Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το πιο τρομακτικό έκθεμα όλων των εποχών: Το κεφάλι του φιλόσοφου Τζέρεμι Μπένθαμ σε δημόσια... θέα! (Photos)

4 Οκτωβρίου 2017 13:47
Το πιο τρομακτικό έκθεμα όλων των εποχών: Το κεφάλι του φιλόσοφου Τζέρεμι Μπένθαμ σε δημόσια... θέα! (Photos)

Σε δημόσια θέα θα εκτίθεται στο εξής το κομμένο κεφάλι του κορυφαίου φιλοσόφου του 19ου αιώνα Τζέρεμι Μπένθαμ κι ενώ οι επιστήμονες ερευνούν το DNA του αναζητώντας ενδείξεις για αυτισμό.

Ο Τζέρεμι Μπένθαμ, άθεος άγγλος φιλόσοφος και νομικός, ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής του σύγχρονου Ωφελιμισμού και πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού κινήματος στην Αγγλία, θεωρούσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να δωρίζουν το σώμα τους για ερευνητικούς σκοπούς, ώστε να είναι χρήσιμοι τόσο εν ζωή όσο και μετά το θάνατό τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survival Secret - τηλεθέαση: Στα τάρταρα το ριάλιτι της Κουρούτας! Το Nomads του βάζει "λουκέτο"!

Κάτι που έκανε πράξη και ο ίδιος ζητώντας στη διαθήκη του να διατηρηθούν με φυσική μουμιοποίηση τόσο το σώμα του όσο και το κεφάλι του. Μάλιστα το κεφάλι γνωστό ως «αυτο-εικόνα» του είχε οδηγήσει στη γνωστή αλλά φανταστική ιστορία ότι «μεταφερόταν» στις συνελεύσεις του Συμβουλίου του UCL και εκεί ο Μπένθαν καταγραφόταν ως «παρών αλλά μη ψηφίζων».

Έως τώρα, το κεφάλι του παρέμενε σε χρηματοκιβώτιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) καθώς είχε θεωρηθεί δυσάρεστο εξαιτίας ενός λάθους στην μουμιοποίησή του αλλά και επειδή είχε πέσει αρκετές φορές θύμα απόπειρας κλοπής. Οι επιστήμονες το τσέκαραν μόνο μια φορά το χρόνο για να εξετάσουν την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών του, αναφέρει το Russia Today.

Το επίσης μουμιοποιημένο σώμα του Μπένθαμ εκτίθεται ήδη τα τελευταία 150 χρόνια στο πανεπιστήμιο ενώ στη θέση του κεφαλιού του έχει τοποθετηθεί ένα κέρινο.

Παράλληλα με την δημόσια έκθεσή του στις προθήκες του πανεπιστημίου, το οποίο ο εκκεντρικός φιλόσοφος είχε χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά, τώρα οι επιστήμονες προτίθενται να διεξαγάγουν ενδελεχή έρευνα στο κεφάλι του προκειμένου να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις ότι έπασχε από σύνδρομο Άσπεργκερ ή κάποιου άλλου είδους αυτισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads - τηλεθέαση: Απίστευτα χαμόγελα στον ΑΝΤ1! Και ακόμα είναι η αρχή...

Ο Μπένθαν ήταν διάσημος για την εκκεντρικότητά του. Ενας μοναχικός και δύσκολος άνθρωπος με παροιμιώδεις ωστόσο ευαισθησίες, συνήθιζε να μιλάει στα αντικείμενα και να τα ονοματίζει.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να ερευνήσουν με επιτυχία το DNA του, καθώς όπως δήλωσε η υπεύθυνη των συλλογών του πανεπιστημίου η εξέταση του μουμιοποιημένου κεφαλιού του μοιάζει ισοδυναμεί με την ανάγνωση ενός κατακερματισμένου βιβλίου: λείπουν πολλές πληροφορίες».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share