραφέας δημοσίευσε ένα βίντεο στο Metabunk.org, έναν ιστότοπο που απομυθοποιεί τις ψευδείς πληροφορίες σχετικά με ιατρικά θέματα. Στο βίντεο, ο επιστήμονας δείχνει ότι μαγνήτες, νομίσματα ή άλλα λεία αντικείμενα μπορούν να κολλήσουν σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της μύτης, εάν το δέρμα ενός ατόμου είναι ελαφρώς λιπαρό.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό, ο Δρ Τόμας Χόουπ, καθηγητής της βιολογίας των κυττάρων και της αναπτυξιακής βιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg, δήλωσε: «Αυτό είναι αδύνατο. Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει ένας μαγνήτης. Πρόκειται για πρωτεΐνες και λιπίδια, άλατα, νερό και χημικές ουσίες που διατηρούν το pH. Αυτό είναι βασικά, οπότε αυτή η θεωρία δεν ευσταθεί».

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία που παρέχονται από τις αρχές υγείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson ή AstraZeneca) δεν περιέχει συστατικά με βάση το μέταλλο.

Ακόμα κι αν περιείχαν ίχνη μεταλλικής ουσίας, «θα έπρεπε να τοποθετήσετε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι μετάλλου κάτω από το δέρμα σας για να κολλήσουν μαγνήτες», δήλωσε ο Χόουπ. «Δεν μπορείς να βάλεις αρκετή ποσότητα μετάλλου σε μια βελόνα για να μπορέσει να το κάνει αυτό».

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share