Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πάσχα: Έτσι θα σπάσετε όλα τα αυγά των «αντιπάλων» - Οδηγίες από μια ειδική επί του τσουγκρίσματος! (Video)

Συμβουλές για να βγείτε «νικητές»

30 Απριλίου 2021 16:58
Πάσχα: Έτσι θα σπάσετε όλα τα αυγά των «αντιπάλων» - Οδηγίες από μια ειδική επί του τσουγκρίσματος! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Πάσχα: Με τις οδηγίες της επιστημονικής συνεργάτη του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών Τίνας Νάντζου θα μάθετε ότι με απλές γνώσεις φυσικής μπορείτε να σπάσετε όλα τα αυγά των «αντιπάλων».

Αν είστε από αυτούς που θέλουν πάντα να κερδίζουν ή συνηθίσατε να σας αφήνουν να κερδίζετε στο τσούγκρισμα των αυγών όταν ήσασταν παιδιά, αυτές οι οδηγίες είναι για εσάς!

Πρέπει λοιπόν να διαλέγουμε μικρά και καλοβρασμένα αυγά, ενώ κατά το χτύπημα στοχεύουμε στην κορυφή ακριβώς, κρατώντας σφιχτά. Επίσης, δείτε γιατί βάφουμε κόκκινα τ' αυγά την Μ. Πέμπτη!

Αναλυτικά όσα είπε στην ΕΡΤ η ειδικός για το τσούγκρισμα των αυγών:

4+1 «μαγικά» κόλπα για το βάψιμο των αυγών

Σίγουρα υπάρχει για όλους μια χρονιά που το βάψιμο των αυγών δεν στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία. Ιδού λοιπόν 4+1 μυστικά και tips για να είναι φέτος... η χρονιά σας. Επίσης, δείτε 10+1 τρόπους για να βάψετε τα Πασχαλινά σας αυγά και να πρωτοτυπήσετε

1. Τι αυγά να αγοράσω

Προτιμάμε αυγά μεσαίου μεγέθους και με μπεζ κέλυφος. Τα μπεζ αυγά θα αποκτήσουν πιο βαθύ κόκκινο χρώμα από ό,τι τα λευκά. Τα λευκά αυγά όμως είναι ιδανικά για τα υπόλοιπα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο κ.ο.κ. Πριν από οτιδήποτε άλλο ελέγχουμε φυσικά τα αυγά: 3 τρόποι για να καταλάβω αν τα αυγά είναι καλά.

2. Για να μην σπάνε τα αυγά στο βράσιμο

Από το προηγούμενο βράδυ βγάζουμε τα αυγά έξω από το ψυγείο για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Το επόμενο πρωί τα σκουπίζουμε ένα ένα, για να είναι η επιφάνειά τους καθαρή και λεία. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα πλατιά. Κάποιες νοικοκυρές στρώνουν μια βαμβακερή πετσέτα στον πάτο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Το σημαντικό πάντως είναι από τη μία να μην στριμώξουμε τα αυγά κι από την άλλη να μην αφήσουμε πολλά κενά μεταξύ τους. Και πάντα βράζουμε μία στρώση τη φορά.

Ρίχνουμε νερό, τόσο όσο να σκεπάζει τα αυγά, μαζί με μια πρέζα αλάτι και μια κουταλιά ξύδι. Κλείνουμε το καπάκι και ανάβουμε το μάτι στην υψηλότερη θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανοίγουμε το καπάκι. Στα 10 λεπτά σβήνουμε τη φωτιά τελείως, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στην εστία για άλλα 5 λεπτά.

Kόλπα για το βάψιμο των αυγών

3. Για να σταθεροποιηθεί η βαφή

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της βαφής που αγοράσαμε, κυρίως όσον αφορά το χρόνο που χρειάζεται να αφήσουμε τα αυγά μας βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Διαλύουμε το φακελάκι της βαφής σε χλιαρό νερό και δεν ξεχνάμε να ρίξουμε μαζί αρκετό ξύδι. Το ξύδι βοηθά να σταθεροποιηθεί το χρώμα πάνω στο αυγό. Τοποθετούμε τα αυγά μέσα στη βαφή αφού έχουν κρυώσει από το βράσιμο και οπωσδήποτε σε μία στρώση.

4. Γυάλισμα αυγών μετά το βάψιμο

Βγάζουμε προσεκτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε πιατέλα. Βουτάμε ένα μαλακό πανάκι μέσα σε ελαιόλαδο και τα τρίβουμε απαλά για να γυαλίσουν. Αντί για πετσέτα μπορούμε να τα γυαλίσουμε και με πινέλο ή με λίγο βαμβάκι.

5. Για να μην λερωθούν τα χέρια

Για να μην λερωθούμε όταν βάφουμε τα πασχαλινά αυγά φοράμε πλαστικά γάντια σε όλη τη διαδικασία. Επίσης χρησιμοποιούμε κουτάλι (ή τρυπητή κουτάλα), όταν θέλουμε να βγάλουμε τα αυγά από τη βαφή. Κι αν παρόλα αυτά μείνουν κόκκινοι λεκέδες στα χέρια μας; Τότε φτιάχνουμε ένα scrub με ζάχαρη + λάδι + λεμόνι (σε ίσες αναλογίες) και τρίβουμε επιμελώς τα χέρια μας με αυτό.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share