Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σας φαίνεται περίεργο; Υπήρχε ο άνθρωπος ξυπνητήρι!

Όσο περίεργο κι αν σας ακούγετε είναι αλήθεια!

12 Οκτωβρίου 2019 14:35
Σας φαίνεται περίεργο; Υπήρχε ο άνθρωπος ξυπνητήρι!

Σας φαίνεται περίεργο κι όμως είναι αληθινό! Υπήρχε ο άνθρωπος ξυπνητήρι! Πολλά από τα παλιά και έντιμα επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια έχουν τις ρίζες τους βαθιά στην ιστορία. Ο άνθρωπος που ξεγέλασε το θάνατο επιζώντας για 38 λεπτά χωρίς οξυγόνο σε 90μ. βάθος!

Ένα από αυτά τα επαγγέλματα είναι το λεγόμενο «άνθρωπος – ξυπνητήρι». Το συγκεκριμένο επάγγελμα ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αγγλία και την Ιρλανδία. Ξεκίνησε στις αρχές της Βιομηχανικής επανάστασης και διήρκεσε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν οι άνθρωποι εμπιστευθούν τα ξυπνητήρια, υπήρχε ο «άνθρωπος – ξυπνητήρι». Ποια ήταν η δουλειά του; Να ξυπνάει τους «πελάτες» του ώστε να πάνε στην εργασία τους στην ώρα τους.

Ο «άνθρωπος – ξυπνητήρι» χρησιμοποιούσε ένα μακρύ ραβδί για το σκοπό αυτό. Τις περισσότερες φορές αυτή αυτό το ραβδί ήταν κατασκευασμένο από μπαμπού κάτι που του επέτρεπε να φτάνει ακόμα και στα παράθυρα των πάνω ορόφων.

Η αμοιβή του ήταν μερικές πένες τη βδομάδα. Μάλιστα ο «άνθρωπος – ξυπνητήρι» δεν σταματούσε να χτυπάει το παράθυρο μέχρι να βεβαιωθεί ότι ο «πελάτης» του ξύπνησε και δεν θα συνεχίσει τον ύπνο του ώστε να κινδυνεύει να πάει αργοπορημένος στη δουλειά.

Το επάγγελμα αυτό στο συναντούσε κανείς σε μεγάλα βιομηχανικά κέντρα ή πόλεις. Ήταν ένα επάγγελμα που έκαναν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, άντρες και γυναίκες, ακόμα και δημοτικοί αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των πρωινών περιπολιών τους προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Το επάγγελμα αυτό βρήκε και τη θέση του στη λογοτεχνία την ίδια χρονική περίοδο.

Το 1860, ο Τσαρλς Ντίκενς όταν έγραψε το δημοφιλές μυθιστόρημα «Μεγάλες προσδοκίες» έκανε μία μικρή περιγραφή αυτού του επαγγέλματος στην εισαγωγή του.

Το κρεβάτι-ξυπνητήρι: Κοιμάσαι και σε εκτοξεύει!

Ο γνωστός για τις τρελές του, μη συμβατικές, εφευρέσεις, Κόλιν Φαρζ, επέστρεψε με το απόλυτο κρεβάτι ξυπνητήρι.

Ένας καταπέλτης υψηλής τάσης που σε πετάει στην κυριολεξία από το κρεβάτι αν είσαι από εκείνους που αρνούνται να ακούσουν το χτύπημα του ρολογιού. «Θα έπρεπε να το εγκαταστήσουν σε όλες τις φοιτητικές εστίες».

Οι άνθρωποι που πατάνε αναβολή στο ξυπνητήρι είναι πιο έξυπνοι!

Όχι, δεν είναι κακό να “χουζουρεύεις” στο κρεβάτι σου, όταν ξυπνάς το πρωί και μάλιστα το αντίθετο...

Αν είσαι άνθρωπος που συνηθίζει να περνά τον ελεύθερο χρόνο τους στο κρεβάτι βλέποντας σειρές, ή “ταξιδεύοντας” από καναπέ τότε μάλλον είσαι πολύ ξεχωριστός.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Huffington Post, τα άτομα που παρεκκλίνουν από ένα φυσιολογικό μοτίβο ύπνου θεωρούνται πιο έξυπνα – καθώς, άθελά τους, δημιουργούν “νέα, επαναστατικά μοτίβα”.

Μάλιστα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης υποστήριξαν πως η θεωρία έχει βάση, αφού ανέλυσαν τα μοτίβα ύπνου 1000 φοιτητών.

Το αποτέλεσμα της έρευνας; Οι φοιτητές που αργούν να κοιμηθούν, αλλά και αργούν να ξυπνήσουν, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε τεστ επαγωγικού συλλογισμού.

Προφανώς, αν πηγαίνεις “κόντρα στο ρεύμα”, αυτό σημαίνει πως αναγκάζεσαι ορισμένες φορές να σκεφτείς διαφορετικά απ’ ότι οι άλλοι και ίσως πιο έξυπνα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αργήσεις στο γραφείο, ορίστε ποια θα είναι η δικαιολογία σου.

Ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι; Δεν φαντάζεστε για ποιο λόγο σας συμβαίνει!

Μια από τις κλασσικές συνήθειες που κάνετε το βράδυ είναι να τσεκάρετε το ξυπνητήρι στο κινητό μας…
Πέφτετε, κοιμάστε και ξυπνάτε. Για την ακρίβεια ξυπνάτε πριν ακούσετε τον συνηθισμένο ήχο.

Κοιτάτε το κινητό και βλέπετε πως ξυπνήσατε μερικά λεπτά νωρίτερα. Το έχετε ξαναπάθει αρκετές φορές και λέτε το κλασσικό «συνήθεια»…. και όντως αυτό είναι!

Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς παίζει πιο επιστημονικά!

Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο «κιρκάδιος ρυθμός». Είναι ουσιαστικά ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι που ελέγχεται από ένα μέρος του υποθαλάμου στον εγκέφαλο, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας.

Εάν πηγαίνετε στο κρεβάτι και ξυπνάτε την ίδια ώρα, το σώμα σας έχει συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ο κύκλος του ύπνου, επίσης, ρυθμίζεται από ορισμένες πρωτεΐνες, τα επίπεδα των οποίων αυξάνονται και μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Αν ακολουθείτε μια ρουτίνα, το σώμα σας μαθαίνει να αυξάνει τα επίπεδα αυτών των πρωτεϊνών, την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι. Οι πρωτεΐνες θα αρχίσουν να αυξάνονται μία ώρα πριν ξυπνήσετε και ως εκ τούτου σηκώνεστε πριν το ξυπνητήρι.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share