Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Με πόσα χιλιόμετρα/ώρα «τρέχει» το φτέρνισμα;

Μια χρήσιμη πληροφορία λόγω των ημερών

17 Μαρτίου 2020 08:16
Κορωνοϊός: Με πόσα χιλιόμετρα/ώρα «τρέχει» το φτέρνισμα;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κατά καιρούς όλοι φτερνιζόμαστε. Άνθρωποι και ζώα. Για διάφορους λόγους. Και τώρα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να γνωρίζετε οποιαδήποτε λεπτομέρεια, με την κατάσταση λόγω του κορωνοϊού να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί πόσο γρήγορα και έντονα εκδηλώνεται το φτέρνισμα; Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε και πώς άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός.

Οι ειδικοί μέτρησαν την ταχύτητα και το περιεχόμενό του και ανακάλυψαν ότι ένα ελεύθερο φτέρνισμα (χωρίς να κλείσουμε τη μύτη ή/και το στόμα μας) εκτοξεύει στον αέρα μέχρι 5.000 σταγονίδια με βακτήρια, τα οποία μπορούν να φτάσουν ως 3 μέτρα απόσταση (κάποιοι λένε ακόμα και 9) τρέχοντας με 100 – 150 χλμ /ώρα.

Φτερνιστείτε ελεύθερα χωρίς να κλείσετε τη μύτη σας

Το φτέρνισμα λοιπόν σκορπίζει στον αέρα βακτήρια, που μπορεί εύκολα να φτάσουν σε κάποιον που βρίσκεται μπροστά μας. Και επειδή όταν μας έρχεται δεν μπορούμε να το κρατήσουμε, πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο και για μας και για τους γύρω μας:

Κανονικά πρέπει να φτερνιζόμαστε ελεύθερα καλύπτοντας απλώς με το χέρι (ή με ένα χαρτομάντιλο) το στόμα και τη μύτη, για να μην πάρουν τα… σκάγια τους απέναντι. Που σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν κλείνουμε τη μύτη – όπως, κακώς, συνηθίζουν πολλοί. Διότι υπάρχει περίπτωση (σπάνια βέβαια), αν το φτέρνισμα είναι πολύ δυνατό, κλείνοντας τη μύτη να κινδυνεύσουμε από ρινική αιμορραγία, ρήξη τυμπάνου, απώλεια ακοής, ίλιγγο, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή έντονο οίδημα στο πρόσωπο.

Σαρώνει στην Αθήνα ο κορωνοϊός: Live χάρτης με τα κρούσματα ανά περιοχή στην Ελλάδα

Η ομάδα Pineza δημιούργησε τον πρώτο διαδραστικό χάρτη ο οποίος δείχνει Live τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα!

Ο διαδραστικός χάρτης παρουσιάζει ζωντανά την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, αναλυτικά ανά γεωγραφική περιοχή.

Ο χάρτης δημιουργήθηκε από την ομάδα Pineza με σκοπό να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών.

Λειτουργεί βασιζόμενος σε διασταυρωμένες πληροφορίες του ΕΟΔΥ και των ΜΜΕ. Στον χάρτη φαίνεται το σύνολο των κρουσμάτων από τον COVID-19, οι θάνατοι και οι αναρρώσεις. Υπάρχει ακόμη γράφημα με κρούσματα ανά περιοχή της χώρας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουμε

Σύνολο Κρουσμάτων: 331
Σύνολο Θανάτων: 4
Σύνολο Αναρρώσεων: 10

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 139 βρίσκονται στην Αθήνα, τα 41 στην περιοχή της Ηλείας και τα 16 στην περιοχή της Καστοριάς.

Υπάρχουν ωστόσο και 94 κρούσματα που εμφανίζονται ως «μη προσδιορισμένα», δεν έχουν δηλαδή συσχετιστεί με κάποια περιοχή.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, δημιούργησε την τηλεφωνική γραμμή 1135, για να καλούν οι πολίτες και να ενημερώνονται για τον κορονοϊό και για να τους παρέχονται πληροφορίες αν σε περίπτωση που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Δείτε live την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα εδώ.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον κορονοϊό - Κλείνουν τελικά οι εκκλησίες;

Μετά από την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου σήμερα Δευτέρα (16/03), στην οποία συμμετείχε και ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόρδας αποφασίστηκε τι θα γίνει με τις εκκλησίες για τον κορωνοϊό.

  • Nα παραμείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες μόνο για ατομική λατρεία και προσευχή, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.
  • Οι λειτουργίες που θα διεξάγονται στου ναούς θα γίνονται χωρίς πιστούς, αλλά μόνο με τους ιερείς και του μοναχούς.
  • Ανοιχτές οι εκκλησίες μόνο, για ατομική προσευχή.
  • Λιτή τέλεση της θείας λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μεχρι την Κυριακή του Λάζαρου
  • Αναβάλλονται όλες οι καθημερινές ιερές ακολουθίες και όλα τα ιερά μυστήρια, εκτός έκτακτης ανάγκης
  • Κηδείες μνημόσυνα μόνο με στενούς συγγενείς

Την ίδια ώρα έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου προκάλεσαν οι «διαρροές» σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλα αυτά αποφασίστηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ενώ πολλοί είναι οι πιστοί που επισκέφθηκαν την εκκλησία, όπως θα δείτε εδώ,

Την απόφαση να αναστείλει όλες τις λατρευτικές συνάξεις, εκτός των κυριακάτικων Θείων Λειτουργιών, οι οποίες θα τελούνται κανονικά μεταξύ 7 και 8 το πρωί, έλαβε το βράδυ της Δευτέρας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε εκτάκτως το μεσημέρι, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για την στάση της απέναντι στο θέμα του κορωνοϊού.

Επίσης, η Σύνοδος ενημερώνει τους πιστούς πως τα Μυστήρια θα τελούνται μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, εφόσον δεν μπορούν να ακυρωθούν. Οι κηδείες μόνο με τους στενούς συγγενείς, όπως και τα μνημόσυνα μόνο επί του τάφου.

«Οτιδήποτε γράφεται ή λέγεται, ή δολίως ”κυκλοφορεί” σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας».

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης.

Σημειώνεται πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον Αλέξη Τσίπρα, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε βαθιά προβληματισμένος αλλά και αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που ωστόσο θεωρεί ότι έπρεπε προ πολλού να είχε αναλάβει η πολιτεία, δηλαδή να ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθοδόξων εκκλησιών».

Ολόκληρη η δήλωση

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα το μεσημέρι.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριημέρου, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο και πολλοί μητροπολίτες.

Σε όλους επισήμανε ότι τη Δευτέρα (σήμερα) στις 4 το απόγευμα συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπως επίσης και τους ιεράρχες των όμορων Ιερών Μητροπόλεων.

Όπως τόνισε, στη συνεδρίαση αυτή έχει κληθεί να παραστεί ο ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση του κινδύνου του κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη συνέχεια, θα γίνει σύσκεψη, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και ακολούθως τα μέλη της ΔΙΣ θα αποσυρθούν και θα αποφασίσουν.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αρχιεπίσκοπος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να τους ανακοινώσει την απόφαση της ΔΙΣ.

Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή λέγεται, ή δολίως ”κυκλοφορεί” σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας».

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share