Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Αδιανόητο: Εκτοξεύτηκε κατά... λάθος από ένα F16

Τρομακτική εμπειρία!

14 Απριλίου 2020 19:54
Αδιανόητο: Εκτοξεύτηκε κατά... λάθος από ένα F16
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε στη Γαλλία όταν ένας 64χρονος άνδρας εκτοξεύτηκε κατά... λάθος από ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου F16. Τυχερός στάθηκε μέσα στην ατυχία του καθώς το αλεξίπτωτό του λειτούργησε κανονικά και κατάφερε να προσγειωθεί σώος. Δυστυχώς, δεν είναι όμως όλοι όσοι παίρνουν τη μεγάλη απόφαση για μια τέτοια πτώση, τόσο τυχεροί, δείτε εδώ τη μοιραία βουτιά θανάτου ενός άντρα.

Η πτήση με το μαχητικό και η πτώση με αλεξίπτωτο ήταν μια μοναδική εμπειρία που αποφάσισαν οι συνάδελφοί του να κάνουν δώρο στον 64χρονο καθώς έβγαινε στην σύνταξη. Το δώρο όμως εξελίχθηκε σε πολύ μεγαλύτερη έκπληξη από την προκαθορισμένη.

Τα ρούχα που φορούσε δεν ήταν τα κατάλληλα, αλλά κάθισε κανονικά στο χώρο του δεύτερου χειριστή, περιμένοντας να βιώσει ένα μοναδικό αυτό συναίσθημα. Όντας σε υπερένταση και με ανεβασμένους παλμούς, περισσότερους από 140, όπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκε. Το αεροσκάφος πάντως πήρε κανονικά θέση στον διάδρομο της αεροπορικής βάσης του Σεν-Ντιζιέρ, στη βορειοανατολική Γαλλία, ο εκπαιδευμένος πιλότος άναψε τις τουρμπίνες και η απογείωση κύλησε ομαλά. Τουλάχιστον έτσι έδειχναν όλα.

αλεξίπτωτο Γαλλία

Μόνο που το πρωτόκολλο των κανόνων ασφαλείας δεν είχε ακολουθηθεί κατά γράμμα. Ο 64χρονος δεν είχε δεθεί καλά στη θέση του, οι ζώνες δεν είχαν σφίξει στο σώμα του και από την δύναμη των 3.7 G που δέχθηκε άρχισε μοιραία να αναταράσσεται μέσα στο cockpit. Στην προσπάθειά του να σταθεροποιηθεί τράβηξε τον κίτρινο μοχλό ανάμεσα στα πόδια του και ενεργοποίησε άθελά του το σύστημα εκτόξευσης και έφυγε εκτός του ατράκτου σε ύψος 2500 ποδιών. Βρέθηκε μάλιστα στον αέρα χωρίς το κράνος που επίσης δεν είχε μπει καλά στο κεφάλι του, ενώ και το οξυγόνο ήταν αποσυνδεδεμένο.

Μέσα στην ατυχία του ο άνδρας ήταν τυχερός, αφού τουλάχιστον δούλεψε το αλεξίπτωτο και έφτασε ομαλά στο έδαφος, απ' όπου τον συνέλεξε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο. Παρά το σοκ πάντως ήταν καλά στην υγεία του, φέροντας απλώς κάποια υποτυπώδη χτυπήματα στο σώμα του. Υγιής ήταν επίσης ο πιλότος που παρά τη ζημιά στον προστατευτικό θόλο κατόρθωσε να επαναφέρει το Dassault στο αεροδρόμιο χωρίς άλλα απρόοπτα.

Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε και αυτός να έχει εκτοξευτεί, καθώς πρόκειται για μια ρυθμισμένη αλληλουχία ενεργειών. Ωστόσο το δικό του σύστημα δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε και κατόρθωσε να επαναφέρει το αεροπλάνο στη βάση.

Προφανέστατα άνοιξε φάκελος για την υπόθεση προκειμένου ν' αποδοθούν ευθύνες. Το περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2019 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη γαλλική αεροπορία.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share