13/10/1930: Αλίκη Διπλαράκου, η Μανιάτισσα καλλονή του μεσοπολέμου που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη» και πήρε το «ασημένιο» στο «Μις Υφήλιος»
Η βασίλισσας της ομορφιάς!
Αλίκη Διπλοράκου η καλλονή Μανιάτισσα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Γεννημένη στις 28 Αυγούστου 1912 στην Αθήνα και μία από τις τρεις κόρες του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέση. Το πραγματικό επίθετο του πατέρα της ήταν Βαβούλης, αλλά για οικογενειακούς λόγους υιοθέτησε το επίθετο της μητέρας τους. Παράλληλα δείτε τις αντιδράσεις στα social media και οι σκληρές κριτικές - «Είναι σαν άντρας»
Κατά τύχη στα καλλιστεία
Ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο απόγευμα του Γενάρη του 1930 κι ενώ παρακολουθούσε με την οικογένειά της τον διαγωνισμό στο θέατρο «Ολύμπια», άκουσε ξαφνικά το όνομά της από ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, που την κάλεσε στη σκηνή για να διαγωνισθεί. Κάποιος γνωστός της την είχε δηλώσει χωρίς η ίδια να το γνωρίζει.
Μόλις 18 ετών, πήρε την απόφαση και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ομορφιάς στο Παρίσι όπου στέφθηκε πανηγυρικά Μις Ευρώπη. Νωρίτερα, την ίδια χρονιά, στα καλλιστεία που είχαν πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Oλύμπια» της οδού Aκαδημίας, είχε κερδίσει τον τίτλο της Μις Ελλάς. Οι Μανιάτες συγγενείς της είχαν αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ήταν προσβλητικό για την τιμή της, αλλά η μελαχρινή Ελληνίδα καλλονή ακολούθησε τελικά το πεπρωμένο της. Μάλιστα, επειδή ήταν από «πολύ καλή οικογένεια», απενοχοποίησε πολλά νέα κορίτσια από εξίσου καλές αστικές οικογένειες που έσπευσαν να διαγωνιστούν τα επόμενα χρόνια.
Η βασίλισσα της ομορφιάς ήταν καστανή, μεγαλομάτα, με χείλη λεπτά και καλογραμμένα, ύψος 1,68 και αδύνατη για τα μέτρα της εποχής.
Η περιγραφή της «Βραδυνή» της 14ης Ιανουαρίου 1930
«...φοράει ένα γαλάζιο πενουάρ με μια γουνίτσα λευκή στο λαιμό που κυματίζει αρμονικά, σύμφωνα με τις κινήσεις του φειδίσιου κορμού, που όλο μαζί είναι ένα ποίημα. Ηγεμονικό παράστημα, χάρις και αρμονία κινήσεων, βάδισμα μεγαλοπρεπές, ελαφρότης νεράιδας. Τα δυο υπογάλανα μάτια της σπινθηροβολούν ασυνήθιστα, δείχνουν ένα πάθος ακαθόριστο, μια μελαγχολική διάθεση, που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αισθηματικότητας.(...) Κι έπειτα τα λεπτότατα χείλη που υπομειδιούν διαρκώς, με μια ανείπωτη γλυκύτητα.(...) Λαιμός χυτός, χέρια λεπτά, μπράτσα τορνευτά, που λεπταίνουν όσο ανεβαίνουν και απολήγουν σε λεπτότατα δάκτυλα, όπως μια μελωδία που σβήνει. Και το φινάλε, τα μακριά υπόξανθα μαλλιά, που κυματίζουν πάνω στους ώμους».
Δεν σταμάτησε εκεί
Επόμενος σταθμός για την ωραία Αλίκη το Ρίο Ντε Ζανέιρο, όπου έλαβε μέρος στις 13 Οκτωβρίου 1930 στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της «Μις Υφήλιος». Τα πήγε πολύ καλά και αναδείχθηκε δεύτερη μετά τη «Μις Βραζιλία» Γιολάντα Περέιρα, που κατέκτησε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας του κόσμου. Στη συνέχεια, αφού δοκίμασε την τύχη της για λίγο στο θέατρο, περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι όμορφες δεν είναι έξυπνες. Μιλούσε, άλλωστε, με ευφράδεια Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Τη δεκαετία του '30 έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, όταν ντυμένη άνδρας παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους για να γνωρίσει την απαγορευμένη για τις γυναίκες Αθωνική Πολιτεία.