Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δείτε τι συμβαίνει όταν φιλάτε το παιδί σας στο στόμα!

Παιδοψυχολόγος εξηγεί!

21 Σεπτεμβρίου 2019 14:21
Δείτε τι συμβαίνει όταν φιλάτε το παιδί σας στο στόμα!

Δείτε τι συμβαίνει όταν φιλάτε το παιδί σας στο στόμα! Ας είμαστε ειλικρινείς; όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση γονικών συμβουλών, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από ό, τι έχει να πει κανείς ακόμη και από εκπαιδευμένους εμπειρογνώμονες. Γιατί γέρνεις δεξιά κάθε φορά που φιλιέσαι;

Σίγουρα, ένας παιδοψυχολόγος θα μπορούσε να περάσει το καλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του διαμορφώνοντας μια άποψη για το πώς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι συνάδελφοί τους έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις. Τα 5 πράγματα που φοβούνται τα παιδιά!

Πάρτε το θέμα της αγάπης, για παράδειγμα. Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, μπορείτε να πάρετε δύο εντελώς διαφορετικές απαντήσεις σχετικά με το πώς πρέπει να δείξετε την αγάπη στα μικρά σας, ειδικά όταν πρόκειται για συμπεριφορά που έχει διαφορετικό νόημα καθώς τα παιδιά ωριμάζουν – π.χ. φιλιά στα χείλη.

Τα τελευταία χρόνια, μια διαδικτυακή συζήτηση μαστίζει σχετικά με το σε ποια ηλικία το φιλί στο στόμα θα πρέπει να σταματήσει, και αν θα πρέπει καν να το αρχίσει.

Σε μια συνέντευξη με το θρυλικό μητρικό blog, The Stir, η παιδική και εκπαιδευτική ψυχολόγος Σάρλοτ Ρέζνικ παρείχε αυτό που κατέληξε να είναι η αρκετά αμφιλεγόμενη απάντηση στο αν είναι ή όχι υγιές για τους γονείς να φιλήσουν τα παιδιά τους στα χείλη.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι δεν υπάρχει απαραιτήτως πολύ μεγάλη η βλάβη στο να φιλάς τα πολύ μικρά παιδιά, όμως γίνεται παρακινδυνευμένο όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς πιθανότατα καλύτερα δεν θα πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν καν. Η επική γκάφα πατέρα που ανέλαβε να ντύσει το παιδί για το σχολείο! (photos)

«Αν αρχίσεις να φιλάς τα παιδιά σου στα χείλη , πότε πρέπει να σταματήσεις;» Ρωτάνε οι ψυχολόγοι. “Δημιουργείται μεγάλη σύγχυση .»

Η ερώτηση προέκυψε αρχικά όταν η ιστοσελίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία του ηθοποιού Harry Connick του νεώτερου να δίνει ένα πεταχτό φιλί στα χείλη στην οκτάχρονη κόρη του. Προφανώς δεν υπάρχει τίποτα ακατάλληλο στην εικόνα, μόνο ένας μπαμπάς χαιρετά το κοριτσάκι του, αλλά η εικόνα σίγουρα τελικά προκάλεσε πολλή συζήτηση.

Η γνώμη ενός ειδικού , εξηγώντας γιατί αυτή η εκδήλωση τρυφερότητας πρέπει να σταματήσει

Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό Ρεζνικπου αποθαρρύνει τους γονείς να ξεκινούν μια τέτοια συμπεριφορά που θα πρέπει να καταργηθεί γρήγορα ούτως ή άλλως, αλλά υποθέτουμε ότι και εσείς είστε λίγο συγκεχυμένοι γιατί δεν πρέπει ποτέ να ασκηθεί.

Στην ίδια συνέντευξη, η γιατρός εξηγεί ,ότι η σεξουαλική συνείδηση του παιδιού ξυπνάει νωρίς, οπότε και τα αθώα φιλιά μπορούν να δημιουργήσουν μπερδεμένες αισθήσεις των ορίων. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν οι γιατροί! Δείτε τι έβγαλαν από στομάχι 8χρονης!

“Μόλις ένα παιδί φτάσει στα 4,5 ή 6 έτη και η σeξουαλική συνείδηση εμφανίζεται( και μερικές φορές και νωρίτερα) το φιλί στα χείλη μπορεί να γίνει διεγερτικό για τα παιδιά.” είπε η γιατρός.

Σίγουρα δεν είναι ένα άνετο θέμα να σκέφτεσαι , αλλά είναι σίγουρα ένα θέμα που οι ψυχολόγοι νοιώθουν αναγκαίο να το δημοσιοποιήσουν. “Αν θα έπρεπε να απαντήσω στο ερώτημα, πότε να σταματήσετε να φιλάτε τα παιδιά σας στο στόμα, θα απαντούσα τώρα.”

Με αυτό που είπε, υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις από άλλους ψυχολόγους που αισθάνονται πολύ διαφορετικά.

