Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Subbuteo, Atari, Bibi-Bo, View Master κ.α.: Όλα τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια της δεκαετίας του 80! (PHOTOS)

16 Φεβρουαρίου 2014
Subbuteo, Atari, Bibi-Bo, View Master κ.α.: Όλα τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια της δεκαετίας του 80! (PHOTOS)

Με έντονη διάθεση ρετρό, αρχίσαμε κι εμείς να ψάχνουμε στα πατάρια, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξύπνησαν μνήμες από τη δεκαετία του '80. Όταν ακούγαμε μουσική με κασέτες και δίσκους βινιλίου, όταν στην τηλεόραση βλέπαμε Νιλς Χόλγκερσον και Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι και στα πάρτι τρώγαμε Δρακουλίνια. Οι συγκρίσεις με αυτά που ζήσαμε εμείς και αυτά που ζουν τώρα τα παιδιά είναι αναπόφευκτες. Παιχνίδια λιγότερο εξελιγμένα, αλλά περισσότερα ανθεκτικά. Το marketing και οι διαφημίσεις πολύ πιο αθώες και η τεχνολογία να πραγματοποιεί ακόμη τα πρώτα της βήματα.

Bibi-Bo

Bibi-bo … και όχι Barbie. Και μάλιστα BiBi Bo παντού, στο κομμωτήριο, στην πισίνα, στις διακοπές, στο εξοχικό… και πολλές φορές με τον αγαπημένο της John John. Είπατε κάτι για παιχνίδια στερεότυπα;

Lego

Τα Lego παρουσιάστηκαν ως πλαστικά τουβλάκια από τη δεκαετία του 1950. Έχει υπολογιστεί πως από το πρώτο τουβλάκι LEGΟ μέχρι το τελευταίο σημερινό, έχουν μεσολαβήσει περίπου 400 δισεκατομμύρια κομμάτια. Παρόλα αυτά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα αφιέρωμα στα παιχνίδια της δεκαετίας του 1980. Συγκρίνοντας δε, τις διαφημιστικές αφίσες των Lego τότε και σήμερα διαπιστώνει κανείς και τις τεράστιες αλλαγές στο marketing των παιχνιδιών. Τα lego τότε δεν είχαν αγορίστικες και κοριτσίστικες παραλλαγές. Στη συγκεκριμένη αφίσα, ένα κορίτσι ντυμένο μάλλον αγορίστικα κρατά μία κατασκευή από Lego που δεν είναι καθόλου ροζ. Η αφίσα της δεκαετίας του 1980 αναφέρει απλώς ότι τα Lego είναι για «μικρότερα παιδιά» που θέλουν «να χτίζουν για να διασκεδάζουν».

Playmobil

Ο μεγάλος αντίπαλος των Lego και τότε και σήμερα. Η ιδέα για τα Playmobil ήταν ευφυής. Παιδικά παιχνίδια με πρόσωπα κατ’ εικόνα παιδικών ζωγραφιών. Με φαρδιά κεφάλια, μεγάλα χαμόγελα και χωρίς καθόλου μύτη.

Παταπούφα και Φασουλέτος

Της θρυλικής El Greco. Και όπως έλεγε η διαφήμιση… η πιο «κούκλα» από όλες τις κούκλες.

Ο αγκαλίτσας

Ο σύντροφος κάθε μικρού παιδιού στις νυχτερινές ανησυχίες και φοβίες.

Ιπποποταμάκια

Αν ψάξετε θα τα βρείτε ακόμη απομιμήσεις στα καταστήματα παιχνιδιών. Όπως και τις αξέχαστες πιγκουινοτσουλήθρες. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι όταν πρωτοδιαφημίστηκαντα Ιπποποταμάκια , εξαφανίστηκαν από όλα τα καταστήματα στην Αθήνα. Η διαφήμιση έλεγε: "Πεινασμένοι Ιπποπόταμοι, το καινούριο, φανταστικό παιχνίδι, που ξετρελαίνει τα παιδιά σ' όλο τον κόσμο!"

