Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

Τύπος κλείδωσε το κεφάλι του σε κλουβί για να κόψει το κάπνισμα

Τι άλλο θα δούμε;

11 Μαΐου 2021 08:36
Τύπος κλείδωσε το κεφάλι του σε κλουβί για να κόψει το κάπνισμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκατομμύρια καπνιστές ανά τον κόσμο προσπαθούν να... το κόψουν, το ρημάδι, πολλοί εξ αυτών δίχως επιτυχία.

Ένας εξ αυτών είναι και ο Ιμπραΐμ Γιουτσέλ από την Κιουτάχεια της Τουρκίας λοιπόν, που όταν έχασε τον πατέρα του από καρκίνο του πνεύμονα, αποφάσισε πως έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα προκειμένου να σταματήσει να καπνίζει μετά από περίπου 20 χρόνια.

Τι έκανε λοιπόν; Κλείδωσε το κεφάλι του μέσα σε ένα κλουβί φτιαγμένο από σύρμα 39 μέτρων!

Ο Ιμπραΐμ λοιπόν φοράει το... κράνος του κάθε πρωί πριν πάει στη δουλειά και αφήνει το κλειδί στη γυναίκα του - που τον στηρίζει παρότι ντρέπεται να τον κυκλοφορήσει...

Τα κενά στο ιδιότυπο κράνος επιτρέπουν στον άντρα να τρώει κρακεράκια ή να πίνει νερό αλλά με τίποτα να καπνίσει, έτσι φαίνεται πως, για την ώρα, το εξωφρενικό του κόλπο πιάνει...

Κορωνοϊός: Αυξημένο το ποσοστό κινδύνου για όσους είναι μακροχρόνιοι καπνιστές

Κορωνοϊός: Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο είναι αρκετά σοβαρή με αποτέλεσμα να φαίνεται αυτό συνεχώς όλο και περισσότερο καθημερινά μέσα από τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται για τα κρούσματα, του διασωληνωμένους αλλά και τους νεκρούς. Επίσης ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να γίνει και τρίτο lockdown στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα από ότι φαίνεται αυξημένος είναι ο κίνδυνος για όσους είναι καπνιστές και ειδικά αυτοί που κάνουν αρκετά χρόνια και δεν το έχουν κόψει.

Δύσκολα τα πράγματα για τους καπνιστές.

Κορωνοϊός: Μεγάλη πιθανότητα κινδύνου να νοσήσουν οι καπνιστές

Οι μακροχρόνιοι καπνιστές αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να χρειασθούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, αφού αρρωστήσουν από Covid-19, καθώς και σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν εξαιτίας της νόσου, σε σχέση με όσους ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve και της Κλινικής του Κλίβελαντ στο Οχάιο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 7.102 ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους 85% δεν ήταν ποτέ καπνιστές, 13% ήταν πρώην καπνιστές και 2% νυν καπνιστές.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι κάπνιζαν κατά μέσο όρο ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα επί 30 ή περισσότερα χρόνια είχαν κατά μέσο όρο 125% μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία μετά από λοίμωξη Covid-19, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Επίσης, ήταν 89% πιθανότερο να πεθάνουν.

Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Τι ισχύει για όσους κάπνιζαν συγκεκριμένα πακέτα την ημέρα

Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για δέκα έως 30 χρόνια είχαν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο όταν αρρώστησαν από τον κορονοϊό και ήταν 47% πιθανότερο να πεθάνουν, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Εκείνοι που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για διάστημα έως δέκα ετών είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο με τους μη καπνιστές να χρειασθούν νοσηλεία λόγω Covid-19, είχαν όμως 19% μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 66% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.

Όσοι κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για δέκα έως 30 χρόνια είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ οι καπνιστές για πάνω από 30 χρόνια είχαν 69% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την έκβαση της Covid-19 είτε επειδή έχει επιβαρύνει εδώ και χρόνια τους πνεύμονες είτε επειδή συχνά σχετίζεται με άλλα υποκείμενα νοσήματα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share