Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024

Λύθηκε η απορία: Ποιος πραγματικά ανακάλυψε τον φραπέ το 1957

Ξέρετε όμως τι μας λείπει τώρα; Ένας Λέντζος με ταβλάκι...

5 Σεπτεμβρίου 2024 08:02
Λύθηκε η απορία: Ποιος πραγματικά ανακάλυψε τον φραπέ το 1957
Από Κυριάκος Μελλίδης

Ποιος ανακάλυψε τον φραπέ; Ο καφές φραπέ είναι ένα ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη, νερό και παγάκια.

Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957, ο αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Νestlé στην Ελλάδα Γιάννης Δρίτσας παρουσίαζε ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμειγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το σε σέικερ.

Λύθηκε η απορία: Ποιος πραγματικά ανακάλυψε τον φραπέ το 1957!

Παράλληλα, θυμίζουμε την μυστική συνταγή του Λέντζου: Το θρυλικό μαγαζί με τον καλύτερο φραπέ στην Ελλάδα

Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος του Δρίτσα, συνήθιζε να πίνει Nescafé τον γνωστό στιγμιαίο καφέ που παρασκευαζόταν από τη Νestlé. Σε ένα διάλειμμά του κατά τη διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο.

Λύθηκε η απορία: Ποιος πραγματικά ανακάλυψε τον φραπέ το 1957!

Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και ιδού ο πρώτος καφές φραπέ της ιστορίας! Μετά από χρόνια δήλωνε ότι δε μπορούσε να συνειδητοποιήσει πώς ένα απλό πείραμα τον οδήγησε στην εφεύρεση του διασημότερου ροφήματος στην Ελλάδα.

Η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος ή ανακατεμένος. Ως ξένη λέξη κανονικά δεν κλίνεται. Όμως, σε αντίθεση με τις περισσότερες γαλλικές λέξεις που έχουμε δανειστεί και παραμένουν άκλιτες, στην ονομαστική επικράτησε να αποκτά κατάληξη και να κλίνεται (ο φραπές, του φραπέ, οι φραπέδες κλπ.), κυρίως στην καθομιλουμένη.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share