Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άνδρας έκανε τεστ εγκυμοσύνης και έμαθε πως έχει καρκίνο

Ευτυχώς πρόλαβε τα χειρότερα

11 Μαρτίου 2021 12:17
Άνδρας έκανε τεστ εγκυμοσύνης και έμαθε πως έχει καρκίνο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καρκίνος: Από καρκίνο των όρχεων έμαθε πως πάσχει ο 19χρονος Byron Geldard, από τη Βρετανία, χάρη σε ένα τεστ εγκυμοσύνης! Μετά την επίσκεψη στο γιατρό του, ο οποίος μπορούσε να αισθανθεί κάτι σαν όγκο στην κοιλιά του, μια μάζα, πήγε στο τοπικό νοσοκομείο για υπερηχογράφημα. «Η αξονική έδειξε ότι είχε έναν όγκο που εξαπλωνόταν στον πνεύμονα.

Μου είπαν ότι έχω καρκίνο, αλλά δεν ήταν σίγουροι τι τύπο και ότι πιθανότατα έπρεπε να κάνω χημειοθεραπεία» τόνισε ο νεαρός. Ο άνδρας, απευθύνθηκε σε ειδική μονάδα εφηβικού καρκίνου, προκειμένου να εξετάσουν τον συγκεκριμένο τύπο. Εκεί του έδωσαν ένα τεστ εγκυμοσύνης, για να προσδιοριστεί εάν ο όγκος που παράγει τις ορμόνες συνδέεται τόσο με την εγκυμοσύνη, όσο και με τον καρκίνο των όρχεων.

Μετά τα θετικά αποτελέσματα από το τεστ εγκυμοσύνης, ο Byron διαγνώστηκε ότι βρισκόταν στην τέταρτη φάση καρκίνου των όρχεων - είχε εξαπλωθεί σε κοιλιά και τους πνεύμονες. Το αισιόδοξο, είναι ότι ο νεαρός υποβλήθηκε σε εγχείρηση και πλέον είναι περήφανος που νίκησε τον καρκίνο. Παράλληλα δείτε και 11 σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που πρέπει να γνωρίζετε

Άνδρας έκανε τεστ εγκυμοσύνης και έμαθε πως έχει καρκίνο

Ο καρκίνος μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Καρκίνος μαστού: Μία χημική διεργασία στο αίμα υγιών γυναικών μπορεί να αποκαλύψει εάν θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Η σχετική μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος στις οποίες υπέβαλλαν περίπου 2.600 γυναίκες από τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και την Ιταλία, άλλες εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού και άλλες όχι.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το επίπεδο της μεθυλίωσης στο DNA των λευκών αιμοσφαιρίων τους άλλαζε αναλόγως με το αν θα εκδήλωναν καρκίνο ή όχι, έπειτα από κατά μέσον όρο 9 χρόνια. Το DNA δεν είναι στατικό, αφού τα γονίδιά του ενεργοποιούνται και αδρανοποιούνται αναλόγως με τα βιοχημικά μηνύματα που δέχονται από το σώμα.

Η μεθυλίωση είναι ένα ισχυρό μέσον που επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων. Κατ’ αυτήν, προσκολλώνται στο εξωτερικό τους οι επονομαζόμενες μεθυλικές ομάδες - συμπλέγματα ατόμων άνθρακα και υδρογόνου. Η προσκόλληση αυτή διευκολύνει ή εμποδίζει τα γονίδια να δεχτούν και να ανταποκριθούν στα μηνύματα από το σώμα. Παράλληλα δείτε ποια είναι τα 6 ύπουλα σημάδια του καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Με αυτό τον τρόπο, η συμπεριφορά (δηλαδή η λειτουργία) τους αλλάζει, δίχως όμως να αλλάζει και η δομή τους – επομένως υφίστανται μία επιγενετική τροποποίηση, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί. Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα της μεθυλίωσης στον καρκίνο πρωτοπαρατηρήθηκαν πριν από 30 χρόνια, σε συγκρίσεις καρκινικών ιστών με υγιείς. Έκτοτε δεκάδες έρευνες έχουν ασχοληθεί με αυτήν και με τον δυνητικό ρόλο της στην εμφάνιση της νόσου.

Ο καρκίνος μαστού «αποτυπώνεται» στο αίμα 9 χρόνια πριν εμφανιστεί

Η νέα μελέτη

Στην νέα μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν πως στις εθελόντριες που εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού υπήρχε μειωμένη μεθυλίωση του DNAτων λευκών αιμοσφαιρίων εννέα χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα η υπομεθυλίωση αυτή ήταν τόσο έντονη ώστε «μπορεί να είναι προγνωστική του κινδύνου για καρκίνο μαστού και επομένως χρήσιμη ως κλινικός βιοδείκτης» γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Clinical Epigenetics».

Εάν τα νέα ευρήματα μετατραπούν σε διαγνωστικό τεστ ευρείας εφαρμογής, θα έχει γίνει τεράστιο βήμα προόδου προς την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Φλάναγκαν, λέκτορας στο Τμήμα Χειρουργικής & Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Και αυτό, διότι η μεθυλίωση ως φαίνεται επηρεάζεται σημαντικά από τον τρόπο ζωής και πολλές πρόσφατες μελέτες την έχουν συσχετίσει με παράγοντες όπως η διατροφή και η γυμναστική. Επομένως οι γυναίκες με υπομεθυλίωση θα μπορούν ενδεχομένως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής τους (π.χ. κόβοντας το αλκοόλ) να προλάβουν σε σημαντικό βαθμό τον καρκίνο, εκτιμούν οι ερευνητές.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share