Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2025

11 Δεκεμβρίου 969: Ο έρωτας και η συνωμοσία που οδήγησαν στη δολοφονία του αυτοκράτορα Νικηφόρου Β´ Φωκά

Η δύναμη και ο πλούτος δεν εξασφάλιζαν την πίστη στο Βυζάντιο

11 Δεκεμβρίου 2024 08:13
11 Δεκεμβρίου 969: Ο έρωτας και η συνωμοσία που οδήγησαν στη δολοφονία του αυτοκράτορα Νικηφόρου Β´ Φωκά
Από Εύη Κουρίδου

Η ιστορία του αυτοκράτορα Νικηφόρου Β' Φωκά, που δολοφονήθηκε το 969, δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη κεφάλαιο στη Βυζαντινή ιστορία. Είναι ένα αριστοτεχνικό δράμα, γεμάτο εξουσία, πάθος και προδοσία, που θυμίζει τις κορυφαίες πλοκές μιας αρχαίας τραγωδίας.

Ο Νικηφόρος Β´ Φωκάς, γνωστός ως «λευκός θάνατος των Σαρακηνών» για τις θριαμβευτικές του εκστρατείες κατά των Αράβων, υπήρξε μια από τις πιο δυναμικές και συνάμα αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Βυζαντίου. Αν και η στρατιωτική του δόξα τον ανέδειξε σε εμβληματική μορφή, η διακυβέρνησή του χαρακτηρίστηκε από σκληρότητα, βαριά φορολογία και τη σταδιακή αποξένωση του λαού. Παρά τη δύναμη και την φήμη του, το τέλος του ήρθε όχι από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά από εκείνους που βρίσκονταν πιο κοντά του.

Η αυτοκράτορία του Νικηφόρου Β´ Φωκά

Η προδοσία και η βάναυση δολοφονία

Η σύζυγός του, Θεοφανώ, μια γυναίκα διάσημη για την ομορφιά και την φιλοδοξία της, συνδέθηκε ερωτικά με τον στρατηγό Ιωάννη Α´ Τσιμισκή. Ο παράνομος αυτός έρωτας δεν άργησε να εξελιχθεί σε συνωμοσία. Μαζί σχεδίασαν τη δολοφονία του αυτοκράτορα, η οποία θα λάμβανε χώρα μέσα στα ίδια του τα διαμερίσματα στο Μέγα Παλάτιο.

Δείτε επίσης: 11 Δεκεμβρίου 1946: Σαν σήμερα ιδρύεται η UNICEF - Από πού προέρχεται η ονομασία της;

Το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 969, η συνωμοσία τέθηκε σε εφαρμογή. Οι δολοφόνοι εισέβαλαν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Νικηφόρου, την ώρα που εκείνος, ανυποψίαστος και πιθανότατα κοιμισμένος, δεν είχε καμία δυνατότητα να αντιδράσει. Ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο, αφήνοντας πίσω του ένα αιματηρό σκηνικό προδοσίας. Ο Ιωάννης Τσιμισκής κατέλαβε τον θρόνο, ενώ η Θεοφανώ σύντομα παραμερίστηκε, καθώς ο νέος αυτοκράτορας δεν επιθυμούσε να συνδεθεί το όνομά του με τις ίντριγκες και τη δολοφονία.

Η ιστορία του Νικηφόρου Β´ Φωκά αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστάθειας και των προδοσιών που κυριαρχούσαν στο Βυζάντιο, όπου η δύναμη και ο πλούτος δεν εξασφάλιζαν την πίστη, αλλά συχνά οδηγούσαν σε τραγικά τέλη.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share