Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

Αδιανόητο: Ξέρετε ποιο χωριό απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών;

Μήπως είναι το δικό σας χωριό;

2 Δεκεμβρίου 2020 07:31
Αδιανόητο: Ξέρετε ποιο χωριό απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ξέρετε ποιο χωριό απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών; Ο λόγος για την Καρύταινα, ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας, το οποίο είναι γνωστό ως "χωριό του Πεντοχίλιαρου". Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Από το 1984 το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού κοσμούσε το (τότε) χαρτονόμισμα με την τότε υψηλότερη αγοραστική αξία. Το κάστρο οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα, όταν το χωριό κατείχαν οι Φράγκοι. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας, που αργότερα έμεινε γνωστή ως "εκκλησία του Κολοκοτρώνη", ο οποίος απελευθέρωσε το χωριό κατά την επανάσταση του 1821.

Τι κάνει την Καρύταινα να ξεχωρίζει;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, πως ο ρομαντισμός που αποπνέουν τα λιθόστρωτα σοκάκια της, δημιουργεί μια αίσθηση αλλοτινών εποχών, άλλοι στέκονται στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της και άλλοι θεωρούν πως το άλφα και το ωμέγα σε όλη την υπόθεση είναι οι τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού που πρoσφέρει ο Αλφειός. Το rafting, άλλωστε, δεν είναι μια εμπειρία που ζει κανείς καθημερινά.

Καζαντζάκης: Το "Τολέδο" της Πελοποννήσου

Γεγονός αναντίρρητο πάντως είναι πως ο χαρακτηρισμός της περιοχής από το μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη ως "Το Τολέδο της Πελοποννήσου" λίγο απέχει από την πραγματικότητα. Το ιστορικό και όμορφο χωριό προσφέρεται για εκδρομές και τριήμερα. Απολαύστε τη θέα από το φημισμένο Κάστρο, περπατήστε στα σοκάκια του γραφικού χωριού και ζήστε τη φύση.

Περπατήστε στο ελατόδασος του Μαινάλου

Η ομορφιά της περιοχής μαγνητίζει τους επισκέπτες και με το υπέροχο ελατόδασός του Μαινάλου. Το υγρό στοιχείο, τα πανύψηλα έλατα και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά με την μαγεία της Καρύταινας και ευρύτερα της Ορεινής Αρκαδίας. Για τους λάτρεις του σκι και του χειμώνα, αξίζει να επισκεφτείτε και το πανέμορφο και χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής. Μιας και αναφερθήκαμε σε δραχμές, δείτε εδώ το χαρτονόμισμα που κρύβει κάτι προφητικό πίσω του. Το είχατε παρατηρήσει;

Απίστευτο: Θησαυρό σε... δραχμές κρατούν στα συρτάρια τους οι Έλληνες και δεν το ξέρουν

Μια αμύθητη περιουσία σε… δραχμές ανακάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδας κρυμμένη στα σεντούκια των Ελλήνων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Κεντρικής τράπεζας, η αξία των δραχμών που οι Έλληνες έχουν φυλάξει σε συρτάρια και σεντούκια υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Τι ανέφερε η ετήσια έκθεση;

Πρόκειται όπως ανέφερε -πριν καιρό- δημοσίευμα της "Καθημερινής" για τις δραχμές, που οι Έλληνες αμέλησαν ή δε θέλησαν να ανταλλάξουν με το ευρώ, καθώς έχει εκπνεύσει η σχετική προθεσμία.

Το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης, όπου οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει κατά τον ίδιο τρόπο μια περιουσία από παλαιά νομίσματα που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, αν υπολογιστούν με βάση την ισοτιμία με την οποία μπήκαν τα εθνικά νομίσματα στην Ευρωζώνη. Το ένα τρίτο από αυτά, όμως, που βάσει εκείνης της ισοτιμίας αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ, δεν έχει πλέον παρά μόνον συναισθηματική αξία.

Οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει σε τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης: Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Φινλανδία. Οι τυχεροί στην περίπτωση αυτή είναι οι Γερμανοί που δεν χρειάζεται να σπεύσουν αν θελήσουν έστω και τώρα να ανταλλάξουν τα αγαπημένα τους μάρκα, καθώς η Bundesbank έχει καταστήσει σαφές ότι θα το κάνει "επ’ αόριστον" και για "απεριόριστο όγκο" χρημάτων από το παλαιό νόμισμα της Γερμανίας.

δραχμές χαρτονομίσματα

Το θέμα ενδιαφέρει ενδεχομένως σημαντική μερίδα των Γερμανών, καθώς τα στοιχεία καταδεικνύουν πως λίγο λιγότερο από τα μισά από αυτά τα 15 δισ. ευρώ, περίπου 6,5 δισ. ευρώ, είναι σε γερμανικά μάρκα και σχεδόν το ήμισυ αυτών είναι σε χαρτονομίσματα του μάρκου. Παρά τη γνωστή προσήλωση των Γερμανών στο μάρκο, αλλά και στα μετρητά, το γεγονός ότι μένουν ακόμη σε συρτάρια ξεχασμένα τόσα γερμανικά μάρκα εκπλήττει.

Θα ήταν πολύ λογικότερο να έχουν μείνει πολλά από τα νομίσματα της Λετονίας και της Λιθουανίας, των χωρών που εντάχθηκαν στην Ευρωζώνη αργότερα από το πρώτο κύμα εισαγωγής στο ευρώ και χρειάστηκαν χρόνια για να ολοκληρώσουν τις ανταλλαγές.

Στις χώρες αυτές εκτιμάται, πάντως, ότι το σύνολο των παλαιών χαρτονομισμάτων και κερμάτων που έχουν κρατήσει στα σπίτια τους οι κάτοικοί τους αξίζουν μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε γαλλικά φράγκα βρίσκεται, επίσης, σημαντικός όγκος χρημάτων, η αξία του οποίου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και ακολουθεί η ισπανική πεσέτα στην οποία βρίσκονται ακόμα χρήματα αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου, αντιθέτως, φαίνεται πως δεν είχαν καμία ιδιαίτερη προσήλωση στο δικό τους φράγκο, που έρχεται τελευταίο σε ποσά εντελώς αμελητέα. Στον αντίποδα της Bundesbank είναι η Τράπεζα της Πορτογαλίας, καθώς σταμάτησε τις ανταλλαγές εσκούδος με ευρώ στα τέλη της χρονιάς, όταν η χώρα μπήκε στο ευρώ. Αφησε, έτσι, χωρίς καμία χρηματική αξία το 48% των εσκούδος που υπήρχαν σε κυκλοφορία όταν η Πορτογαλία υιοθέτησε το ευρώ.

Γενικότερα, πάντως, οι επίσημες προθεσμίες εντός των οποίων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ενόχλησαν ορισμένους από τους κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης που δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν τα μετρητά τους. Μιας και αναφερθήκαμε στις δραχμές, δείτε εδώ τα κέρματα που μπορείτε να πουλήσετε μέχρι και 5.000 ευρώ.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share