Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Απίστευτες φωτογραφίες: Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία!

2 Οκτωβρίου 2017 16:47
Απίστευτες φωτογραφίες: Καλλιτέχνης έφτιαξε «Παρθενώνα» με 100.000 απαγορευμένα βιβλία!

Το συμβολικό έργο ανεγέρθηκε σε σημείο όπου οι Ναζί είχαν κάψει χιλιάδες συγγράμματα

Ένα πραγματικά εκπληκτικό έργο που συμβολίζει την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική καταπίεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της κορυφαίας διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης Documenta 14, η οποία για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εικόνα που τρομάζει: Δείτε πως ήταν o Μιχάλης Λεμπιδάκης μόλις τον βρήκαν οι Αστυνομικοί! Ζύγιζε μόλις...

Ο «Παρθενώνας των Βιβλίων» είναι μια δημιουργία της Αργεντινής καλλιτέχνιδας Marta Minujín, που ανεγέρθηκε στην πόλη Κάσελ και συγκεκριμένα σε σημείο όπου οι Ναζί έκαιγαν απαγορευμένα βιβλία την εποχή της ακμής τους. Η 74χρονη καλλιτέχνης δημιούργησε το αντίγραφο του ελληνικού Παρθενώνα χρησιμοποιώντας 10.000 αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων.

Με τη βοήθεια των φοιτητών του τοπικού Πανεπιστημίου, η Minujín εντόπισε 170 τίτλους που έχουν απαγορευτεί σε διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο και δημιούργησε το έργο της χρησιμοποιώντας αντίτυπα αυτών των βιβλίων, μαζί με πλαστική μεμβράνη και ατσάλι.

Ωστόσο, το πιο διάσημο απαγορευμένο βιβλίο όλων των εποχών, «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ απουσιάζει επιδεικτικά από τον «Παρθενώνα». Και υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος για αυτό, αφού το ναζιστικό καθεστώς είχε χρησιμοποιήσει κατά κόρον τη λογοκρισία και την καταστροφή βιβλίων για να «σιγήσει» τις φωνές της αντίστασης.

Εξάλλου, στο σημείο όπου στήθηκε το συμβολικό έργο, οι Ναζί είχαν κάψει το 1933 πάνω από 2.000 βιβλία στο πλαίσιο μιας μεγάλης εκστρατείας λογοκρισίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανέμορφη: Δείτε την εντυπωσιακή κόρη του αδικοχαμένου Paul Walker που έκλεισε τα 18 της χρόνια! (Photo)

Πηγή: protothema.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share