Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Προσοχή - Με αυτόν τον τρόπο σας παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σας

Δώστε βάση

17 Μαρτίου 2020 12:58
Προσοχή - Με αυτόν τον τρόπο σας παρακολουθούν από την κάμερα του υπολογιστή σας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί κατά πόσο είναι ασφαλή τα προγράμματα που έχουμε στον υπολογιστή μας και αν μπορούν να μας δουν μέσω από την κάμερα του.

Πρόκειται για τη δυνατότητα που έχουν επιτήδειοι και κακόβουλοι χρήστες, μέσω «ειδικών εργαλείων», να αποκτούν πρόσβαση ακόμη και έλεγχο σε ένα συγκεκριμένο σύστημα που βρίσκεται online!

Τα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας ratter είναι πολλά… Από το πείραγμα της οθόνης και των αρχείων και την εγγραφή βίντεο από την κάμερα του υπολογιστή. Ο κύριος στόχος τους είναι οι γυναίκες νεαρής ηλικίας, χωρίς αυτό να αποκλείει και τους άνδρες γιατί προσφέρουν πιο «πικάvτικο» υλικό. Κάτι αντίστοιχο έπαθε και αυτή η κοπέλα, όπως θα δείτε εδώ.

Οι τρόποι εγκατάστασης

Οι τρόποι εγκατάστασης ενός τέτοιου προγράμματος στον υπολογιστή είναι αρκετοί, με τους πιο συχνούς να είναι ή από κοντά, αν έχετε κάποιον «φίλο» που θέλει να σας κατασκοπεύσει, ή από μακριά μέσω συνδέσμου για κατέβασμα αρχείου που δεν κινεί καμία υποψία. Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε τα μάτια σας 14 στον υπολογιστή σας.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη συνήθεια έχει αρχίσει να διαδίδεται πολύ εύκολα καθώς η έλλειψη ηλεκτρονικής Παιδείας για τους νέους χρήστες, ιδίως τις γυναίκες είναι τεράστια. Συχνά η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα μπορεί να χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδεια του χρήστη, κάτι που φυσικά είναι παράνομο και μπορεί να διωχθεί νομικά.

Παγκόσμιος σάλος: Εφαρμογή του Facebook ανοίγει μόνη της την κάμερα του κινητού (Video)

Ανησυχία για τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών έχει προκαλέσει ένας «ιός» που επιτρέπει στο Facebook να έχει πρόσβαση στην κάμερα κινητών iPhone, ακόμα και χωρίς την άδεια του χρήστη.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα bug, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην εφαρμογή του Facebook να αποκτά πρόσβαση και να ενεργοποιεί την κάμερα του iPhone, ενόσω ο χρήστης σκρολάρει στο News Feed του λογαριασμού του. Έτσι πρέπει να προσέχετε διαρκώς αφού μπορούν να σας κλέψουν τα προσωπικά όχι μόνο της πιστωτικής κάρτας, όπως θα δείτε εδώ, αλλά και του κινητού.

Ο Τζόσουα Μάντοξ ήταν ο πρώτος που εντόπισε το πρόβλημα και το επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν είναι ορατό το φαινόμενο με την πρώτη ματιά, αλλά μπορείς να το παρατηρήσεις όταν ανοίγεις μια εικόνα στην εφαρμογή Facebook και κάνεις swipe down για να επιστρέψεις στο feed. Εκείνη τη στιγμή παρατήρησε πως η κάμερα είναι ενεργοποιημένη και το ίδιο ανέφεραν, μετά τις αποκαλύψεις του, διάφοροι χρήστες iOS.

Ο Μάντοξ παρατήρησε το bug σε 5 διαφορετικά iPhone με εγκατεστημένη την έκδοση iOS 13.2.2 και δηλώνει πως δεν επηρεάζει τα iPhone με προηγούμενες εκδόσεις του mobile λειτουργικού συστήματος της Apple. Παρόλα αυτά, κάποιοι χρήστες αναφέρουν πως το παρατήρησαν και σε iPhone με iOS 12. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από μεριάς Apple, αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα διορθωθεί το πρόβλημα με το λανσάρισμα νέας έκδοσης iOS 13. Αξίζει να σημειωθεί πως στα Android smartphones δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό.

Έως ότου διορθωθεί το bug, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτείτε είναι να αποκλείσετε την πρόσβαση στην κάμερα για την εφαρμογή Facebook από τις ρυθμίσεις (θα βρείτε την επιλογή στην ενότητα AllowFacebook to Access). Από την πλευρά της, η Facebook δήλωσε τα εξής: «Το συγκεκριμένο bug ενεργοποιεί την κάμερα σε κατάσταση προεπισκόπησης (preview) και τη διατηρεί ενεργή μέχρι να πατήσεις κάπου αλλού στην εφαρμογή. Σε κανένα σημείο δεν αποθηκεύεται η εικόνα που βλέπει η κάμερα στο preview, τόσο στην εφαρμογή, όσο και στους servers μας.

Επιβεβαιώνουμε πως δεν ανεβαίνει τίποτα στο Facebook εξαιτίας του bug και η κάμερα δεν προχωρά σε λήψη από τη στιγμή που βρίσκεται σε preview mode. Έχουμε ήδη λανσάρει αναβάθμιση της εφαρμογής στο App Store για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share