Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Εσείς γνωρίζετε τι είναι το "deja vu" και γιατί μας συμβαίνει;

Δείτε αναλυτικά...

27 Οκτωβρίου 2019 09:57
Εσείς γνωρίζετε τι είναι το

Όλοι έχουμε βιώσει deja vu τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας. Είναι πολύ συνηθισμένο να νιώθουμε ένα συναίσθημα ή να βλέπουμε ένα μέρος και να νομίζουμε ότι έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια θέση.

Τι συμβαίνει άραγε στο μυαλό σου όταν ακούς δυσάρεστα νέα; - Εσύ το γνώριζες;

Γιατί όμως μας συμβαίνει αυτό; Η ομάδα των AsapScience βουτάει στα άδυτα του ανθρώπινου μυαλού και αποκαλύπτει τις διεργασίες από τις οποίες προκύπτει αυτό το φαινόμενο.Το deja vu μας μπερδεύει γιατί η λογική μας λέει ότι κάτι είναι μία καινούργια εμπειρία, παρόλο που το νιώθουμε σαν να είναι ανάμνηση…

Εμφανίζεται περισσότερο στις ηλικίες 15-25 και λέγεται ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, είναι μυστηριώδες φαινόμενο, αφού συμβαίνει ξαφνικά και στιγμιαία και είναι δύσκολο να αναπαραχθεί εργαστηριακά.



Όπως εξηγούν σχετίζεται με τον έσω κροταφικό λοβό που αφορά την μακροπρόθεσμη μνήμη, αφού βοηθάει τον ρινικό φλοιό που μας λέει αν κάτι που συμβαίνει μας είναι οικείο.Επίσης σχετίζεται και με τον ιππόκαμπο που συγκρατεί τις λεπτομέρειες των αναμνήσεων μας. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα στιγμιαίο λάθος στη συνεργασία μεταξύ του ιππόκαμπου και του ρινικού φλοιού προκαλεί το deja vu.

Η επιστημονική εξήγηση για τους αριστερόχειρες!

Συχνά μπερδεύουμε εικόνες που έχουμε δει σε ταινίες ή συναισθήματα που έχουμε βιώσει με αυτά που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή. ‘Αλλες έρευνες προτείνουν ότι το deja vu μπορεί να σχετίζεται με ελαφράς μορφής επιληπτική δραστηριότητα που συμβαίνει στον έσω κροταφικό λοβό. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί οι άνθρωποι που υποφέρουν από επιληψία βιώνουν deja vu πιο συχνά.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το deja vu δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία, αφού είναι μία απολύτως φυσιολογική διαδικασία, που συμβαίνει σε όλους και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποια επικίνδυνη εγκεφαλική πάθηση.

9 εκπληκτικά παραδείγματα που δείχνουν πώς επηρεάζουμε τον εγκέφαλο μας!

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ίσως το πιο μυστήριο και το πιο περίπλοκο όργανο στο σώμα μας. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη λειτουργία του, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν πάρα πολλές ακόμη λειτουργίες του ανεξερεύνητες.

Θα σας ενημερώσουμε για τις πιο φωτεινές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών στον τομέα της εγκεφαλικής έρευνας. Σίγουρα θα σας αφήσουν έκπληκτους.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου επιδεινώνει τη μνήμη

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ έχουν βρει πειστικές αποδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τη μνήμη και να προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Κατά τη διάρκεια ενός πλήρη ύπνου τη νύχτα, τα κύτταρα του εγκεφάλου απομακρύνουν τοξικές ενώσεις που είναι επικίνδυνες για τον εγκέφαλό μας. Εάν ένα άτομο δεν κοιμάται αρκετές ώρες, τότε αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα εγκεφαλικά του κύτταρα.

Το παρατεταμένο στρες καταστρέφει τον εγκέφαλο.

Μια μείωση στη μνήμη, στην ικανότητα μάθησης ή στον αυτοέλεγχο, είναι οι συνέπειες που προκαλεί το χρόνιο άγχος. Επιπλέον, προκαλεί ένταση και συχνά διάσπαση της προσοχής.

Η αγάπη και το μίσος έχουν πολλά κοινά.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αγάπη και το μίσος προέρχονται από παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, σε αντίθεση με το μίσος, η αγάπη μειώνει σημαντικά τη δραστηριότητα των περιοχών που είναι υπεύθυνες για την κρίση και τη λογική σκέψη.

Ο εγκέφαλος είναι ευαίσθητος στην αφυδάτωση.

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από σχεδόν 80% νερό. Επομένως, ακόμη και μια μέτρια απώλεια υγρού (περίπου 2%) μειώνει τη συγκέντρωση και την επαγρύπνηση και οδηγεί στην επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και άλλων ικανοτήτων του εγκεφάλου.

Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η εγκυμοσύνη μειώνει την ποσότητα της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για την κοινωνική γνώση και την ικανότητα κατανόησης άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να ενισχυθεί η σχέση μητέρας-μωρού, για να μπορέσει μια γυναίκα να καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού της και για να παρατηρήσει πιθανούς εξωτερικούς κινδύνους

4. Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη διατροφή επιδεινώνουν τη μνήμη και μειώνουν την ικανότητα της μάθησης.

Η αφθονία της φρουκτόζης στη διατροφή επιβραδύνει τον εγκέφαλο και μειώνει την ικανότητά του να μαθαίνει, να θυμάται πληροφορίες και να συγκεντρώνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική ζάχαρη καταστρέφει τις νευρικές συνδέσεις στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η βιομηχανική ζάχαρη είναι πολύ πιο επιβλαβής (προστίθεται στα αναψυκτικά, τα καρυκεύματα, τις σάλτσες και τα παιδικά τρόφιμα). Ωστόσο, τα προϊόντα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί και ιχθυέλαιο) απομακρύνουν τις επιβλαβείς συνέπειες της ζάχαρης.

3. Η αγάπη μεταξύ των συντρόφων και τα συναισθήματα της μητέρας είναι παρόμοια.

Αποδεικνύεται ότι, σύμφωνα με την εγκεφαλική δραστηριότητα, οι συντροφικές σχέσεις και τα συναισθήματα της μητέρας είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Για παράδειγμα, η παθιασμένη αγάπη ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σεξουαλική διέγερση. Επιπλέον, το αίσθημα του άγχους και του φόβου μειώνεται και το αίσθημα της ευφορίας αυξάνεται. Η αγάπη της μητέρας ενεργοποιεί τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση της στοργής.

2. Η ζωγραφική βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια μελέτη έδειξε ότι η ζωγραφική και η συλλογή έργων τέχνης, βελτιώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου ενώ επιβραδύνουν τη γήρανσή του. Οι επιστήμονες μελέτησαν την επιρροή της τέχνης σε άτομα ηλικίας 62 έως 70 ετών. Οι μισοί από αυτούς έκαναν ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης, και οι άλλοι μισοί έκαναν μια σειρά μαθημάτων ζωγραφικής. Όσοι παρακολούθησαν μαθήματα ζωγραφικής, έδωσαν την εικόνα μιας βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, από εκείνους που έκαναν μάθημα ιστορίας της τέχνης.

Η ανάγνωση εξασκεί τον εγκέφαλο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share