Ινδία: Ένα περίεργο φεστιβάλ με... περιττώματα αγελάδας!
Πραγματικά αλλόκοτο και αηδιαστικό!
Σε ένα χωριό της Ινδίας μία φορά το χρόνο διοργανώνεται το φεστιβάλ "Γκόρε Χάμπα" κατά τη διάρκεια του οποίοι οι κάτοικοι πετούν ο ένας στον άλλον μπάλες από... κοπριά αγελάδας!
Σοκ στην Ινδία: Κοριτσάκι γεννήθηκε με 4 πόδια και 3 χέρια! (photos)
Μπορεί να ακούγεται άκρως αποκρουστικό και αηδιαστικό, για εκείνους όμως πέρα από τη "διασκέδαση" που τους προσφέρει θεωρούν πώς αυτός ο "πόλεμος" έχει και θεραπευτική επίδραση.
Σύμφωνα με το Russia Today, η «μάχη» με πυρά από κόπρανα αγελάδων είναι μια καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών του φεστιβάλ Γκόρε Χάμπα, στο χωριό Γκουματαπούρα της νότιας Ινδίας. Κάθε χρόνο, μετά τον εορτασμό του Ντιβάλι, οι χωρικοί (και οποιοσδήποτε θέλει να... μοιραστεί την πρωτότυπη εμπειρία) συμμετέχουν στον «κοπριο-πόλεμο».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αγελαδινή κοπριά «αξιοποιείται» από κατοίκους αγροτικών περιοχών της Ινδίας για πολλούς σκοπούς, από τη μόνωση των σπιτιών μέχρι την χρήση της σε φούρνους ως «καύσιμο». Πριν τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, στο συγκεκριμένο χωριό η κοπριά στοιβάζεται σε μεγάλους σορούς, ώστε όσοι συμμετέχουν στη μάχη να μην «ξεμείνουν» νωρίς από πυρομαχικά. «Αν και δείχνει αρκετά ανθυγιεινό να πασαλείβεις το σώμα σου από πάνω μέχρι κάτω με περιττώματα, οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι όχι μόνο είναι αβλαβές, αλλά μπορεί να θεραπεύσει και ασθένειες», αναφέρει το RT.
Ένας από τους χωρικούς, ονόματι Πραμπού δήλωσε στο ρωσικό μέσο: «Η αγελαδινή κοπριά είναι ένα πολύ φυσικό υλικό και έχει πολλά ιατρικά οφέλη. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι πετώντας κοπριά ο ένας στον άλλον κινδυνεύουμε από μολύνσεις και αρρώστιες. Ωστόσο πιστεύουμε στο θεό Beereshwara και παίζουμε με την κοπριά, χωρίς να παθαίνουμε τίποτα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το φεστιβάλ προωθεί την ισότητα, αφού μπορεί να συμμετέχουν όλοι, ανεξάρτητα από την κάστα που ανήκουν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να λάβουν μέρος στη μάχη, αλλά τους επιτρέπεται να την παρακολουθήσουν ως θεατές.
Αγελάδες μεταμορφώνονται σε ζέβρες... Ο λόγος;
Τα τσιμπήματα μυγών σε μια αγελάδα μπορούν να μειωθούν αν ζωγραφιστούν σε αυτήν ρίγες ώστε να μοιάζει με ζέβρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Δείτε επίσης: Είχατε απορία αν πετάει η αγελάδα; - Κι όμως πετάει!
Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “Plos One”, έδειξε ότι η “μεταμφίεση” των αγελάδων σε ζέβρες μειώνει τα τσιμπήματα των μυγών καθώς αυτές δεν μπορούν να εντοπίσουν το ίδιο εύκολα την κίνηση ώστε να τσιμπήσουν το ζώο.
