11/11/1918: Το τέλος του Μεγάλου Πολέμου - Η οδυνηρή υπενθύμιση της διαμάχης που άλλαξε αμετάκλητα την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας
Η λήξη του δεν οδήγησε σε περίοδο ευημερίας όπως πολλοί επιθυμούσαν αλλά προλείανε το έδαφος για τον ακόμη καταστροφικότερο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Ονομάστηκε ο Μεγάλος Πόλεμος που θα τελείωνε όλους τους πολέμους, γιατί η ανθρωπότητα δεν είχε ζήσει ποτέ κάτι πιο αιματηρό και σκληρό από αυτή την πολεμική διαμάχη.
Η Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας ονομάζεται η επέτειος της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η οποία γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, στις 11:00 π.μ. 11 Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα» όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον τύπο η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), έληξε και επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η ημέρα αυτή χρησιμεύει ως σκληρή υπενθύμιση της επιδίωξης της ειρήνης και της δικαιοσύνης μετά από μια καταστροφική περίοδο συγκρούσεων που άλλαξε αμετάκλητα την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.
Παράλληλα, να σας θυμίσουμε ότι εχθές 10/11 ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή
Έκρηξη και εξέλιξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου επισπεύσθηκε από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου τον Ιούνιο του 1914, η οποία στη συνέχεια οδήγησε την Αυστροουγγαρία να κηρύξει πόλεμο στη Σερβία. Αυτό το μοναδικό γεγονός πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, παρασύροντας μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην κλιμακούμενη σύγκρουση.
Ο πόλεμος χαρακτηρίστηκε από ορισμένα κομβικά γεγονότα και σημεία καμπής, όπως η μάχη του Μαρν, όπου οι γαλλικές δυνάμεις ανέκοψαν με επιτυχία τη γερμανική προέλαση, και η ανεπιτυχής συμμαχική εισβολή στην Τουρκία. Τα γεγονότα αυτά επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη και την τελική έκβαση του πολέμου.
Τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε επίσημα όταν η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία ανακωχής με τους Συμμάχους στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ο πόλεμος αυτός ήταν ένας από τους πιο φονικούς στην ιστορία της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 9 εκατομμύρια στρατιώτες, να τραυματιστούν 21 εκατομμύρια και να προκληθούν αμέτρητες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Το επακόλουθο του πολέμου σημαδεύτηκε από την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών τον Ιούνιο του 1919, η οποία τερμάτισε επίσημα τον πόλεμο.
Ωστόσο, οι τιμωρητικοί όροι που επιβλήθηκαν στη Γερμανία από τη συνθήκη αυτή καλλιέργησαν ένα αίσθημα δυσαρέσκειας, το οποίο τελικά συνέβαλε στο ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.