Μικροί Ψαράδες

Επίσης ένα παιχνίδι που βρίσκει κανείς σήμερα. Σε παραλλαγές βεβαίως και χωρίς τον απολαυστικό Κώστα Βουτσά στη διαφήμιση… «Τσίμπησε το μελανούρι!»

Atari

Το θρυλικό Atari με τα τετράγωνα χειριστήρια που είχαν και δύο κουμπιά. Στην εποχή του Wii και του Play Station, το Atari μπορεί να μοιάζει πρωτόγονο, αλλά στη δεκαετία του 1980 ήταν το πιο ακριβοθώρητο δώρο για όλα τα παιδιά.

Donkey Kong

Ή αλλιώς…. ο γορίλας που πετούσε βαρέλια. Διαχρονικός ψηφιακός χαρακτήρας που μας συντρόφευε τις ώρες παιδικής νωχελικής βαρεμάρας. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα προϊόντα της εν πολλοίς άγνωστης τότε Nintendo Η ιστορία του ήταν απλοϊκή, αν και θύμιζε αρκετά την κινηματογραφική ταινία King Kong, η οποία είχε σημειώσει τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Ένας κακός γορίλας έχει απαγάγει μία όμορφη ξανθή κοπέλα και ένας υδραυλικός με την κόκκινη φόρμα εργασίας πρέπει να περάσει μέσα από τέσσερις πίστες, να αποφύγει τα βαρέλια και τις φωτιές που τον καταδιώκουν, να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα σφυριά για να καταστρέψει του εχθρούς του και, τελικά, να σώσει την αγαπημένη του Pauline, η οποία το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να φωνάζει «Help!!». Όπως αντιλαμβάνεστε, στο συγκεκριμένο παιχνίδι ο Donkey Kong είναι ο κακός της υπόθεσης, ενώ το ρόλο του καλού έχει αναλάβει ο αγαπημένος και επίσης πολύ δημοφιλής Mario.

Κύβος Ρούμπικ

Το πιο γλυκό… βασανιστήριο. Ένα τρισδιάστατο μηχανικό παζλ που επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Έως τον Ιανουάριο του 2009, 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως κάνοντας τον, το παιχνίδι παζλ με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Κολλητήρια

Αστεία κολλητήρια μ' αρέσει να κολλάω και με τους φίλους που αγαπώ να παίζω να γελάω… τι μανία κι αυτή; Αυτοκόλλητα που έξυνες για να κολλήσουν και τα οποία βάζαμε μανιωδώς παντού. Σε χαρτιά, σε τετράδια, ποτήρια πλαστικά, ακόμη και στα νύχια μας….

Μικρό μου πόνι

Η τηλεοπτική σειρά ήταν από τις αγαπημένες των μικρών κοριτσιών τότε. Και δεν υπήρχε κοριτσίστικο παιδικό δωμάτιο χωρίς ένα μικρό πόνι συντροφιά. Βεβαίως, η σύγκριση με το κάπως φουτουριστικό μικρό πόνι του 2014 προβληματίζει.

View Master

Με το πάτημα ενός κουμπιού μια ολόκληρη ιστορία απλωνόταν μπροστά σου. Και μάλιστα σε τρεις διαστάσεις. Για τα παιδικά μάτια της δεκαετίας του 1980, το View Master ήταν αρκετά φουτουριστικό. Το view master αποτελούσε «μήλον της έριδος» μεταξύ αδελφών, που τσακώνονταν για το ποιος θα το πρωτοπάρει. Πολλές φορές, οι μπόμπιρες (και όχι μόνο ) της εποχής, κυκλοφορούσαν με ένα κυκλικό σημάδι γύρω από τα μάτια, που είχε προκληθεί από την υπερβολική χρήση view master.

MasterMind

Αισίως μπαίνουμε στην κατηγορία των επιτραπέζιων παιχνιδιών της δεκαετίας του 80. Το Master Mind ήταν ίσως το επικρατέστερο. Ο ένας παίκτης επιλέγει έναν συγκεκριμένο συνδυασμό χρωμάτων τον οποίο προσπαθεί να μαντέψει ο αντίπαλός του.