Μόλις βγήκε το άρθρο του The Stir, ένας άλλος ψυχολόγος, με την επωνυμία Dr. Sally-Anne McCormack, έδωσε στην Dr. Reznick την απάντηση της λέγοντας στη The Sun: «Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος να προκαλέσεις σύγχυση όταν φιλήσεις ένα μικρό παιδί στα χείλη» με οποιονδήποτε τρόπο », λέει. «Αυτό είναι σαν να λέει ότι ο θηλασμός μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.»

Ανυπομονούμε να ακούσουμε τι πιστεύετε εσείς και τι έχετε να πείτε για αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα. Εσείς φιλάτε τα μικρά σας στο στόμα; Αν ναι , ποια ηλικία πιστεύετε ότι είναι σωστό να σταματήσει να γίνεται; Σας έχει έχει πει ποτέ ο γιατρός να μην φιλάτε τα παιδιά σας;

Μπορεί να επηρεάσει το παιδί αρνητικά

Σύγχυση

Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο, κ. Δημήτρη Κούκη, το φιλί στο στόμα δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ωστόσο, αν συνεχιστεί αυτή η συνήθεια όταν το παιδί ξεπεράσει τα τέσσερα με πέντε χρόνια, μπορεί να το μπερδέψουμε ως προς τα όρια που θέτουμε ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς μας. Όταν για παράδειγμα, το παιδί βλέπει ότι οι γονείς του φιλιούνται στο στόμα, είναι πολύ πιθανό να «μπερδευτεί» όταν η μητέρα ή ο πατέρας, του δείξει την τρυφερότητά του με τον ίδιο τρόπο. Ο 13χρονος που επέστρεψε από τον Παράδεισο ενώ ήταν κλινικά νεκρός!

Σεξουαλικότητα

Επιπλέον, αν συνεχιστεί η συγκεκριμένη συνήθεια αφού το παιδί ξεπεράσει τα τέσσερα με πέντε έτη, υπάρχει το ενδεχόμενο να μπερδευτεί με τη σεξουαλικότητά του. Η σεξουαλική αναζήτηση των παιδιών αρχίζει ν’ αναπτύσσεται από τη σχολική ηλικία, οπότε οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κι αυτό γιατί, αν συνεχίσουν πέραν αυτού του διαστήματος , η μητέρα ή ο πατέρας θ’ αρχίσουν να αποτελούν το υποκείμενο της σεξουαλικής του επιθυμίας και, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν το συνειδητοποιούν. Αυτόματα, δημιουργείται σύγχυση στο παιδί ως προς το αν αντικαθιστά τον σύντροφο της μητέρας ή του πατέρα.

Σύμφωνα με το γιατρό, αμέσως μετά την προσχολική ηλικία, είναι προτιμότερο οι γονείς να περιορίσουν τέτοιου είδους πρακτικές που μπορεί να είναι «παρεξηγήσιμες» και που μπορεί να αφήσουν εκτεθειμένα τα παιδιά σε μια κατάσταση που δεν θα ξέρουν πώς να χειριστούν.

Συναισθηματική ανάγκη του γονέα

Κάτι που συχνά δε γίνεται αντιληπτό από πολλούς γονείς είναι ότι, όπως προσθέτει ο γιατρός, σε αρκετές περιπτώσεις, η μητέρα ή ο πατέρας προσπαθούν να αναπληρώνουν το συναισθηματικό κενό που ενδεχομένως υπάρχει στη σχέση με το σύντροφό τους. Έτσι, η ανάγκη για συναισθηματική επιβεβαίωση -που δεν παίρνουν από τον σύντροφο- μεταφέρεται στη σχέση τους με το παιδί, έστω και υποσυνείδητα. Ως αποτέλεσμα, εκδηλώνουν πιο έντονα την τρυφερότητα και την αγάπη τους στο μικρότερο μέλος της οικογένειας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα είναι να υπάρχουν ισορροπίες και το παιδί να μην γίνει ο «αντικαταστάστης» του συντρόφου που δεν μας καλύπτει.

Κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων

Ένα επιπλέον θέμα που αξίζει να αναφερθεί είναι η πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων μέσω της στοματικής επαφής. Οι οργανισμοί των ενηλίκων είναι πολύ πιο ανθεκτικοί και εφοδιασμένοι με τα ανάλογα αντισώματα. Το παραπάνω κάνει τα περιστασιακά (και πολλές φορές όχι και τόσο!) φιλάκια στο στόμα με τον σύντροφό μας ακίνδυνα, πέρα από… ευχάριστα. Το ίδιο δεν ισχύει απαραίτητα με τα παιδιά. Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο, κ. Έλενα Γιουρούκου, η μετάδοση μικροβίων είναι σχεδόν σίγουρη όταν φιλάμε το παιδί στο στόμα. Είτε ένα απλό κρύωμα είτε κάθε είδους μικρόβια μεταφέρονται εκείνη την ώρα στον οργανισμό του παιδιού και αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να σκεφτούμε διπλά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ξεχωριστή, όπως και η σχέση του γονιού με το παιδί, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη και την τρυφερότητά μας και είναι στο χέρι μας να την εκφράζουμε καθημερινά, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share