Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Μεγάλη προσοχή: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό

Ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν...

27 Φεβρουαρίου 2021 09:57
Μεγάλη προσοχή: Δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε εμφιαλωμένο νερό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Νερό: Γενικά δεν ενθαρρύνουμε την αγορά εμφιαλωμένου νερού, γιατί το πλαστικό είναι από τις μεγαλύτερες πληγές για το περιβάλλον μας και συνήθως πρόκειται απλά για νερό βρύσης που ποιος ξέρει από που προέρχεται. Πριν όμως αγοράσετε ένα μπουκάλι νερό, καλό είναι να κοιτάξετε την ετικέτα της συσκευασίας.

Γιατί; Τα γράμματα που διαβάζουμε δίπλα από το σύμβολο της ανακύκλωσης (όπως PP ή HDP) είναι ενδεικτικά για τη συσκευασία που μόλις αγοράσαμε. Παράλληλα δείτε και πως μπορείτε να ξεπαγώσετε σωλήνες και να επιστρέψει το ζεστό νερό

Πιο συγκεκριμένα:

  • PET ή PETE: το πλαστικό μπουκάλι μπορεί να έχει επηρεάσει το νερό λόγω διαρροής μεταλλικών και χημικών στοιχείων.
  • HDP ή HDPE: η ασφαλέστερη συσκευασία για το νερό σας, καθώς έχει τις λιγότερες πιθανότητες διαρροής βλαβερών ουσιών που θα αλλοιώσουν το περιεχόμενο.
  • 3V ή PVC: ΜΗ το πιείτε! Το μπουκάλι απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες στο νερό.
  • LDPE: περίεργο αν αναλογιστούμε ότι το LDPE χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών σακούλων.

PS: το πλαστικό μπορεί να απελευθερώσει καρκινογόνες ουσίες, επίσης γνωστό και ως Styrofoam.

PC: στην ουσία δεν υπάρχει καμία ένδειξη το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει BPA.

Νερό εμφιαλωμένο - Τι πρέπει να προσέξετε

Αυτές είναι οι τροφές που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου

Τροφές: Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν μία στις 10 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, συνδέεται με την κακή διατροφή. Η κακή διατροφή που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους και του στομάχου.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και αποφυγής των παρακάτω ανθυγιεινών τροφών. Παράλληλα δείτε και ποια φρούτα και λαχανικά που προκαλούν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Επεξεργασμένα κρέατα-αλλαντικά

Τροφές όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία μπορεί να προκαλούν καρκίνο λόγω των χημικών συντηρητικών π[ου περιέχουν. Αυτά είναι το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Προτιμήστε τα κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.

Επεξεργασμένο λευκό αλεύρι

Είναι το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα τυποποιημένα μπισκότα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η επεξεργασμένη ζάχαρη επίσης ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά που είναι πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Αποφύγετε τα μπισκότα, τις τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, τους τυποποιημένους χυμούς, τις έτοιμες σάλτσες, τα δημητριακά και όσα τρόφιμα αποτελούν «κρυφές πηγές» ζάχαρης.

Τροφές που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Έχει αποδειχθεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή GMOs κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Απαντώνται πιο συχνά στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola).Προτιμήστε τα πιστοποιημένα βιολογικά, μη γενετικά τροποποιημένα αλλά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων

Τα σακουλάκια ποπ κορν μπορεί να αποτελούν μια εύκολη λύση, είναι όμως γεμάτα χημικά που ενοχοποιούνται για στειρότητα και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος.

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπ κορν μικροκυμάτων ως «πιθανώς» καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Επίσης το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπ κορν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.

Τροφές που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

Αναψυκτικά τύπου κόλα

Τα αναψυκτικά επηρεάζουν το pH του σώματος και θρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτη ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα και η 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-MI) έχει φανεί ότι και από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Φαγητά και αναψυκτικά διαίτης

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών, μεταξύ των οποίων και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Σολομός ιχθυοτροφείου

Σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, Διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Albany, ο σολομός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D, μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.

Υδρογονωμένα έλαια

Τα υδρογονωμένα έλαια που χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο, αλλά τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share