Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιατί οι άντρες κάνουν πρόταση γάμου γονατιστοί;

Μια πολύ παλιά ιστορία

5 Μαρτίου 2021 09:14
Γιατί οι άντρες κάνουν πρόταση γάμου γονατιστοί;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί στις ταινίες να γίνεται σχεδόν κάθε φορά, αλλά και στην πραγματική ζωή πολλοί άνδρες γονατίζουν ώστε να κάνουν πρόταση γάμου. Από κάπου πρέπει να το ξεσήκωσαν οι ταινίες. Σωστά;

Η ιστορία του γονατίσματος πάει πολύ πίσω στον χρόνο και η σύνδεσή της με προτάσεις γάμου είναι ένας συνδυασμός πολλών παραδόσεων και συνηθειών. Το να γονατίζεις μπροστά στον άλλων ήταν ανέκαθεν ένα δείγμα σεβασμού. Το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησε από την περσική αυτοκρατορία, όπου οι χαιρετισμοί διέφεραν ανάλογα με το κύρος που είχε ο καθένας. Ο Ηρόδοτος το 430 π.Χ. είχε παρατηρήσει πως «όταν ο ένας ήταν ελαφρώς κατώτερος από τον άλλο, τότε φιλιόντουσαν στο μάγουλο. Όταν η διαφορά μεταξύ τους ήταν μεγάλη, τότε ο ένας γονάτιζε στο έδαφος».

Ο είδος αυτός χαιρετισμού είναι γνωστός και ως «προσκύνημα». Ο Μέγας Αλέξανδρος το υιοθέτησε περίπου έναν αιώνα αργότερα όταν κατέκτησε τους Πέρσες. Πολλοί Μακεδόνες υπήκοοι αντέδρασαν, λέγοντας πως τέτοιες κινήσεις θα πρέπει μόνο να γίνονται απέναντι στους θεούς.

Στο μέλλον όμως αυτή η κίνηση έγινε πολύ συνηθισμένη. Οι Καθολικοί πέφτουν στο ένα γόνατο σε έναν τόπο λατρείας όπου έρχονται μπροστά στη Θεία Ευχαριστία, την όστια με την οποία μεταλαμβάνουν το σώμα του Ιησού. Οι πολεμιστές που γίνονταν ιππότες μετά από μια μάχη, γονάτιζαν μπροστά στον επικεφαλής τους, που τους άγγιζε με ένα σπαθί. Αυτή η τελετή άλλωστε ισχύει μέχρι και σήμερα.

Γιατί οι άντρες κάνουν πρόταση γάμου γονατιστοί;
@fandom.com

Η ρομαντική εκδοχή του γονατίσματος, σύμφωνα με το Bustle.com, μάλλον ξεκίνησε στην άνθηση των ιπποτών. Από τον 11ο αιώνα μ.Χ. και ύστερα, οι ιππότες ξεκίνησαν να έχουν σχέσεις με κυρίες της βασιλικής αυλής. Αλλά από τη στιγμή που οι πολλές από αυτές ήταν ήδη παντρεμένες, η σχέση δεν ήταν πάντα σeξουαλική, αλλά ήταν σοβαρή. Οι ιππότες υπόσχονταν να τις υπηρετούν με το ίδιο πάθος που υπηρετούσαν τον βασιλιά τους. Η σχέση της Γκουίνεβιρ και του Λανσελότου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με τη σημερινή πρόταση γάμου, αλλά οι ιππότες τότε γονάτιζαν μόνο στη θέα της αγαπημένης τους. Το γονάτισμα δείχνει εδώ και αιώνες ταπεινότητα και αφοσίωση, τις οποίες δηλώνει και αυτός που κάνει πρόταση γάμου. Θεωρητικά πάντα. Τώρα, αν δεν θέλετε να γονατίσετε, μη στεναχωριέστε. Πάλι πρόταση γάμου είναι...

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share