Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να κόβεις τους πλαστικούς δακτυλίους από τα μπουκάλια!

Σοκαριστικό!

19 Οκτωβρίου 2019 14:20
Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να κόβεις τους πλαστικούς δακτυλίους από τα μπουκάλια!

Η ρύπανση από το πλαστικό και οι καταστροφικές επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον και στην άγρια φύση έχει αρχίσει -ευτυχώς- να αφυπνίζει τον πλανήτη, με πάρα πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο. Μια ανάρτηση που έγινε viral στο Facebook δείχνει γιατί πρέπει να κόβετε τους πλαστικούς δακτυλίους -που βρίσκονται σε όλα τα μπουκάλια- πριν τα πετάξετε!

Διαβάστε επίσης: Ξέρετε τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα στις πλαστικές συσκευασίες;

Την ανάρτηση μοιράστηκαν πάνω από 400 χιλιάδες φορές, οι χρήστες του Facebook. Η δημοσίευση από το FaceBeak Avaries δείχνει τι συμβαίνει όταν αυτό το πλαστικό δαχτυλίδι, πεταχτεί και βρεθεί -όπως όλα τα σκουπίδια- στη φύση.

Ο «δολοφονικός πλαστικός δακτύλιος» όπως τον ονομάζουν, μπορεί να εξοντώσει χιλιάδες άγρια πουλιά. Tα πουλιά, όπως δείχνει η εικόνα, παγιδεύονται από το δαχτυλίδι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταπιούν.
Αυτά οι πλαστικοί δακτύλιοι μπορούν εύκολα να μπλεχτούν γύρω από τα ψαροπούλια και να τα σκοτώσουν μέσα από την εξάντληση, την πείνα.

Με την κοπή των πλαστικών δακτυλίων μπορείτε να συμβάλλετε στη διάσωση της άγριας φύσης.

Η εταιρεία, που εκτρέφει εξωτικά πουλιά, έγραψε: «Παρακαλώ κόψτε τους πλαστικούς δακτυλίους πριν πετάξετε τα μπουκάλια (και ρίξτε τους σε ένα κάδο), θα διαρκέσει μόνο μερικά δευτερόλεπτα και θα σώσει την άγρια ζωή μας».

3+1 τρόποι για να μειώσεις τη χρήση πλαστικού στο σπίτι!

Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια τόσο πλαστικό που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη.

Δείτε επίσης: Έρευνα σoκ..Καταπίνουμε 5 γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα!

Διάβασα αρκετές φορές την συγκεκριμένη πρόταση μέχρι να αντιληφθώ την τεράστια ποσότητα πλαστικού που καταναλώνουμε αλόγιστα. Θέλετε μερικά ακόμα (καθόλου fun) facts για το πλαστικό; Η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2,000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης. 50% του παραγόμενου πλαστικού χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν καταλήξει στα σκουπίδια ενώ 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή τρώνε τα πλαστικά μας σκουπίδια.

Η αρχή για τη μείωση του πλαστικού έγινε στη χώρα μας με τις πλαστικές σακούλες, ενώ έγινε μια προσπάθεια για τα πλαστικά καλαμάκια η οποία όμως δεν βλέπω να εφαρμόζεται πουθενά, ούτε καν στις μεγάλες αλυσίδες καφέ οι οποίες θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα. Η νοοτροπία μας πρέπει να αλλάξει. Δεν γίνεται να περιμένουμε να μας απαγορεύσουν κάτι (το πλαστικό, το τσιγάρο κτλ) για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής που προκαλούμε στους εαυτούς μας, τους γύρω μας αλλά και το σπίτι μας, τη Γη.

Η λύση είναι μία: ο καθένας από εμάς να προσπαθεί καθημερινά να μειώσει την χρήση πλαστικού στο σπίτι, τη δουλειά αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητες του. Πώς μπορεί όμως να γίνει αυτό; Ας δούμε για αρχή 4 συνήθειες της καθημερινότητας μας που μπορούν να αλλάξουν άμεσα, οικονομικά και κυρίως πολύ εύκολα χωρίς να μας “ξεβολέψουν”.

