Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έλληνες οδηγοί: Πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κόρνα και βρισιές

Είστε κι εσείς σε αυτούς;

23 Απριλίου 2019 15:11
Έλληνες οδηγοί: Πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κόρνα και βρισιές

Οι οδηγοί 11 ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία, Σλοβακία) απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την οδηγική τους συμπεριφορά στο πλαίσιο του 6ου ευρωπαϊκού βαρόμετρου για την υπεύθυνη οδήγηση που πραγματοποιήθηκε από το Ipsos και το ίδρυμα Vinci Autoroutes.

Γενικά οι Ευρωπαίοι οδηγοί χαρακτηρίζονται από υπερβολική αυτοπεποίθηση, αυταρέσκεια και επιθετικότητα. Ή έρευνα έδειξε ότι έχουν αυξηθεί οι οδηγοί που βρίζουν τους άλλους οδηγούς (56%, +2 μονάδες). Όμως οι Έλληνες οδηγοί έχουν τα πρωτεία στις βρισιές (71%), ακολουθούν ένα βήμα πίσω οι Γάλλοι (69%), ενώ οι Σουηδοί είναι οι πιο φλεγματικοί (32%).

Επίσης, το 92% των Σουηδών, που αγαπούν την ταχύτητα, παραδέχονται ότι υπερβαίνουν τα όρια, οι Γάλλοι είναι οι πρωταθλητές στη παράλειψη του φλας (61%) και ένας στους δύο Έλληνες (45%) δεν δένει την ζώνη ασφαλείας.
Έλληνες οδηγοί: Smartphone, GPS, hands free, Bluetooth

«Η «υπερκαλωδίωση» έχει μπει στο αυτοκίνητο εδώ και πολλά χρόνια, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι συνεχίζεται, παρά της εκστρατείες ευαισθητοποίησης», τονίζει η Μπερναντέτ Μορό. «Οι οδηγοί δυσκολεύονται να παραδεχθούν ότι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην οδήγηση».
Οπαδοί του Bluetooth, οι Έλληνες και οι Ιταλοί (60%), αλλά και οι Πολωνοί, οι μισοί από τους οποίους είναι κολλημένοι στο GPS στο βολάν (57%), είναι οι πιο απείθαρχοι, ενώ οι Βρετανοί και οι Ισπανοί είναι οι πιο συνετοί.
Αν και η συνειδητοποίηση του κινδύνου έχει προχωρήσει, η κακή συμπεριφορά παραμένει. Έτσι, το 97% συμφωνεί με μια φωνή ότι είναι επικίνδυνο να γράφει κανείς SMS στο βολάν. Αλλά ένας στους τέσσερις , το 24%, το κάνει…

Κλάξον και αγένεια

Το 53% των Ευρωπαίων χρησιμοποιούν το κλάξον κατά των οδηγών που τους εκνευρίζουν, αύξηση κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017, μία συνήθεια δύο φορές περισσότερο προσφιλής στους Ισπανούς (66%) από ό,τι στους Γερμανούς (33%).


Ωστόσο, ελάχιστοι είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι είναι «στρεσαρισμένοι» (10%), «επιθετικοί» (3%), «ανεύθυνοι» (1%). Όμως είναι έτοιμοι να προσάψουν τις συμπεριφορές αυτές στους άλλους οδηγούς: το 46% των ερωτηθέντων απαντούν ότι οι άλλοι οδηγοί είναι «ανεύθυνοι», «στρεσαρισμένοι» (36%), «επιθετικοί» (30%) και «επικίνδυνοι» (28%).

Ξέρεις ποιος είμαι εγώ…

Οι Ευρωπαίοι διστάζουν όλο και λιγότερο να κατεβούν από το αυτοκίνητό τους για να… εξηγηθούν με άλλους οδηγούς (19%, +4 μονάδες), μία στάση που υιοθετεί ένας στους τρεις Πολωνούς (36%), που είναι και οι πρωταθλητές στον τομέα.

Για πρώτη φορά, η απροσεξία στο βολάν αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους οδηγούς ως υπ’ αριθμόν 1 αιτία για την θνησιμότητα στους δρόμους (54%), πριν από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και την ταχύτητα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το Ipsos ανάμεσα στις 25 Φεβρουαρίου και τις 13 Μαρτίου 2019 μέσω διαδικτύου με δείγμα 12.418 ατόμων ηλικίας από 15 ετών και άνω.

Προσοχή! Πόσες ώρες είναι επιτρεπτές να κάθονται τα παιδιά μπροστά στις οθόνες;

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά, αποδεικνύει πως τα παιδιά που μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, περνούν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες μπροστά σε μία οθόνη, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ), σε σχέση με εκείνα που περνούν λιγότερη από μισή ώρα την ημέρα μπροστά από ένα κινητό, τάμπλετ ή υπολογιστή.

«Τα παιδιά από τριών έως πέντε ετών πρέπει να αναπτύσσουν μια υγιή σχέση με τις οθόνες. Οι μελέτες μάς υποδεικνύουν πως μια χρονική διάρκεια μεταξύ 0 - 30 λεπτών μπροστά από μια οθόνη καθημερινά είναι το ιδανικό διάστημα», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Piush Mandhane.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το abcnews, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συνιστά στους γονείς να περιορίζουν τo χρόνο που τα παιδιά τους χρησιμοποιούν συσκευές με οθόνη σε μια ώρα κάθε μέρα και τους ενθαρρύνει να βρίσκονται δίπλα τους, ώστε να τα καθοδηγούν κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής τους εμπειρίας.

Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που στέκονται μπροστά από οθόνες για περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς όταν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια. Αντίθετα όσα αφιερώνουν τουλάχιστον δύο ώρες την εβδομάδα σε φυσικές δραστηριότητες είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα ψυχικής υγείας.


Η μελέτη δεν μπόρεσε να εξηγήσει αναλυτικά αυτό το συσχετισμό, ωστόσο φαίνεται πως η συμπεριφορά των παιδιών και ο χρόνος που περνούν μπροστά από μια οθόνη συνδέονται άμεσα.

Τι συνιστούν οι επιστήμονες

Προκειμένου τα παιδιά να μην έχουν προβλήματα ελλειμματικής προσοχής και συμπεριφοράς στη μετέπειτα ζωή τους, οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς:

Να απενεργοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν τα παιδιά ξεπερνούν το ημερήσιο χρονικό όριο.
Να ορίζουν ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά.
Να ενθαρρύνουν την σωματική και φυσική δραστηριότητα των παιδιών με γυμναστική και άλλες δραστηριότητες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share