Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αιώνια απορία: Μπίρα ή μπύρα;

Πως γράφετε;

30 Απριλίου 2019 14:55
Αιώνια απορία: Μπίρα ή μπύρα;

Πραγματικά πόσες φορές έχεις κολλήσει με την ορθογραφία κάποιων λέξεων. Και δεν έχει να κάνει με το αν ξέρεις καλή ορθογραφία ή όχι. Είναι μερικές λέξεις που τις έχουμε δει να γράφονται με διαφορετική ορθογραφία. Ίσως για αυτό το λόγο να υπάρχει μια σύγχυση.

Μία από αυτές τις λέξεις είναι και η λέξη "μπίρα" ή "μπύρα" ή όπως θέλετε. Η σύγχυση στην ορθογραφία είναι μεγαλύτερη όταν η λέξη είναι ξενική.

Τελικά μπίρα ή μπύρα;

Η Νεοελληνική Γραμματική του Τριανταφυλλίδη που διδασκόμαστε, βάσει νόμου, στο σχολείο τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή η επίσημη Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρει ρητά πως οι λέξεις δάνεια από άλλες γλώσσες γράφονται όπως προφέρονται και με τον απλούστερο τρόπο. Αυτό σημαίνει με ι, ε, ο και χωρίς διπλά σύμφωνα. Η λογική του κανόνα έγκειται στην αυτονόητη παραδοχή πως ο Έλληνας χρήστης δεν είναι πάντα σε θέση να γνωρίζει την ετυμολογία και την ορθογραφία της λέξης στην ξένη γλώσσα, έτσι η απόδοση της στα ελληνικά θα πρέπει να γίνεται με τον απλούστερο τρόπο.

Η λέξη μπίρα είναι δάνειο από την γερμανική λέξη bier που μας μεταδόθηκε μέσω της ιταλικής birra. Είναι αξιοσημείωτο πως η γραφή με «υ» δεν δικαιολογείται από πουθενά. Πιο λογικό θα ήταν να βλέπαμε τη γραφή μπίρα λόγω της ιταλικής, αλλά γι’ αυτό το λόγο ο συντάκτης της Γραμματικής επέλεξε την απλοποίηση καθώς δεν ήταν όλοι γνώστες της ιταλικής.

Έτσι, λοιπόν η γραφή μπίρα θεωρείται η σωστή ενώ η γραφή μπύρα είναι λάθος. Με την ευκαιρία να σημειώσω την ελληνική λέξη ζύθος, με ρίζα το ζέω που σήμαινε βράζω.

Μπίρα: Ποια τα οφέλη του αγαπημένου ποτού;

Ο Ethan A. Bergman, του Academy of Nutrition and Dietetics, δήλωσε ότι μια κρύα μπίρα είναι ο τέλειος τρόπος να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας και μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Έχει καλή γεύση και με μέτρο μπορεί να είναι ακόμα και ωφέλιμη.

Δείτε πώς το αγαπημένο σας ποτό μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share