Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Όταν δημοσίευσε τη φωτογραφία από το στήθoς της στο Facebook κάποιοι την κατηγόρησαν - Εμείς πάλι την ευχαριστούμε…

Δείτε τι της συνέβη και θα μείνετε με το στόμα ανοικτό...

9 Ιουνίου 2021 14:30
Όταν δημοσίευσε τη φωτογραφία από το στήθoς της στο Facebook κάποιοι την κατηγόρησαν - Εμείς πάλι την ευχαριστούμε…
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Lisa Royle από το Μάντσεστερ είναι μητέρα 4 παιδιών, η οποία παλεύει ενάντια στον καρκίνο του μαστού και πρόσφατα δημοσίευσε μια φωτογραφία της στο Facebook για να προειδοποιήσει και άλλες γυναίκες για ένα σύμπτωμα που συνήθως αγνοούν: βαθουλώματα στο δέρμα.

Επρόκειτο σύντομα να έμπαινε στο χειρουργείο για μαστεκτομή όταν ανέβασε τη φωτογραφία με το στήθoς της που θα δείτε παρακάτω, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το βαθούλωμα. Πολλές γυναίκες δε γνωρίζουν πως να εξετάζουν στο στήθoς τους και προφανώς ήθελε να βοηθήσει τον κόσμο και όχι να προβληθεί η ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του συζύγου της, Craig, το χειρουργείο πήγε καλά και η Lisa αναρρώνει. Ωστόσο εάν βάζεις το κινητό σου στην τσέπη, τότε αυτό πρέπει να το δεις… Όλη η αλήθεια για τα κινητά τηλέφωνα.

Όταν δημοσίευσε τη φωτογραφία από το στήθoς της στο Facebook κάποιοι την κατηγόρησαν

Ο καρκίνος μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Μία χημική διεργασία στο αίμα υγιών γυναικών μπορεί να αποκαλύψει εάν θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος στις οποίες υπέβαλλαν περίπου 2.600 γυναίκες από τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ιταλία, άλλες εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού και άλλες όχι.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το επίπεδο της μεθυλίωσης στο DNA των λευκών αιμοσφαιρίων τους άλλαζε αναλόγως με το αν θα εκδήλωναν καρκίνο ή όχι, έπειτα από κατά μέσον όρο 9 χρόνια. Το DNA δεν είναι στατικό, αφού τα γονίδιά του ενεργοποιούνται και αδρανοποιούνται αναλόγως με τα βιοχημικά μηνύματα που δέχονται από το σώμα.

Η μεθυλίωση είναι ένα ισχυρό μέσον που επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων. Κατ’ αυτήν, προσκολλώνται στο εξωτερικό τους οι επονομαζόμενες μεθυλικές ομάδες - συμπλέγματα ατόμων άνθρακα και υδρογόνου. Η προσκόλληση αυτή διευκολύνει ή εμποδίζει τα γονίδια να δεχτούν και να ανταποκριθούν στα μηνύματα από το σώμα. Παράλληλα δείτε ποια είναι τα 6 ύπουλα σημάδια του καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Με αυτό τον τρόπο, η συμπεριφορά (δηλαδή η λειτουργία) τους αλλάζει, δίχως όμως να αλλάζει και η δομή τους – επομένως υφίστανται μία επιγενετική τροποποίηση, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί. Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της μεθυλίωσης στον καρκίνο πρωτοπαρατηρήθηκαν πριν από 30 χρόνια, σε συγκρίσεις καρκινικών ιστών με υγιείς. Έκτοτε δεκάδες έρευνες έχουν ασχοληθεί με αυτήν και με τον δυνητικό ρόλο της στην εμφάνιση της νόσου.

Ο καρκίνος μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Τι αποκαλύπτει η νέα μελέτη

Στην νέα μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στις εθελόντριες που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού υπήρχε μειωμένη μεθυλίωση του DNAτων λευκών αιμοσφαιρίων εννέα χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα η υπομεθυλίωση αυτή ήταν τόσο έντονη ώστε «μπορεί να είναι προγνωστική του κινδύνου για καρκίνο μαστού και επομένως χρήσιμη ως κλινικός βιοδείκτης» γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Clinical Epigenetics».

Εάν τα νέα ευρήματα μετατραπούν σε διαγνωστικό τεστ ευρείας εφαρμογής, θα έχει γίνει τεράστιο βήμα προόδου προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Φλάναγκαν, λέκτορας στο Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Και αυτό, διότι η μεθυλίωση ως φαίνεται επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής και πολλές πρόσφατες μελέτες την έχουν συσχετίσει με παράγοντες όπως η διατροφή και η γυμναστική. Επομένως οι γυναίκες με υπομεθυλίωση θα μπορούν ενδεχομένως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής τους (π.χ. κόβοντας το αλκοόλ) να προλάβουν σε σημαντικό βαθμό τον καρκίνο, εκτιμούν οι ερευνητές.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share