Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Γιατί ακούμε τη φωνή μας διαφορετικά; Ο πραγματικός λόγος θα σας εκπλήξει

Το έχετε παρατηρήσει;

24 Ιανουαρίου 2021 21:05
Γιατί ακούμε τη φωνή μας διαφορετικά; Ο πραγματικός λόγος θα σας εκπλήξει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φωνή μας σε συνομιλίες ακούγεται διαφορετικά, από όταν ακούμε τη φωνή μας σε βίντεο ή ηχογραφήσεις. Όλοι μας το έχουμε βιώσει αυτό. Αποφασίσαμε λοιπόν να βρούμε μια εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

Φαίνεται πως η αιτία είναι πολύ απλή. Όταν ακούμε τη φωνή μας σε ηχογράφηση, τα κύματα ήχου που εκπέμπονται από τα ηχεία, ταξιδεύουν μέσω του αέρα, και ακούμε τη φωνή μας με τον ίδιο τρόπο που οι άλλοι μας ακούνε να μιλάμε.

Αλλά όταν ακούμε τη φωνή μας τη στιγμή που μιλάμε, την ακούμε με δύο διαφορετικούς τρόπους: εξωτερικά και εσωτερικά. Καταρχάς, ακούμε τον ήχο που προέρχεται από το στόμα μας (αυτό που ακούνε οι άλλοι), και την ίδια στιγμή ακούμε αυτό που προέρχεται από τις δονήσεις των φωνητικών μας χορδών, που ταξιδεύουν στο κεφάλι μας. Τα οστά του κρανίου μας τείνουν να αυξάνουν τις δονήσεις χαμηλής συχνότητας, και γι’ αυτό το λόγο η φωνή μας ακούγεται χαμηλότερα σε μας από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Αν θέλετε να ακούσετε πως είναι πραγματικά η φωνή σας, κάντε μια ηχογράφηση, ή εναλλακτικά καλύψτε το αριστερό σας αυτί και μιλήστε. Και μην ανησυχείτε αν σας φανεί περίεργη ή αστεία, επειδή οι άλλοι σας έχουν συνηθίσει!

Όταν ακούμε τη φωνή μας σε ηχογράφηση: Οι ηχητικές δονήσεις εισέρχονται στο αυτί μας και συναντούν το τύμπανο. Η φωνή μας είναι οξιά και δυνατή.

 Γιατί ακούμε τη φωνή μας διαφορετικά;

Όταν ακούμε τη φωνή μας ενώ μιλάμε: Οι εσωτερικές δονήσεις των οστών αντηχούν στο κρανίο μας και αλλάζουν την αντίληψη της φωνής μας. Η φωνή μας ακούγεται πιο μαλακή και χαμηλόφωνη.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share