Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ένα υποβρύχιο...μοναστήρι!

Απίστευτο!

20 Ιουνίου 2019 10:56
Ένα υποβρύχιο...μοναστήρι!

Μια μικρή πόλη Kalyazin βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Βόλγα, στη Ρωσία.

Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1940, η τότε κυβέρνηση της Ρωσίας κατασκεύασε φράγματα κατά μήκος του ποταμού για να τον καταστήσει πλωτό όλο το χρόνο και να εκμεταλλευτεί τα νερά του για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ένα από αυτά τα φράγματα είχε σαν αποτέλεσμα τη πλημμύρα ενός κομματιού της πόλης Kalyazin. Τα λίγα κτήρια που βρισκόταν εκεί, είναι τώρα κάτω από την επιφάνεια της τεχνητής λίμνης που έχει σχηματιστεί.
Μεταξύ αυτών και το μοναστήρι Makaryevsky.

Το καμπαναριό του μοναστηριού είναι το μοναδικό κτίσμα που είναι πλέον ορατό. Οι κάτοικοι της πόλης μάλιστα, κατασκεύασαν ένα τεχνητό μικρό νησάκι στο ύψος του πρώτου ορόφου του μοναστηριού, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να το επισκέπτονται, έστω και με βάρκες.

Όταν κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών του Χειμώνα τα νερά γύρω από το καμπαναριό παγώνουν, μπορεί κανείς να το επισκεφτεί και περπατώντας.

Ταϊλάνδη: Το «μοναστήρι που... επιπλέει»

Σε σύμβολο των υπό εξαφάνιση ακτών της Ταϊλάνδης αναδεικνύεται το «μοναστήρι που επιπλέει», στα νότια της πρωτεύουσας Μπανγκόκ και δυτικά των εκβολών του ποταμού Chao Phraya.

Ο ναός Ban Khun Samut Chin βρισκόταν κάποτε στη μέση ενός χωριού, αλλά σήμερα έχει μετατραπεί σε νησί λόγω του συνδυασμού της διάβρωσης των ακτών και της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Τα μαγκρόβια δέντρα, που κάποτε παρείχαν φυσική προστασία απέναντι στη διάβρωση, χάνονται λόγω της εκβιομηχάνισης της αγροτικής παραγωγής και της ταχείας αστικοποίησης.

Εθελοντές προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πολύτιμη αυτή βλάστηση και να κατασκευάσουν φράγμα από μπαμπού για να προστατεύσουν την ακτογραμμή που υποχωρεί, ωστόσο έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν μόλις 6% του χαμένου εδάφους.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share