1. Κατάργησε τα πλαστικά καλαμάκια

Ξέρω ότι σου αρέσει να πίνεις το ποτό σου με καλαμάκι, αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν είναι και τόσο απαραίτητο.

Σε ότι αφορά τον καφέ αν πίνεις freddo espresso δεν θα δυσκολευτείς καθόλου να τον πίνεις χωρίς καλαμάκι, αφού την δεύτερη ή τρίτη φορά θα το έχεις ήδη ξεχάσει. Αν ο καφές σου είναι το freddo cappuccino, τότε εδώ θα δυσκολευτείς αλλά και πάλι υπάρχει λύση. Προμηθεύσου με baboo ή μεταλλικά καλαμάκια τα οποία πλένονται και επαναχρησιμοποιούνται.

Επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι καθόλου πρακτικό να κουβαλάς παντού δικό σου καλαμάκι, ξεκίνα τουλάχιστον από το σπίτι και το γραφείο και η μείωση της χρήσης τους θα είναι έτσι κι αλλιώς δραματική. Ελπίζουμε σύντομα να τα καταργήσουν και τα μαγαζιά.

2. Άλλαξε την οδοντόβουρτσά σου

Και δεν εννοώ να αλλάξεις την πλαστική σου οδοντόβουρτσα με μία ακόμα πλαστική. To 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται σε περισσότερα από 1000 χρόνια και καταλήγουν είτε να επιπλέουν στις θάλασσες είτε να κείτονται για (εκατοντάδες) χρόνια στις χωματερές. Σκέψου ότι ο μέσος άνθρωπος πετάει 200 οδοντόβουρτσες στη ζωή του, οπότε μιλάμε για τρισεκατομμύρια τεμάχια που μολύνουν τη γη, τον αέρα και το νερό.

Τι μπορείς να κάνεις;

Άλλαξε την οδοντόβουρτσα σου με μία φιλική προς το περιβάλλον οδοντόβουρτσα από μπαμπού ή ανακυκλώσιμα υλικά.

3. Περιόρισε τη χρήση πλαστικής μεμβράνης

Άλλο ένα πλαστικό υλικό που χρησιμοποιούμε μόνο μία φορά και πετάμε, μη σκεφτόμενοι ότι η πλαστική μεμβράνη ούτε ανακυκλώνεται αλλά ούτε διασπάται με αποτέλεσμα να καταλήγει στους ωκεανούς και να σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως.

Τι μπορείς να κάνεις;

Χρησιμοποίησε γυάλινα δοχεία για την αποθήκευση του φαγητού στο ψυγείο και γυάλινα lunchboxes για να παίρνεις φαγητό στο γραφείο. Τύλιξε το σάντουιτς σου ή τρόφιμα που θες να βάλεις στο ψυγείο σε λαδόκολλα.

4. Μπορείς να γιορτάσεις και χωρίς μπαλόνια

Άλλο ένα “‘άχρηστο” πλαστικό αντικείμενο που χρησιμοποιούμε μόνο μια φορά και επιβαρύνουμε το περιβάλλον αφού δεν ανακυκλώνεται ούτε διαλύεται.

Τι μπορείς να κάνεις;

Στόλισε το πάρτυ σου με λαμπιόνια και χάρτινα σημαιάκια. Είναι πολύ πιο όμορφα και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και στις επόμενες γιορτές.

Φυσικά αυτά είναι μόνο η αρχή αφού το πλαστικό κρύβεται παντού και το χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Θα ακολουθήσουν σύντομα κι άλλα άρθρα, λύσεις και αγαπημένα προϊόντα για να συμβάλλουμε κι εμείς με τον τρόπο μας στην προστασία του περιβάλλοντος μειώνοντας τη χρήση του ξεκινώντας απο το σπίτι μας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share