Ο Κέιθ Μπέιλες, ειδικός στην βιολογία για τις μύγες στον οργανισμό “CSIRO” της Αυστραλίας, εξηγεί ότι οι μύγες “ψάχνουν για μεγάλες, κινούμενες, σκουρόχρωμες μάζες”
Σε ό,τι αφορά τη μεθοδολογία της έρευνας αυτής, η διαδικασία διήρκεσε πέντε λεπτά για κάθε ζώο. Οι ερευνητές ζωγράφισαν λευκές ρίγες περίπου πλάτους τεσσάρων ή πέντε εκατοστών σε έξι έγκυες μαύρες αγελάδες από την Ιαπωνία. Οι ερευνητές ζωγράφισαν τις ρίγες με το χέρι και χρησιμοποίησαν λευκά βερνίκια που κυκλοφορούν στην αγορά και ξεβάφουν εύκολα. Συγκεκριμένα, οι ίδιοι ζωγράφισαν σε δύο αγελάδες λευκές ρίγες, σε δύο μαύρες ρίγες ενώ τις άλλες δύο δεν τις ζωγράφισαν χρησιμοποιώντας τις ως ομάδα ελέγχου. Στη συνέχεια, η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε προκειμένου, σε μία περίοδο εννέα ημερών, κάθε αγελάδα να περάσει τρεις μέρες με λευκές ρίγες, τρείς μέρες βαμμένη μαύρη και τρείς μέρες χωρίς να έχει βαφτεί.
Μόνο 55 μύγες τσίμπησαν τις αγελάδες στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί ρίγες, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν 111 για τις μαύρες αγελάδες (στις οποίες είχαν ζωγραφιστεί μαύρες ρίγες) και 128 για τις αγελάδες της ομάδας ελέγχου.
Διαπιστώθηκε ότι οι μεταμφιεσμένες αγελάδες έκαναν κάθε 30 λεπτά περίπου 40 κινήσεις για να διώξουν τις μύγες συγκριτικά με τις 53 -54 τέτοιες κινήσεις των άλλων αγελάδων.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μύγες τσιμπάνε επίσης λιγότερο άλογα τα οποία έχουν πάνω τους ριγέ καλύμματα ή άλλα παρόμοια υφάσματα.
Οι μύγες εμποδίζουν τις αγελάδες να βοσκήσουν, να φάνε και να κοιμηθούν, οδηγώντας τις να συνωστίζονται όλες μαζί για να τις αποφύγουν. Αυτό οδηγεί συχνά σε θερμοπληξία και τραυματισμούς.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μύγες που τσιμπάνε είναι από τα πιο βλαβερά αρθρόποδα παράσιτα για τις αγελάδες παγκοσμίως, με το οικονομικό τους κόστος στον τομέα της κτηνοτροφίας στις ΗΠΑ να φτάνει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 δισεκατομμύριο ευρώ) το χρόνο.
Δείτε επίσης: Το ατίθασο πρόβατο που κρύφτηκε για 6 χρόνια από τους ιδιοκτήτες του για να μην το κουρέψουν!
“Ίσως στο μέλλον να κριθεί αναγκαία η εύρεση τρόπων διατήρησης των ριγών στις αγελάδες κατά τους 3-4 μήνες που συνιστούν την εποχή που οι μύγες τσιμπάνε”, προβλέπει η ερευνητική ομάδα.
Ο Μπέιλες εξηγεί ότι οι μύγες του Μαρτίου και άλλες μύγες που τσιμπάνε, διαθέτουν υπερμεγέθη μάτια καθώς η όραση είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να βρίσκουν ζώα για να τσιμπήσουν και να πίνουν το αίμα τους.
“Βέβαια, οι μύγες εκτός από την όραση χρησιμοποιούν και την όσφρηση, οπότε οι ρίγες στις αγελάδες δεν εξαλείφουν εντελώς τα τσιμπήματα”, εξηγεί ο Μπέιλες.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν ότι μελλοντικές έρευνες , βασιζόμενες σε φυσιολογικά δεδομένα, θα διερευνήσουν το πώς λειτουργούν ακριβώς τα μάτια των μυγών και τι ακριβώς αυτές βλέπουν.