Ναυμαχία

Μέσα σε ένα ταμπλώ με τρύπες, τοποθετούσες το στόλο σου χωρίς να μπορεί να σε δει ο αντίπαλος και στη συνέχεια άρχιζες την επίθεση στα τυφλά μέχρι να βουλιάξεις πρώτος το στόλο του αντιπάλου. Τότε κυκλοφορούσε σε χρώμα μπλε και κόκκινο (ήταν για δύο παίχτες) με άσπρα πιόνια για τις τζούφιες βολές και κίτρινο για τις επιτυχημένες. Αρκετά απλό σαν σύλληψη, αλλά πολύ εθιστικό στην εφαρμογή του.

Γιο Γιο

Η ιστορία του γιο γιο ξεκινά πολύ πριν τη δεκαετία του 1980. Λέγεται ότι το πρώτο γιο γιο ανακαλύφθηκε το 500 π.Χ. . και ήταν φτιαγμένο από ψημένο πηλό. Η μανία των παιδιών όμως, ήταν φρενήρης με τα παιδιά να παίζουν ώρες ολόκληρες προκειμένου να τελειοποιήσουν ένα καινούργιο κόλπο και να εντυπωσιάζουν.

Λάστιχο

«Παίζουμε λάστιχο;» Ήταν η φράση που άκουγες πάντα στα διαλείμματα να λέγετε από κοριτσίστικα χείλη. Κι αν δεν κάναμε τετράδα για λάστιχο, υπήρχαν λύσεις. Η μανία ήταν τέτοια εκείνη την εποχή που τα κορίτσια στερέωναν το λάστιχο σε καρέκλες και τραπέζια και χοροπηδούσαν κάνοντας αριστοτεχνικά σχέδια που υποτίθεται ότι αναπαριστούσαν τους αριθμούς!

Μάντεψε ποιος

Έχει μουστάκι; Φοράει καπέλο; Κάθε παίκτης έχει μπροστά του ένα ταμπλό από καρτέλες, κάθε μια από τις οποίες απεικονίζει ένα πρόσωπο (άνθρωπο ή ζωάκι). Και μέσω ερωτήσεων πρέπει να ανακαλύψει τον παίκτη του αντιπάλου του. Ανάλογα με τις απαντήσεις, αποκλείει σιγά σιγά καρτέλες μέχρι να… μαντέψει ποιος!

PacMan

Πόσα εικοσάρικα μας έχει φάει! Ο Pac Man, ένα smiley, το οποίο κινείται σε ένα λαβύρινθο, προσπαθώντας να «φάει» όλες τις τελείες χωρίς να πέσει πάνω στα 4 φαντάσματα που τον κυνηγάνε στον ίδιο λαβύρινθο να τον καταβροχθίσουν, εμφανίσθηκε πρώτη φορά στις 12 Μαΐου 1980 στην Ιαπωνία με το όνομα «Puck-Man».

Subbuteo

Ένα ακόμα παιχνίδι-θρύλος για τους πιτσιρικάδες της δεκαετίας του ’80, το Subbuteo συνεχίζει να έχει φανατικό κοινό, το οποίο μάλιστα έχει δημιουργήσει και club φανατικών. To Subbuteo είναι μια φυσική προσομοίωση του ποδοσφαίρου και απαιτεί την επιδεξιότητα και την ικανότητα στο τίναγμα των φιγουρών που στέκονται σε βαριές βάσεις, προς την μπάλα, η οποία είναι μεγάλου μεγέθους και είναι σχεδόν τόσο ψηλή όσο οι παίκτες.

Αυτό που κάνει το Subbuteo διαφορετικά από τα περισσότερα άλλα παιχνίδια επιτραπέζια αθλήματα είναι τα εκατοντάδες πακέτα ομάδων και τα αξεσουάρ. Ενώ τα περισσότερ α παρουσιάζουν μόνο δύο χαρακτηριστικές ομάδες (συνήθως κόκκινο -μπλε ή άσπρο - μαύρο), το Subbuteo έχει αρκετές εκατοντάδες ομάδων σχεδίων και υποδειγμάτων και όλα αφορούν πραγματικές ομάδες.

πηγή: www.letsfamily.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share