Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εσείς ξέρατε γιατί μερικοί στον ύπνο τους μιλάνε; (Video)

Το γνωρίζατε;

11 Αυγούστου 2019 17:38
Εσείς ξέρατε γιατί μερικοί στον ύπνο τους μιλάνε; (Video)

“Somniloquy” είναι ο επιστημονικός όρος για κάποιον που μιλάει στον ύπνο του. Για κάποιο άγνωστο λόγο, κάποιοι από εμάς κοιμούνται άνετα και ήσυχα, ενώ άλλοι αρχίζουν να βγάζουν... λόγους ολόκληρους καθώς κοιμούνται βαθιά.Tι συμβαίνει πραγματικά όταν κοιμόμαστε;

Καθώς βυθίζεστε στον ύπνο, δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (reticular activating system - RAS) του εγκεφάλου σας “αφήνει τον έλεγχο” στον προοπτικό πυρήνα (ventrolateral preoptic nucleus - VLPO). Μόλις αποκοιμηθείτε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει δύο χημικές ενώσεις: την γλυκίνη και την GABA. Αυτές οι χημικές ουσίες παραλύουν ουσιαστικά το σώμα σας: εποδίζουν την κίνηση στις φωνητικές χορδές, το στόμα και τους μυς του σώματος, για όσο κοιμάστε.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει επακριβώς το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να μιλούν όταν κοιμούνται. Η ομιλία κατά τον ύπνο (Somniloquy) μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου: κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μιλούν ανεξάρτητα από το αν ονειρεύονται εκείνη την στιγμή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην επηρεάζονται το ίδιο από την παραλυτική δράση της γλυκίνης και της GABA και καταλήγουν να εξωτερικεύουν ασυνείδητα αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους.
Η ομιλία στον ύπνο σχετίζεται με την υπνοβασία και το νυχτερινό τρέμουλο: περίπου το 50% των παιδιών και το 5% των ενηλίκων θα μιλήσουν σε κάποια φάση στον ύπνο τους. Είναι επίσης κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης: Μήπως κοιμάσαι πιο πολύ από το κανονικό;

Το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης ή αλλιώς το σύνδρομο Kleine-Levin syndrome (ή KLS) είναι μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση η οποία δεν απειλεί τη ζωή αλλά ουσιαστικά οι επιπλοκές που έχει στη καθημερινότητα είναι πολλές. Μήπως όμως είστε από αυτούς που τιινάζεται το σώμα σας στον ύπνο; Δείτε γιατί!

Σκέψου να κοιμάσαι για πάνω από 15 ώρες και να μην ξεκουράζεσαι και ταυτόχρονα να έχεις έντονες κυκλοθυμικές τάσεις… αυτό είναι το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης με πολύ απλά λόγια.

Πιο επιστημονικά, σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), επίσης γνωστό ως σύνδρομο Sleeping Beauty (το σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης) είναι μια σπάνια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από επίμονη επεισοδιακή υπερυπνία και γνωστικές αλλαγές ή αλλαγές στη διάθεση.

Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν επίσης υπερφαγία, υπερευαισθησία και άλλα συμπτώματα. Οι ασθενείς εμφανίζουν γενικά επαναλαμβανόμενα επεισόδια της πάθησης για περισσότερο από μια δεκαετία. Τα μεμονωμένα επεισόδια συνήθως διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, αλλά λιγότερο από ένα μήνα.

Η πάθηση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή των πασχόντων, αλλά τα συμπτώματα σπάνια προκαλούν μόνιμα ζητήματα.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η πορεία του συνδρόμου ποικίλλουν μεταξύ των πασχόντων. Οι ασθενείς συνήθως έχουν περίπου 20 επεισόδια για περίπου μια δεκαετία. Έχουν περάσει αρκετοί μήνες μεταξύ των επεισοδίων. Η έναρξη της κατάστασης ακολουθεί συνήθως μια ιογενή λοίμωξη. Έχουν παρατηρηθεί διαφορετικοί ιοί για την ενεργοποίηση του KLS. Γενικά γίνεται διάγνωση μόνο αφού έχουν αποκλειστεί παρόμοιες συνθήκες. Η μαγνητική τομογραφία, οι σαρώσεις CT, η οσφυϊκή παρακέντηση και οι τοξικολογικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να αποκλείσουν άλλες πιθανότητες.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά άρθρα, όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, ο πάσχων μπορεί να κοιμάται 15, 20 ή 22 ώρες τη μέρα και αυτή η κατάσταση να διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Συνήθως εμφανίζονται περίπου 20 κρίσεις σε βάθος δεκαετίας ενώ μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες, ακόμη και χρόνος χωρίς να εμφανίσουν επεισόδιο.

Οι πάσχοντες εμφανίζουν (σε ποσοστό 80%) γενικευμένο αίσθημα απάθειας και αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα. Επίσης περίπου το 50% των ασθενών εμφανίζουν ψυχωτικά συμπτώματα ενώ η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζει λιγότερος από 1 στους 4.

Υπάρχει θεραπεία; Γνωστή θεραπεία για το σύνδρομο KLS δεν υπάρχει, δυο έρευνες, όμως, που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η χορήγηση λιθίου μπορεί να προλάβει τα συμπτώματα της επανεμφάνισης κρίσης στο 20% – 40% των περιπτώσεων.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share