Charlie Hebdo: 10 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι!
Όταν το σύνθημα 'Je Suis Charlie' ένωσε όλο τον κόσμο κατά της τρομοκρατίας και της τυφλής βίας
To όνομα «Charlie Hebdo» ξυπνά άσχημες μνήμες στο θυμικό του γαλλικού λαού. Μια δεκαετία μετά τη φρικτή επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας, κάνουμε μία αναδρομή στην τρομοκρατική επίθεση που έθεσε στο προσκήνιο το θέμα του ισλαμιστικού εξτρεμισμού και της επίθεσης στην ελευθερία του λόγου.
Οι δράστες ήταν αδέλφια, ο Said και ο Cherif Kouachi, που είχαν γεννηθεί στη Γαλλία αλλά δήλωσαν πίστη στην Αλ Κάιντα. Διέφυγαν από τον τόπο του εγκλήματος, προκαλώντας ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό που έληξε όταν σκοτώθηκαν δύο ημέρες αργότερα.
Το γαλλικό έθνος σοκαρίστηκε, καθώς η επίθεση αποτέλεσε επίθεση στην ιστορία του κράτους της κοσμικότητας και της ελευθερίας του λόγου. Όμως δεν επρόκειτο για μια τυχαία τρομοκρατική ενέργεια. Το Charlie Hebdo ήταν στόχος, πολύ συγκεκριμένα.
Το περιοδικό είχε δημοσιεύσει μια σειρά από σκίτσα που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ. Το 2011, αφού μετονομάστηκε σε Sharia Hebdo για ένα τεύχος, τα γραφεία του περιοδικού βομβαρδίστηκαν. Την επόμενη χρονιά τύπωσε μια σειρά από σκίτσα του προφήτη, μεταξύ των οποίων και ένα όπου ο Μωάμεθ ήταν γυμνός.
Το Charlie Hebdo έγινε το επίκεντρο μιας σειράς συνωμοσιών. Η Αλ Κάιντα πρόσθεσε τον εκδότη του, Στεφάν Σαρμπονιέ, σε έναν κατάλογο με τους πρωταρχικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης. Και τότε, στις 7 Ιανουαρίου 2015, οι αδελφοί Κουατσί εισέβαλαν στο γραφείο και πραγματοποίησαν την επίθεσή τους.
Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 7 Ιανουαρίου 1931: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ‘μελλε να πάθεις» - Το έγκλημα στου Χαροκόπου που έγινε τραγούδι!
Το χρονικό της τραγωδίας
Το πρωί της 7ης Ιανουρίου 2015, ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του εβδομαδιαίου περιοδικού την ώρα της σύσκεψης στο Παρίσι. Άνοιξαν πυρ εκτελώντας 12 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 11.
Ένα διήμερο τρόμου μόλις ξεκινούσε στο Παρίσι. Δύο δράστες εντοπίστηκαν 48 ώρες αργότερα σε εγκαταλελειμένο τυπογραφείο και εξουδετερώθηκαν.
Παράλληλα έληγε και η ομηρία σε εβραϊκό σουπερμάρκετ, με ακόμα τέσσερις ανυποψίαστους πολίτες νεκρούς.
Οι επιθέσεις αυτές αποτελούσαν, όπως αποδείχθηκε, το προοίμιο μιας αιματηρής χρονιάς για τη Γαλλία, που θα κορυφωνόταν στις 13 Νοεμβρίου, με 130 ακόμα νεκρούς - θυσία στο βωμό του θρησκευτικού παραλογισμού, στον συναυλιακο χώρο Μπατακλάν και στο κέντρο του Παρισιού.
Τον Δεκέμβριο του 2020, γαλλικό δικαστήριο έκρινε ενόχους και τους 14 κατηγορούμενους για συνέργεια στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015.
'Je Suis Charlie'
Μετά το τρομακτικό χτύπημα, εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να προσφέρουν υποστήριξη.
Το «Je Suis Charlie» έγινε σύνθημα. Οι πολιτικοί διακήρυξαν την άνευ όρων υποστήριξή τους στην ελευθερία του λόγου.
Βέβαια, οι επιθέσεις στο Charlie Hebdo δεν σήμαιναν το τέλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία - αργότερα την ίδια χρονιά, το Παρίσι θα υφίστατο άλλη μια καταστροφική ημέρα, όταν 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιθέσεων που αποδόθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Το περιοδικό εξακολουθεί να εκδίδεται, αν και η τεράστια αύξηση της δημοτικότητάς του μετά την επίθεση έχει πλέον εξασθενίσει.
Και εξακολουθεί να «φλερτάρει» με τις διαμάχες - τα τεύχη του περιλαμβάνουν ακόμη περισσότερες προκλητικές εικόνες, περισσότερα έργα που το ίδιο υποστηρίζει ότι είναι ανάλαφρη αυθάδεια, αλλά που άλλοι θα ισχυριστούν ότι είναι βαθιά προσβλητικά.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν παρατηρήθηκε σταδιακή ύφεση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, όχι μόνο λόγω της παρακμής της Αλ Κάιντα και του ISIS.
Αλλά ακριβώς καθώς η επέτειος αυτή ήταν καθ' οδόν, υπήρξαν σημάδια ότι οι ομάδες αυτές αναβιώνουν - πιστοί του ISIS σκότωσαν 154 ανθρώπους σε μια συναυλία ποπ στη Μόσχα, περισσότερους από 100 σε μια μόνο επίθεση στο Ιράν και έβαλαν στόχο μια συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη.
Και στο τέλος του έτους ήρθε η επίθεση στη Νέα Ορλεάνη, όπου 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό οδηγήθηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Μια σημαία του ISIS ήταν προσαρτημένη στο όχημα.
Ο αγώνας κατά της εξάλειψης της τρομοκρατίας δεν έχει τελειώσει.