Η οικογένεια πίσω από τον Μπασάρ αλ Άσαντ: Η «σιδηρά κυρία» Μπούσρα, η «ήσυχη δύναμη» Ανίσα Μακλούφ και ο στρατηγός Ασέφ Σοκάτ
Η οικογένεια που κυβέρνησε για δεκαετίες τρομοκρατικά τη Συρία
Η οικογένεια Άσαντ και η δυναστεία που έχει κυβερνήσει τη Συρία για δεκαετίες, είναι συνδεδεμένη με ιστορίες βίας, εξουσίας και αυταρχισμού. Ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ίδιος ο πρόεδρος της Συρίας, και η σύζυγός του Άσμα έχουν καταλάβει το κέντρο της προσοχής διεθνώς τα τελευταία 24ωρα, υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας, που έχουν επίσης διαδραματίσει καθοριστικούς ρόλους στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η στήριξη που έλαβε ο Μπασάρ αλ Άσαντ όταν ανέλαβε την εξουσία το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ, θεωρείται απόλυτη και απόλυτα εξασφαλισμένη από την οικογένειά του. Αν και ο πατέρας του υπήρξε αυταρχικός ηγέτης της Συρίας για δεκαετίες, η μητέρα του Μπασάρ, Ανίσα Μακλούφ, η αδελφή του Μπούσρα αλ Άσαντ (γνωστή ως η «σιδηρά κυρία») και ο στρατηγός γαμπρός τους, Ασέφ Σοκάτ, αποτέλεσαν τους βασικούς υποστηρικτές της οικογένειας.
Ανίσα Μακλούφ: Η σιωπηλή δύναμη πίσω από τον θρόνο
Η Ανίσα Μακλούφ, χήρα του Χαφέζ αλ Άσαντ και μητέρα του Μπασάρ, υπήρξε η πρώτη κυρία της Συρίας από το 1971 έως το 2000 και παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Παρά την αντίληψη ότι είχε χαμηλό προφίλ, πίσω από τις κλειστές πόρτες η Ανίσα φέρεται να είχε «τον τελευταίο λόγο» για πολλά θέματα που αφορούσαν την οικογένεια και το καθεστώς. «Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά στον στενό κύκλο της οικογένειας, αλλά η Ανίσα έχει τον τελευταίο λόγο», ανέφερε μέλος της συριακής αντιπολίτευσης.
Αν και το καθεστώς Άσαντ ήθελε να κρατήσει την εικόνα της ως μητέρα και σύζυγο σε χαμηλά επίπεδα, πολλοί πιστεύουν ότι εκείνη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση της εξουσίας και στην καταστολή των διαδηλώσεων του 2011.
Ασέφ Σοκάτ: Ο στρατηγός με αμφιλεγόμενη φήμη
Ο Ασέφ Σοκάτ, ο στρατηγός και γαμπρός του Μπασάρ αλ Άσαντ, υπηρέτησε ως επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Συρίας και ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κύκλο ασφαλείας του καθεστώτος.
Έχοντας αναπτύξει μια στενή σχέση με τον Μπασάρ, ο Σοκάτ θεωρείται ότι συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, το 2005. Ειδικότερα, η έκθεση του ΟΗΕ τον θεωρούσε «βασικό αρχιτέκτονα» της τρομοκρατικής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή του Χαρίρι.
Επίσης, το 2006, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ του επέβαλε κυρώσεις για τη φερόμενη εμπλοκή του στη συριακή κατοχή του Λιβάνου. Πριν τον θάνατό του σε βομβιστική επίθεση το 2012, ο Σοκάτ ήταν επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ενώ η συνεργασία του με τον Μαχέρ αλ Άσαντ, αδερφό του Μπασάρ, τον κατέστησε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο σύστημα εξουσίας.
Μπούσρα αλ Άσαντ: Η «σιδηρά κυρία»
Η Μπούσρα αλ Άσαντ, η αδελφή του Μπασάρ, ήταν γνωστή για τη πυγμή της και για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Συρίας.
Διαβάστε επίσης: «Μπήκαμε» μέσα στα κολαστήρια του Ασάντ: Σοκάρουν οι εικόνες, τα 72 είδη βασανιστηρίων και οι 157.000 εξαφανισμένοι!
Παρόλο που κάποτε υπήρξε μία από τις πιο περιζήτητες γυναίκες στη Δαμασκό, ο γάμος της με τον στρατηγό Ασέφ Σοκάτ το 1995 την έφερε ακόμα πιο κοντά στους κύκλους εξουσίας. Παρά τη φαινομενική ήρεμη παρουσία της, η Μπούσρα θεωρείται ότι ήταν ένα ισχυρό «γεράκι» του καθεστώτος Άσαντ και είχε αντιδράσει σφοδρά στις προσπάθειες της Άσμα, της συζύγου του Μπασάρ, να αναδειχθεί σε «πρώτη κυρία» της Συρίας, έναν τίτλο που προτιμούσε να κρατήσει η μητέρα της, Ανίσα.
Μετά τον θάνατο του Σοκάτ, η Μπούσρα εγκατέλειψε τη Συρία και μετακόμισε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου ζει με τα πέντε παιδιά της.