Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο μεγαλύτερος πλάτανος στον κόσμο έχει ηλικία 2.400 ετών και βρίσκεται στην Ελλάδα!

Μοναδικό θέαμα!

25 Μαΐου 2020 17:53
Ο μεγαλύτερος πλάτανος στον κόσμο έχει ηλικία 2.400 ετών και βρίσκεται στην Ελλάδα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πλάτανος είναι ένα δέντρο που συχνά παρατηρείται στη χώρα μας και το θέαμα τους με το επιβλητικό ύψος και τα τεράστια φύλλα τους είναι κάτι το μοναδικό. Ο συγκεκριμένος πλάτανος είναι ο γηραιότερος και ναι, βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα 2400 χρόνια, καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια. Όμως, η ιστορία που ακολουθεί δεν είναι η μόνη με πρωταγωνιστή ένα δέντρο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, δείτε τι συνέβη όταν ένας άντρας 30 χρόνια πριν φύτεψε ένα μπαμπού.

Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.

Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο χωριό, το οποίο ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι είναι τα στολίδια του χωριού. Σημαντικότερος είναι ο πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο-πλάτανος, όπως τον λένε, που θεωρείται ο παλαιότερος και μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης.

Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες. Ο μνημειακός πλάτανος βρίσκεται στο Κράσι Μαλλίων στην Κρήτη και ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/8/2011…

Κάθε μέρα φύτευε σ' ένα ερημονήσι ένα δέντρο από το 1979! Δεν θα πιστεύετε πώς είναι σήμερα! (photos-video)

Κάθε μέρα φύτευε σ' ένα ερημονήσι ένα δέντρο από το 1979! Δεν θα πιστεύετε πώς είναι σήμερα!

Ένα ξηρό μέρος στο Majuli Island της Ινδίας, μετατράπηκε μέσα σε 40 χρόνια, σε ένα τεράστιο δάσος. Ο Παϊένγκ είναι ο δημιουργός αυτού του θαύματος!

«Ξεκίνησα πολύ μικρός να φυτεύω ένα δέντρο κάθε μέρα σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, το 1979. Κάθε μέρα περνούσα και φύτευα από ένα για έναν ολόκληρο χρόνο», δηλώνει ο άνδρας του βίντεο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τεράστιο δάσος. Το δάσος έχει σήμερα έκταση περίπου όσο 2 Central Parks! Δηλαδή δύο φορές σε έκταση το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο στη διοικητική περιφέρεια του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, που φτάνει τα 3,41 km². Στην μεγάλη έκτασή του, μπορεί κανείς να δει ελέφαντες, ρινόκερους, ελάφια και τίγρεις.

«Θα συνεχίσω να φυτεύω δέντρα μέχρι να πεθάνω! Λέω στους ανθρώπους, αν ποτέ επιχειρήσετε να κόψετε τα δέντρα μου, θα πρέπει πρώτα να τα βάλετε μαζί μου!

Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να κόβονται τόσα δέντρα», συμπληρώνει ο άνδρας, που έχει σκοπό να διατηρήσει την φυσική ομορφιά του τόπου του.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share